Am scris cu ceva timp in urma un articol in care spuneam ca productivitatea nu e treaba angajatilor si ca responsabilitatea pentru ce se intampla in firma e cu totul si cu totul a managerilor. Si ca angajatii, daca vor avea posibilitatea sa lucreze mai putin si mai prost, o vor face imediat. Dar imediat–imediat, adica aproape instantaneu. Explicatia nu se gaseste unde cred multi, probabil, ci in faptul ca injustitia sociala e greu de suportat si cand vezi pe cativa in jurul tau ca isi bat joc si ca mai iau si mai multi bani decat tine, atunci cedezi si tu pana la urma, chiar daca esti civilizat si bine intentionat, scrie George Butunoiu pe blogul lui.

George ButunoiuFoto: Arhiva personala

Stiam destul de bine si inainte ce se intampla in companiile de stat, insa de cand ma ocup cu managementul acesta « privat » la tot felul de companii, am ajuns sa le cunosc bine, dar bine–bine si sa le inteleg toate mecanismele. De fapt, acolo e vorba despre un singur mecanism fundamental, tot restul decurg din acesta. Ca sa fiu ceva mai explicit, lucrurile stau cam asa in companiile de stat: angajatii nu vor face nimic, dar nimic–nimic daca managerii nu-i obliga sa faca lucrurile cum trebuie.

Si, de fapt, nici managerii nu vor face nimic cum trebuie daca CA-ul (consiliul de administratie) nu-i obliga sa faca asta. Fie ca e el management « privat » sau de orice alt fel. Si, de fapt din nou, nici CA-ul nu va face ce trebuie daca nu-l obliga AGA. Iar AGA va face ce a facut si pana acum, cata vreme nu vine Cineva din minister care sa le spuna sa faca altfel. Chiar si cand FMI-ul va cere ca si AGA sa fie « privata. Si cineva din minister nu are niciun interes sa le spuna sa faca altfel. Ca daca ar fi avut, le-ar fi spus pana acum, ca prost nu e. Oricum, nu atat de mult si nu sunt atat de multi prosti in ministere pe care cred unii.

Sa fim seriosi, daca nu li se da oamenilor in scris, in cel mai mic detaliu, ce si cum sa faca si, mai ales, daca nu sunt monitorizati si controlati in permanenta, nu vor face nimic. Daca nu ai proceduri precise, la toate nivelurile, nu mai poti controla nimic, nu ai ce si nu ai cum. Precise inseamna sa fie scrise, in primul rand, repet! Or, in companiile de stat si in ministere nu exista nicio procedura serioasa – cel putin in ceea ce priveste functionarea ca business, chiar si la un nivel « basic ». Dar niciuna! Cele cateva care exista sunt stupide, caraghioase, chiar grotesti, uneori. Si Cineva din minister are tot interesul sa fie asa, pentru ca doar asa poate avea un control direct si total asupra a ceea ce se intampla in companie. Managementul prin telefon, procedurile povestite. Am vazut « planurile de management », « planurile de administrare » si tot felul de alte planuri de la majoritatea companiilor pentru care am recrutat « management profesionist ». Si inainte de « managementul privat », si dupa. Credeti ca e vreo diferenta semnificativa intre ele? Nu, nu e. Planurile astea sunt un nonsens managerial, o insulta! Asa au fost intotdeauna si vor fi la fel in continuare pana in momentul in care Cineva de la minister ii va obliga sa faca si planurile si tot restul dupa o procedura si metodologie precise, in care sa li se spuna care sunt toate capitolele si sectiunile obligatorii, care e nivelul de detaliere a informatiei, cum se face controlul si care sunt responsabilitatile, si tot restul.

Si ca sa spun acelasi lucru in mai putine cuvinte, « managementul privat » bagat cu forta de catre FMI, BERD, UE si altii ca ei pe gatul guvernantilor nostri nu va face nicio diferenta, nici daca i-ar aduce pe Bill Gates si pe toti prietenii lui sa conduca vreo companie de stat. Mai bine i-ar obliga FMI-ul pe guvernanti sa faca proceduri serioase la toate nivelurile si sa bage cativa hoti la inchisoare, si veti vedea cat de repede vor deveni multi dintre actualii directori de la Stat adevarati « manageri profesionisti ». Adica « procedura privata », in loc de « management privat ».

Sa fie foarte clar: angajatii de la Stat nu sunt nici mai prosti si nici mai hoti decat cei din firmele private. Ei sunt doar mai prost condusi. Intentionat, de cele mai multe ori, din indolenta si din lene, alte ori. Or, cand e facut intentionat, procedurile sunt dusmanul de moarte al celor care vor sa fure in voie. La fel cum nici romanii nu sunt nici mai prosti si nici mai hoti decat strainii, ei sunt doar mai prost guvernati.

Asadar, raspunderea toatala pentru tot ce se intampla in companiile de stat e la cei cativa Cineva din ministere, la ministri si la Ponta, nu in alta parte. Procedurizati urgent, sau companiile de stat vor muri pana la urma, cu « managementul privat » de gat si impreuna cu el. Si noi cu totii, daca FMI-ul si UE nu vad unde e problema…

PS: da, asa e, “a proceduriza” nu exista inca in limba romana, dar sper ca cine trebuie sa citeasca ce am scris mai sus sa nu spuna ca nu a inteles din cauza asta.

Comenteaza pe blogul lui george Butunoiu