Cu saptamani in urma, cand inca nu iesisem cu petul in mana in strada, implicandu-mi direct familia in proteste, am primit un telefon de la o ruda ingrijorata. Frazele cheie ale respectivei convorbiri au fost: “Lasa, nu te baga tu, care e problema ta? Ce credeti voi, tinerii, ca tot ce zboara se mananca? Ce o sa castigati voi ca va bagati acolo sa strigati si sa faceti ca toti dracii? Nu o sa va bage nimeni in seama, tine minte la mine – va pierdeti timpul si o sa va luati si niste amenzi, ba chiar e posibil sa va bata astia!”

Razvan OrasanuFoto: Arhiva personala

Singurul loc unde ruda a avut dreptate, fundamental, este acela ca masinaria infernala de dinainte de 1989 continua sa functioneze in maruntaiele statului roman desi au trecut 24 de ani de la Revolutie. Oamenii continua sa fie infricosati sa protesteze in strada – tematori, probabil, la nivel subconstient, ca vor fi bagati in dube, cum se intampla inainte. Sau, poate oamenii au dobandit un imens sictir adanc infipt in creier de acesti 24 de ani de tranzitie bezmetica si nesfarsita si vad singura evadare posibila in telenovele si emisiuni gen “Romanii au talent”. A fost ceva ce nimeni nu putea anticipa – strategia de “dialog” a guvernului Ponta, strategia de dezbatere a unor politici publici esentiale (Legea Minelor, exploatarile de gaze de sist) se infiripa prin imbrancirea unor bunicute in Pungesti si imprastiatul cu gaz in nas al manifestantilor din nucleul dur al Pietei Universitatii.

Bilantul de an este unul incredibil de pozitiv pentru manifestanti si foarte prost pentru autoritati. Ce s-a obtinut?

1.Coeziune pe o tema specifica unei societati post-materialiste

Daca pana acum protestele (cu exceptia anilor ’90, unde dominanta era libertatea si anti-comunismul) aveau mai degraba o coloratura sociala – salarii, pensii, nemultumiri punctuale, greve, acum s-a trecut la urmatoarea etapa, cea in care protestele sunt legate de o cauza si, mai important, nu au lider.Cauza a strans in jurul ei un nucleu dur, care e pe baricade de 14 ani. A strans si noi adepti, a devenit un simbol national, chiar international, a creat propriile slogane memorabile (Uniti Salvam Rosia Montana, Uniti, Salvam toata Romania sau Jandarmeria apara hotia), putem spune ca e aproape de a crea o generatie.In plus, a reusit sa creeze, prin protestele de 10-15.000 de oameni o masa critica vocala, adunand oamenii care in general stau pe margine (cei educati, dar neimplicati politic).

2.Organizare eficienta pe retelele sociale

Organizarea prin hashtag-uri a dat peste cap toate planurile jandarmeriei, fara exceptie. Auto-organizarea pe Facebook, pe Twitter, mentalul colectiv al unor oameni hotarati, cu smart-phone-uri a facut franjuri apararea pusa in fata de guvern. S-a mers prin cartiere, s-a ocupat Magheru, s-a ajuns in fata guvernului (in pofida gazelor lacrimogene, trase in ciuda nu pentru oprirea initiala a manifestantilor, ci abia atunci cand ei au ajuns in fata sediului Guvernului). Raspandacii de pe margine, infiltratii din servicii si alte entitati interesate nu au avut atat success ca alta data, la alte manifestatii. Protestatarii s-au aparat filmand secventele in derulare cu I-phone-uri. Autoritatile au fost depasite de razboiul informatic, mediatic si cetatenesc desfasurat fara obisnuitele filtre media si nu s-au adaptat decat foarte palid, printr-o necesara includere a unor negociatori printre haidamacii cu bate, scosi din dubele gri, fara gemuri. Dupa manifestatiile din Turcia, din Bulgaria, din alte tari arabe organizat online, a venit randul Romaniei. Iar comunitatea online creste, cea a televiziunilor scade, in viitor.

3.Protestul fara lider

Invatati din tentativele anterioare ca diversi indivizi sa isi asume initiativa in numele pietei, strategia in care toti s-au adunat, dar liderii nu au iesit in fata a fost una care a permis o coagulare mult mai mare decat ar fi fost posibila in orice alt fel. Daca se anuntau lideri, deja se creau bisericute – a se vedea si initiativa unora de a-l “da jos” pe Claudiu Craciun, in conditiile in care el nu detine nicio functie.

Mocirla in care se zbate dezbaterea publica in Romania face ca oricine scoate capul “deasupra parapetului” va primi automat o caldare cu laturi in cap – ca e usl-ist, ca e de-al lui Basescu, ca isi doreste in Romania doar “fragi si mure”, ca e inconstient, agent Soros, vandut, tradator, inapoiat.

4.Retragerea Legii Rosia Montana

S-au zbatut postacii Rosia Montana ca pestii pe uscat, s-au zbatut toti lobby-istii de la cei platiti cu cativa lei pe plan local pana la unii fosti adjuncti ai lui Tony Blair si contactele ambasadelor mari, degeaba. O mana de oameni determinati, prin actiune directa, cu o coalitie de ONG-uri in spate au reusit sa darame o infernala coalitie chitita sa treaca legea cu dedicatie si fara vreo dezbatere publica. Coliva Rosiei Montane cu patru bomboane deasupra – Victor Ponta, Daniel Barbu, Rovana Plumb si Dan Sova s-a sfaramat pana la urma, inainte de a fi folosita pentru pomenirea mortului.

Pana la urma, din lege cu dedicatie (si cu un aviz plin de avertizari de neconstitutionalitate de la Ministerul Justitiei), au vrut sa treaca o lege cu dedicatie pentru toti, reglementand ce era particular pentru Rosia Montana pentru tot mineritul din Romania. De exemplu, se prevedea in “noul” text de lege ca exploatarile miniere nu pot fi inchise daca beneficiile economice sunt mai mari decat daunele provocate mediului. Apoi, a cazut si acea a doua lege. Sa ne intelegem de ce a cazut – pentru ca liberalii lui Crin Antonescu sunt mai aproape de un set de alegeri hotaratoare pentru soarta lor (prezidentialele din 2014), iar militantii activisti sunt foarte apropiati de electoratul pe care il au, ca atare potentialul de sabotare electorala al miscarii Uniti Salvam este unul foarte mare si trebuie mentinut ca singura arma importanta a miscarii.

5.Demisia Ministrului Daniel Barbu

Scandalul mediatic cu luneta ministrului a fost de un penibil imens. Eu am spus, atunci, la cald, ca ministrul merita tot ce a primit, mai putin spargerea geamului.In replica, gruparea Militia Spirituala care alerga cu un parbriz de inlocuire cu mesajul “demisia” a reprezentat unul dintre momentele de sclipire ale manifestantilor. Aici ca background aproape nu trebuie sa spun nimic – Andrei Plesu spune tot ce e cu adevart necesar aici:http://adevarul.ro/news/politica/cum-auto-saboteaza-cariera-1_52b7e88cc7b855ff56f0abea/index.html. Sa fie foarte clar: Barbu a plecat pentru Rosia Montana – era co-initiator al unui proiect de lege impotriva caruia tot partidul din care provenea s-a pronuntat public, dar evident ca declaratia cu bugetul HIV/SIDA vs. bugetul Culturii a fost ultimul cui in cosciugul carierei ministeriale.

6.Retragerea Avocatului Poporului

Dupa ce manifestantii i-au cantat o serenada sub geam, amintindu-i de o reclamatie legata de comportamentul jandarmilor de la Pungesti si de la imbrancirea localnicilor pe strada, Avocatul Poporului s-a dus personal la Pungesti. Dupa ce s-a intors, a gasit la putina vreme “motive personale” pentru demisie, al doilea Avocat al Poporului care paraseste institutia in 2013. Avand in vedere interesul atator ambasade straine si al societatii civile pentru acest post, probabil ca un minim de bun simt va conduce spre o solutie mai buna decat cea cu Valer Dormeanu (aici nu e o eroare, chiar asa am vrut sa scriu) pentru urmatorul detinator al portofoliul.

Lista ramane deschisa si astept si cateva update-uri de la cititori.

Bonus – Garcea reinvie in jandarmerie

Episodul 1: Seful Jandarmeriei o da cu oistea in gard

Vedeti aici http://www.youtube.com/watch?v=YNBTdy9izY8un clip de zile mari, facut de o jurnalista foarte curajoasa de la B1(nu stiu cum o cheama). Povesteste despre 10 jandarmi care au batut un protestatar. In fata camerei de luat vederi, jandarmii imbrancesc si reporterita, inainte ca seful Jandarmeriei sa fuga spre cladirea guvernului. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei intervine in stil Garcea sa isi salveze seful – o intreaba/ afirma “aveti probleme cu capul” si ii spun ca “hartuie un om”, dupa ce in prealabil i-a inchis telefonul in nas, iar acum ii spunea sa faca o solicitare scrisa. Tupeu curat, bataie de joc, plimbare de la Ana la Caiafa! Ca sa folosesc cuvantul preferat al omului, “deci”, acesti oameni ar trebui sa fie lasat iacum, de sarbatori, sa manance multa ceafa de porc, in prostia lor, si ar trebui destituiti de urgenta imediat dupa. Ei nu ar trebui sa fie aparatorii cladirii guvernului, care este, ce sa vezi, “un obiectiv, zic eu, cu o anumita destinatie”. Deci, un sef al jandarmeriei care sa fuga de jurnalisti este inadmisibil. Deci, o lipsa de explictii fata de intrebarile pertinente legate de modul in care un om a fost batut sunt de asemenea, inadmisibile. Deci, un asemenea personaj nu ar trebui sa fie seful Jandarmeriei Romane. Deci, un astfel de personaj nu ar trebui sa fuga din fata unei camere de luat vederi si nu ar trebui sa aiba coerenta unui greiere cu lampa in ochi.

Citeste intreg articlul si comenteaza pe Contributors.ro