Premierul Victor Ponta si tata socru Ilie Sarbu au epuizat toata gama de acuzatii care se pot aduce unui sef de stat pe care o junta militara se pregateste sa-l condamne la moarte prin spanzurare in piata publica: santaj, sabotaj, razbunare pe popor, inalta tradare, iresponsabilitate, lipsa de discernamant si culmea dementei. Acuzatiile au depasit demult orice limita, ele sunt indamisibile in orice alt stat civilizat.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Liderii USL au formulat aceste acuzatii public, cu subiect si predicat, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat, printr-un gest fara precedent, sa semneze memorandumul cu FMI din cauza cresterii accizei la carburanti si a anuntat ca va retrimite bugetul in Parlament. Adaugati la toate cele de mai sus acuzatiile de coruptie, trafic de influenta si abuz in functie formulate pe diverse voci in cazul Calarasi si veti obtine o imagine mai clara a razboiului total dintre presedinte si premier.

Ca si cum toate astea n-ar fi de ajuns, Victor Ponta incepe sa presimta cu voce tare consecinte dramatice pentru economie, milioane de euro pierduti si afectarea cursului de schimb. Aproape instant, leul se depreciaza subit in urma unor miscari suspecte in piata. Cu alte cuvinte, din cauza lui Traian Basescu populatia pierde bani, platitorii de rate la banci vor suferi din cauza dementului de la Cotroceni, cum acuza cu maine proletara Antena 3 si RTV. In opinia lor, Basescu se razbuna iarasi pe popor din rautate, malefic cum e, fiind gata sa-l lase fara bani de pensii si salarii.

Victor Ponta decreteaza ca acordul de coabitare este suspendat (observati va rog ca nici de data asta nu se rupe), se consulta cu baronii PSD, solicita o intalnire la Cotroceni pentru a face pe impaciuitorul (merge impreuna cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca sa arate ca e treaba serioasa), dar intalnirea se incheie previzibil fara rezultat si sarabanda acuzatiilor reciproce continua.

La randul sau, Traian Basescu face tot ce-i sta in putinta sa scoata USL si guvernul Ponta din minti si striga in gura mare ceea ce altii spun cu jumatate de gura. Cum ar veni, "joaca tare". Nu renunta la ideea de a retrimite bugetul in Parlament, cu explicatia ca noua acciza va afecta negativ intreaga economie, lovind in special in micile afaceri. Seful statului sustine ca se pot taia bani de la ministerul lui Dragnea, unde sunt sume consistente destinate mobilizarii "baronilor, baronasilor si baronetilor" in campania de anul viitor.

Atat pentru publicul intern cat si pentru cel extern situatia seamana iarasi cu preambulul unei crize politice de proportii. Daca USL pregateste o punere sub acuzare a presedintelui in Parlament? Daca acuzatiile fara precedent anunta un nou conflict institutional de proportiile celui din vara lui 2012? Ce se intampla iarasi in Romania? Acuzatiile aduse sefului statului au depasit demult orice limita.

In realitate, nu se va intampla nimic dramatic. Nu e nici o criza politica. Asa debuteaza campaniile electorale in Romania: foarte zgomotos. Liderii USL il ataca neprincipial pe Traian Basescu pentru a-l decredibiliza. Ponta si Sarbu n-au nici un chef sa se mai tot discute despre acciza la benzina, despre taxe noi, despre bani pentru baroni si alte nenorociri reale despre care nimeni, in afara de presedintele Basescu, nu mai vorbeste atat de apasat. Traian Basescu nu o face dezinteresat, desigur, ci cu gandul la procentele pe care le va aduna in contul Miscarii Populare si a viitoarei constructii de dreapta. Are nevoie de acest vehicul anul viitor la europarlamentare si dupa ce va pleca de la Cotroceni.

Greu de crezut ca USL va intinde coarda si va actiona institutional impotriva presedintelui. Lui Victor Ponta nu-i foloseste la nimic sa-si ridice iarasi Occidentul in cap sau sa-l transforme pe Traian Basescu in victima fix in an electoral in loc sa-l pastreze asa cum e, adica un excelent sac de box. Sigur ca Dan Voiculescu, Dragnea & cohorta de trimisi in judecata isi doresc mult sa-l suspende, sa-l acuze de inalta tradare, sa-l declare sarit de pe fix, sa-l dea jos maine si sa-l inchida. Dar intre dorinta lor si interesele lui Victor Ponta e o mare diferenta. Nu va lasati, totusi, inselati de duritatea limbajului folosit in aceste zile de liderii USL. La unii e butaforie, la altii wishful thinking.

Premierului ii convine de minune tot circul asta. Ca asa stau lucrurile rezulta si din "analizele" sfetnicilor de la Palatul Victoria. Dan Sultanescu scrie, intr-un text publicat in obiectiv.info, ca "axa politica principala este formata din tabara guvernamentala si tabara prezidentala, cu Victor Ponta si, respectiv, Traian Basescu drept personaje principale. Restul (partide, lideri, voci) nu este prea clar cum se pozitioneaza".

Daca Ponta si Basescu formeaza axa politica principala, rezulta ca toti ceilalti devin marginali. Crin Antonescu, Catalin Predoiu, Vasile Blaga, nu mai vorbim de restul opozitiei de catifea, trec in plan secund. Pe stadion, sub reflectoare, se infrunta cu scantei doar doua personaje, iar publicul din tribune le vede doar la ele. Ceilalti nu exista, nu sunt nici macar in tribune sau pe tusa, ci joaca pe alt stadion. Sunt, cum ar veni, pe alta lume.

Toata harmalaia e de un savuros comic de situatie. Cei mai inversunati adversari ai FMI au ajuns azi sa-l acuze pe seful statului de inalta tradare din cauza ca refuza sa semneze memorandumul. La randul sau, cel mai generos om din lume cu ministerul dezvoltarii pe vremea cand controla guvernul ajunge azi, cand se lupta cu primul ministru, sa ceara taieri de fonduri fix de la ministerul dezvoltarii pentru a se evita cresterea accizei la carburanti.

Sustinatorii USL refuza sa discute despre problema de fond: cresterea accizei la carburant si noile taxe din buget, preferand sa-l atace tot pe Traian Basescu sub acuzatia absurda ca a intors spatele poporului. In schimb, fanii presedintelui profetesc dezastre economice daca bugetul va trece cu toate cresterile de accize si taxe fara a pune o secunda in discutie, macar asa, de dragul discutiei, dubla masura a presedintelui, caracaterul electoral, pe alocuri ultrapopulist sau lipsa de finalitate practica a demersului sau.

Sa zicem ca nu mai conteaza detaliile. Ca situatia arata atat de prost in Romania incat bine ca se gaseste cineva sa faca opozitie reala, capabil sa ridice probleme unei super-majoritati aparate de un puternic scut mediatic. Evident ca Traian Basescu se razboieste cu Victor Ponta si cu ganduri la voturi. Toti, dar absolut toti se gandesc numai la voturi. Cum altfel sa se mentina la putere sau s-o castige? Orice politician cu ceva minte in cap, de la putere sau din opozitie, isi doreste in pragul campaniei electorale sa puncteze, sa iasa in fata, sa muste si sa sfasie din adversar, nu sa fuga din arena.

Probabil ca presedintele va contesta bugetul si la Curtea Constitutionala si-l va intarzia cat poate pentru a putea acuza la primavara de pe pozitii de forta, in plina campanie, in caz ca economia va merge prost si preturile vor creste, ca Victor Ponta este cel care a intors spatele poporului, pentru a-i indestula pe baroni. Iar USL, Ghita si Voiculescu o vor lua de la capat : santaj, sabotaj, razbunare pe popor, inalta tradare, iresponsabilitate, lipsa de discernamant si culmea dementei. Incercati sa va obisnuiti cu putina harmalaie. Va dura cam pana la anul pe vremea asta.

Stati sa vedeti cum va fi cand se trezesc si ceilalti :)