Intr-un articol aparut acum cateva ore in cunoscuta revista online americana conservatoare The Frontpage Magazine, profesorul Vladimir Tismaneanu face o necrutatoare radiografie situatiei politice actuale, intitulata Permanent Putsch in Romania:

FrontPage Magazine Foto: Hotnews

"Puci permanent în România", un articol de Vladimir Tismaneanu

Lev Troțki a preaslăvit revoluția permanentă. Principala competență a coaliției majoritare din România este puciul permanent. Mai precis, ea duce un război insidios și pervers împotriva democrației acestei țări. Pe 10 decembrie, Parlamentul controlat de stânga politică a votat modificări esențiale la Codul Penal. Parlamentarii și alți oficiali ar trebui să se bucure astfel de ceea ce poate fi numit super-imunitate, adică impunitate. Cu alte cuvinte, vor fi în situația de-a face potlogării oricât de mari fără vreo consecință penală.

Ambasadele Uniunii Europene (la care România a aderat în 2007) sunt consternate. Organizațiile societății civile au lansat acuzații tranșante. Un jurnalist a numit acea zi "marțea neagră". Forțele democratice se află în stare de șoc. A fost o zi a rușinii pentru parlamentul român. Această țară se află pe punctul de a deveni statul-paria al Uniunii Europene.

În iulie 2012, coaliția socialist-liberală a încercat o lovitură asupra președintelui pro-occidental, pro-NATO, ferm pro-american, Traian Băsescu. Portavocea lui Putin, postul de radio "Vocea Rusiei", a salutat la acea dată puciul pseudo-constituțional.

Presiunile occidentale, incluzând reacții ferme din partea oficialilor germani și americani, au determinat în cele din urmă o repliere a puciștilor. A urmat un referendum iar împresuratul Băsescu s-a întors în cele din urmă la palatul prezidențial de la Cotroceni. Adevărata miză nu a fost doar soarta personală a președintelui, ci mai degrabă întreruperea și anularea abruptă a reformelor sale. Printre acestea s-au numărat noul Cod Penal, extrem de tăios la adresa corupției, dar și crearea unor agenții anti-corupție dinamice.

Partidul socialist (care se auto-intitulează social-democrat), al cărui președinte onorific este fostul aparatcic comunist Ion Iliescu (succesorul lui Nicolae Ceaușescu și principalul uzurpator al sângeroasei revoluții din decembrie 1989), nutrește un profund dispreț la adresa domniei legii, responsabilității și transparenței. Octogenarul Iliescu rămâne atașat pasiunilor sale bolșevice care i-au marcat tinerețea stalinistă.

Alături de liberali și un partid de buzunar condus de către un fost colaborator al Securității transformat peste noapte în magnat post-comunist, socialiștii își propun să perpetueze (pe vecie, dacă este posibil) un regim autoritar cleptocratic cu înclinații pro-moscovite și pro-Beijing. Liderul partidului, un jurist de 40 de ani pe nume Victor Ponta, a fost denunțat ca plagiator în paginile reputatei reviste "Nature". Secțiuni extinse din teza sa de doctorat fuseseră copiate cuvânt cu cuvânt din lucrări aparținând altor autori. În România, Victor Ponta și-a văzut mai departe de propria-i ascensiune în pofida protestelor venite dinspre matca sa academică, Universitatea din București. Adăugând la toate acestea admirația sa țanțoșă pentru Che Guevara și Mao, obținem portretul unui prevaricator histrionic îndrăgostit de fanatici leniniști sângeroși.

Uniunea social-liberală a câștigat alegerile parlamentare în decembrie 2012 și s-a bucurat de o majoritate confortabilă care i-a permis să-și consolideze înstăpânirea asupra resurselor economice. Apoi a bombardat țara cu ordonanțe de urgență. Orice critică la adresa echipei de guvernare este imediat catalogată ca "antipatriotică". Atât Ponta, cât și principalul său aliat, liderul Partidului Liberal și președintele Senatului, Crin Antonescu, au contrbuit decisiv la ceea ce identific a fi un proces alarmant de de-democratizare. Opoziția este din nefericire divizată și demoralizată. Al doilea mandat al președintelui Băsescu ajunge la final în decembrie 2014. Oricine poate anticipa un foarte agitat an electoral.

Este greu de precizat când și dacă românii vor ieși masiv în stradă precum vecinii lor bulgari și ucrainieni. Dar este cu toate acestea foarte clar că, mai devreme sau mai târziu, această stare de lucruri va conduce la o explozie de furie. Coaliția de stânga este percepută pe scară largă drept o alianță a escrocilor, hoților și gangsterilor politici. Super-imunitatea înseamnă în acest caz super-fărădelege.

(Trad. de Marius Stan)