Fostul premier Adrian Nastase intra pentru a doua oara in inchisoare dupa mai putin de doi ani de la preluarea puterii de catre PSD si PNL. O realitate seaca, de neconceput pentru politicienii care conduc azi Romania. Pentru unii ca Dan Voiculescu, condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare in dosarul ICA, este un mare semnal de alarma. El si ceilalti politicieni influenti trimisi in judecata nu-si mai permit sa piarda nici o zi. Reactia Antenei 3 dupa condamnarea lui Nastase ilustreaza perfect starea de panica. Gadea si invitatii sai l-au somat practic, luni seara, pe Victor Ponta sa faca ceva cu "justitia basista" inainte sa intre toti in puscarie.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Pe Voiculescu&co nu-i mai impresioneaza bla-bla-urile premierului Ponta impotriva presedintelui Traian Basescu, oricat s-ar stradui sa para fioros, crud, rau. I-au tratat, luni seara, aproape cu ironie iesirea dezlantuita impotriva "dictatorului paranoic". Foarte frumos, bine zis, ne-am racorit, dar ceva actiune se poate? Cam asta a fost, in esenta, laitmotivul emisiuni cu diverse titluri pe burtiera de genul "Nastase, in puscarie! Basescu, pe cand?"

Altfel spus, Voiculescu ii solicita public premierului, prin vocile Antenei 3, sa intervina rapid in justitie. Incapacitatea USL de a prelua controlul asupra magistratilor l-au adus la exasperare.

Presiunile se fac azi pe fata, dar incercari de a determina Guvernul sa actioneze au mai existat in ultima vreme. Aflam asta chiar din gura premierului.

Victor Ponta a negat, luni, ca Guvernul pregatea o ordonanta de urgenta privind gratierea, care l-ar fi scapat pe Adrian Nastase de inchisoare. Dar nu neaga ca altii i-au cerut-o. Dimpotriva, sustine ca s-a opus cand a fost cazul. O spune in stilul lui, contrazicandu-se de la o fraza la alta: "Deci, nu s-a pus problema vreodată. Atunci când s-a pus problema să se dea ordonanţă, am explicat foarte clar că e neconstituţional şi nu intenţionez să fac aşa ceva."

Pe scurt, in loc sa-i linisteasca pe marii penali, Victor Ponta i-a pus si mai rau pe ganduri anuntand chiar in ziua condamnarii lui Nastase ca nu va actiona. Foarte probabil ca n-ar fi adoptat aceasta pozitie publica fara echivoc in absenta unor presiuni externe. Doar gratie acestora nu s-a intamplat inca un dezastru in justitie.

In paranteza fie spus, greu de crezut ca Victor Ponta va rezista asaltului marilor penali. Fie cedeaza si le da satisfactie modificand legi in asa fel incat sa-i scape, fie demisioneaza si lasa pe altcineva sa faca praf justitia. Dupa cum vedem, razboiul din vorbe cu "dictatorul", angajamentul dislocarii "sistemului basist" caramida cu caramida, radicalizarea discursului pana la isterie nu mai prea tin. Marii penali s-au saturat de vorbe. Vor fapte, actiune, gesturi concrete, dosare inchise, libertate, garantii de impunitate.

Exista doar cateva posibilitati practice: fie modifica rapid legi pentru a scapa de procurori si judecatori, fie preiau controlul rapid asupra institutiilor cheie pentru a ingropa marile dosare. Au ramas cateva institutii nealiniate: servicii, DNA, Inalta Curte. Adica punctele cheie din tunelul justitiei: intrarea si iesirea.

In cazul altor institutii, menite sa asigure echilibrul sistemului, gen CSM, Curte Constitutionala, s-a pierdut intre timp majoritatea reformista. CSM s-a intors de-a dreptul in epoca Nastase, cu alegerea lui Gheorghe Muscalu pe post de vicepresedinte. Dar partea cea mai importanta a sistemului continua sa functioneze.

Orice atac in forta, prcum tentativa esuata din Parlament, din luna decembrie, de a modifica Codul Penal si de a vota legile aministiei si gratierii, se loveste in acest moment de un singur obstacol major: reactia partenerilor externi, plus cateva voci din opozitie si societatea civila.

In tara, premierul Ponta si liderii USL nu se prea tem de sanctiunile publicului intern. Acest public este convins in mare masura, gratie unor interminabile campanii de manipulare si demonizare a justitiei, ca Adrian Nastase este victima lui Traian Basescu, inchis pe nedrept, un condamnat politic, o razbunare murdara cum spune fostul premier etc etc. Victor Ponta pluseaza ridicol si-l compara in mod nefericit cu Iulia Timoshenko. Nu e clar daca liderul PSD vrea in acest fel sa rada de Nastase sau de Timoshenko.

Opozitia Occidentului fata de intentiile guvernului Ponta si majoritatii USL de a face din Romania in mod oficial un stat banditesc, care lucreaza in beneficiul coruptilor, ajutandu-i la vedere sa scape de justitie, va avea drept consecinta alimentarea curentelor eurosceptice si anti-occidentales la pachet cu resuscitarea ideilor nationalist-izolationiste.

De pilda, in ultimele zile petrecute in libertate, Adrian Nastase organiza la Fundatia Titulescu dezbateri anti-UE. E de asteptat ca, in ansablul sau, USL sa revina la retorica anti-occidentala. "Iesirea de sub jug strain" i-ar elibera din chingile statului de drept, toate institutiile cheie s-ar intoarce repede sub controlul politicienilor speriati ca-si pot pierde libertatea sau averea.

Adrian Nastase este martirizat in aceste zile la TV si in propriul partid. Liderii PSD se declara tristi, suferind ingrijorati alaturi de fostul premier, pe care-l considera "un brand al partidului". Trebuie ca PSD este singurul partid din lume care se mandreste public cu un politician trimis de doua ori la inchisoare pentru coruptie, se solidarizeaza public cu el si mai este si votat dupa asta.

Empatia cu un corupt dovedit in doua randuri in urma unor procese corecte arata un dispret total manifestat de liderii PSD fata de ideea de lege egala pentru toti si de justitie independenta.

Poate suna straniu, dar a avut si USL o oarecare contributie la condamnarea lui Adrian Nastase. Prin actiunile din Parlament impotriva justitiei, politicienii si-au ostilizat judecatorii de la Inalta Curte. De notat ca, in decembrie, aproape toti judecatorii Inaltei Curti au semnat o sesizare la Curtea Constitutionala impotriva modificarilor la Codul Penal promovate de USL. Altfel spus, tot straduindu-se sa-l scape pe el si pe alti mari cercetati penal, USL a pus umarul, fara sa vrea, desigur, la majorarea pedepsei in cazul Nastase.

In fine, trebuie subliniat meritul fostului sef DNA, Daniel Morar, si al unor curajosi procurori de caz in daramarea mitului intangibilitatii politicienilor puternici si influenti. Pana acum cativa ani nimeni n-ar fi crezut ca lui Adrian Nastase i s-ar putea intampla vreodata ceva. Trimiterea lui pentru a doua oara in inchisoare cimenteaza ideea, instalata deja in capul oamenilor politici, ca nimeni nu mai beneficiaza de impunitate. La o adica, nici Traian Basescu dupa ce-si va fi incheiat mandatul la Cotroceni. Or, tocmai ideea asta teribila ii va uni pe aproape toti politicienii impotriva unei justitii scapate de sub controlul lor.

Fostul sef DNA, Daniel Morar, povesteste in cartea-interviu pe care am realizat-o in 2012, un episod relevant pentru a intelege cum a fost posibil totul. La scurt cateva luni dupa instalarea in functia de procuror sef la DNA, secretara lui Adrian Nastase, pe atunci pe atunci presedintele Camerei Deputatilor, il suna pe Morar cu rugamintea sa-i telefoneze fostului premier.

Fostul sef DNA a interpretat gestul drept tentativa unui politician influent de a stabili ierarhia, de a subordona simbolic un procuror. Nu a reusit nici Nastase, nici altii dupa el, care se asteptau, poate, sa fie sunati de seful DNA pentru a li se raporta despre un dosar sau altul sau sa execute.

Magistratii din Romania vor ramane liberi cat timp vor avea puterea sa le spuna nu politicienilor.