Comparat cu Dan Voiculescu, agricultorul Traian Basescu pare un mare fraier. Incearca si seful statului o afacere agricola cu ceva bani de la o banca de stat. Nu asa se face. La capitolul asta, poate lua lectii de la Voiculescu. Sa revedem in mare cum arata afacerile agricole ale celor doi. Grupul industrial Voiculescu si Compania SA (GRIVCO) se judeca si azi pentru vreo 2600 (nu un petec de 300) de hectare de teren agricol concesionate de la stat, atentie, nu cumparate, in conditii super-avantajoase.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Agentia Domeniilor Statului a dat in judecata Grivco prin 2010, pe motiv ca ar fi exploatat nelegal terenul, solicitand vreo 250.000 de euro redeventa neplatita, cu mentiunea ca terenul din Giurgiu este unul dintre cele mai bune din tara, cu sisteme de irigatii, alei betonate, productie predictibila etc.

Acest proces s-a suspendat, potrivit EVZ, pana la judecarea unui alt proces deschis de aceasta data de Grivco impotriva ADS. Grivco a sustinut la randul sau ca a investit 23 de milioane si a solicitat instantei sa i se recunoasca dreptul de a exploata cele 2600 de hectare. A pierdut procesul in octombrie 2012 la Judecatoria sector 1, dar a facut apel. Acest proces cu ADS se judeca mai departe la Tribunalul Bucuresti. (Vezi sentinta in documentul atasat)

Dan Voiculescu a avut mereu imaginea de ansamblu asupra afacerilor sale agricole. Si-a impus, cand a avut ocazia, oameni la varful Ministerului Agriculturii, ADS sau alte institutii subordonate. Pe actualul ministru, Daniel Constantin, l-a imprumutat cu aproape 300.000 de euro. Prin urmare, a avut control pe decizie intr-o zona unde era interesat. Merita precizat ca Dan Voiculescu nu s-a multumit cu statutul de simplu arendas al terenului statului, ci s-a impus ca industrias.

Ce sa faca cu graul sau porumbul din Giurgiu? Sa se inghesuie cu el in port ca toti latifundiarii? De ce-ar vinde materie prima si nu produs finit cu valoare adaugata? Nu integram intreaga afacere intr-un lant de productie? Asta inseamna fabrica, iar cand spui fabrica te gandesti la fonduri europene. Si de ce s-o construiesti pe banii tai cand te poti dezvolta pe banii UE. Sigur ca injuri Bruxelles-ul la televiziunea ta de dimineata pana seara, dar asta e politica. Pragmatic vorbind, UE aduce o groaza de beneficii daca stii sa le exploatezi. Si de ce sa platesti taxe obscene la stat cand, in numele poporului, desigur, poti forta reducerea TVA-ului la 9% mai ales cand esti bine infipt la butoanele puterii.

Intr-o postare pe blogul personal din data de 2 aprilie, Catalin Tolontan sesizeaza aceasta situatie la limita conflictului de interese:

  • "Un unghi pe care media l-a scăpat din vedere în aceste zile. ”Decizia de a scădea TVA de 9% la pîine este un angajament politic pe care îl vom aplica în ciuda opoziției unor funcționari din ministerul de finanțe”, a declarat recent Daniel Constantin,  ministrul agriculturii. Numai că această decizie politică promovată de Daniel Constantin va favoriza economic o firmă care poartă numele lui Dan Voiculescu. ”SMART FOOD SOLUTIONS S.R.L. este o companie nouă pe piața românească, ce face parte din Grupul Industrial Grivco”, scrie pe siteul pîinii Savoria, marcă produsă începînd cu 2010 de ”cea mai modernă fabrică de toast din sud-estul Europei, investiție de 9 milioane de euro din fonduri europene”. Grivco este grupul fondat și controlat de Dan Voiculescu, al cărui nume îl și poartă. PC este partidul fondat de Dan Voiculescu și care l-a trimis pe Daniel Constantin în guvernul USL. Dan Constantin are datorii private către Dan Voiculescu, în urma unui împrumut."

Avand in vedere cele de mai sus, agricultorul Traian Basescu arata penibil cu cele 300 de hectare ale sale cumparate de la un privat, nu concesionate de la stat, cu imprumutul luat de fiica sa, Ioana, de la CEC pe 30 de ani (te doare capul), pentru care seful statului s-a mai si compromis telefonand ministrului Chitoiu sa nu-l schimbe pe Ghetea. Adica totul pare meschin, ridicol in comparatie cu lucratura lui Voiculescu, care denota coerenta, viziune integrata si o vasta lipsa de scrupule.

Greu de inteles, totusi, de ce Dan Voiculescu si Antena 3 fac atata caz de creditul lui Traian Basescu. Ce-i opreste sa se prezinte frumos la ghiseul CEC, cu un dosar de credit in brate (presupunand ca Dan Voiculescu sau fiicele sale pot proba un venit de cateva mii de euro pe luna) pentru a solicita un imprumut?

Cu un milion - doua, ar cumpara macar cateva sute de hectare din cele 2600 de la Giurgiu. Pacat de ocazie. Dac-o rateaza acum, cine stie cand se mai intalnesc cu ea. Merita sa forteze putin cat PC mai este la guvernare, Daniel Constantin ministru la Agricultura si inainte de scumpirile anuntate pentru dupa 1 ianuarie 2014. Si, mai ales, cat sentinta de condamnare la inchisoare cu executare din dosarul ICA nu este definitiva. Cum suna deviza CEC: hai,ca se poate :)