Singurul mesaj cu semnificatie politica notabila transmis de administratia americana dupa intalnirea premierului Victor Ponta cu vicepremierul Joe Biden a fost: atentie la justitie si la statul de drept! Din comunicatul scurt al Casei Albe, fraza din final are o importanta majora. Restul intra in categoria amabilitati, truisme diplomatice sau teme obligatorii, cum ar fi economia, investitiile, retragerea trupelor din Afganistan sau Deveselu. La o privire mai rece, cam atat ramane: lui Ponta i s-a atras din nou atentia ca statul de drept si independenta justitiei nu reprezinta mofturi americane, ceva negociabil, moneda de schimb intr-un troc de tipul: marile voastre companii primesc contracte, voi inchideti ochii la magariile noastre.

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • Referinta la justitie din comunicatul Casei Albe: "(...) Vicepresedintele a subliniat faptul ca succesul Romaniei ca partener democratic, cu un stat de drept puternic, este vital pentru intretinerea unui mediu de afaceri sanatos si ramane in mod considerabil printre interesele noastre comune"
  • Premierul Victor Ponta dupa intalnirea cu vicepresedintele Joe Biden: "Mi-a spus ca, pentru companiile americane, ideea de a avea o justitie independenta si eficienta este foarte importanta, lucru cu care sunt total de acord si l-am asigurat ca justitia va fi din ce in ce mai mult scoasa din bataliile politice interne (...) l-am asigurat ca principalul obiectiv este de a nu mai baga vreodata justitia in bataliile politice. Sunt convins ca acest lucru se va intampla din 2014".

Victor Ponta nu trebuia sa mearga in Statele Unite intr-o vizita de trei zile pentru a afla acest adevar banal: afara nu prea tine sa spui una si sa faci alta, sa nu-ti respecti angajamentele dar sa crezi ca totul are un pret si totul e sa-ti negociezi bine scaunul. Era suficient sa-l intrebe pe mentorul sau politic, Adrian Nastase, ce-a patit dupa vizita in Statele Unite din 2004, cand fostului premier i s-a atras atentia asupra problemei coruptiei iar odata revenit in tara si-a uitat toate promisiunile iar elanul care l-a cuprins pe avionul de intoarcere s-a topit la aterizare.

Oricat a incercat sa le inchida gura americanilor cu plocoane de tip Bechtel, oricat de puternic parea Nastase in 2004 si, la fel ca Ponta, de neinlocuit, oricat de favorabil parea contextul extern (Romania tocmai intrase in NATO), oricat s-a folosit de pozele cu fostul presedinte Bush in campania electorala, fostul premier-Imparat tot a cazut. A fost, foarte proabil, si un inters american in a reseta jocul politic, economic si democratic de la Bucuresti, complet distorsionat de coruptia sistemica dirijata de fostul premier.

Victor Ponta calca voios pe urmele sale. Promite marea cu sarea la Washington, sprijin total pentru exploatarea gazelor de sist, face temenele la Chevron si Exxon, se bucura la randu-i de un context favorabil (retragerea trupelor americane din Afganistan cu punct de tranzit Romania) plus ca pare unica solutie interna pe termen lung, la o eventuala candidatura in 2014, neavand un rival serios in interiorul PSD, nici in opozitie.

Liderul PSD ar putea crede ca, de voie de nevoie, administratia americana va trebui sa-l accepte neconditionat ca interlocutor legitim. S-ar mai putea intreba asa: Daca eu va satisfac interesele in zona, voi de ce n-ati trece cu vederea unele derapaje? Cu ce va afecteaza ca mai opresc un dosar, ca ma urc cu picioarele pe un ANI sau un DNA, mai schimb arbitrar niste procurori sefi in functie de interese, ca sa-mi scap amicii sau sa-mi scufund adversarii?

Ce va privesc afacerile interne daca fac liniste la Vaslui, pun pe tava companiilor americane licente, contracte si concesiuni, transform retragerea trupelor americane din Afganistan intr-un placut sejur de cinci stele in Romania, stau pres in fata Chevron, Exxon sau cui mai vreti voi? Eu sunt omul vostru pe urmatorul deceniu! Nu intelegeti?

Nu prea, ii raspunde Washington-ul. In paranteza fie spus, ar fi interesant de vazut in ce termeni s-a discutat problema justitiei in timpul intalnirii tete-a-tete? Ce i-a spus vicepremierul Biden premierului Ponta de l-a determinat sa se repeada dupa intrevedere la primul microfon pus la dispozitie de moguli pentru a-si lua angajamentul, ca la scoala, ca inceteaza cu prostiile? Nu o va recunoaste, dar n-a fost o discutie blanda.

Ce motive ar avea, asadar, Washingtonul sa-si retraga o parte din increderea acordata lui Victor Ponta acum un an? Liderul PSD s-a dovedit a fi imprevizibil, si-a incalcat promisiunea ca va respecta independenta justitiei si statul de drept. Aceste teme, alaturi de cele economice si militare, au urcat sus pe agenda Washington-ului cel putin dupa vizita emisarului american Philip Gordon din vara trecuta. Neseriozitatea probata in timp i-a adus lui Victor Ponta un deficit major de incredere in Statele Unite, dar si in Europa. Este, poate, lucrurul pe care americanii il urasc cel mai tare: sa-ti calci cuvantul dat, sa spui una si sa faci alta, sa minti.

Or, Victor Ponta a fost investit cu destula incredere de Washington chiar si dupa tentativa de lovitura de stat din vara lui 2012. A fost ajutat pana si in chestiunea trocului politic cu Traian Basescu la numirea noilor procurori sefi cand ambasadele SUA si Marii Britanii au aplaudat ceva de neacceptat. Toate aceste mari compromisuri s-au dovedit pana acum perfect inutile.

Cu putin timp inainte de vizita in Statele Unite, Victor Ponta a schimbat brutal din functie procurori cheie din DNA drept sanctiune pentru trimiterea in judecata a vicepremierului Liviu Drangea. A continuat sa-l atace violent pe procurorul Papici, afirmand ca executa comenzi politice, chiar si dupa interventia Consiliului Superior al Magistraturii care a taxat afirmatii similare.

"Intr-un stat de drept, nimeni, si cu atat mai putin un reprezentant al uneia dintre celelalte doua puteri, nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar in masura in care procedeaza astfel, se aduce atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si, implicit, a independentei si reputatiei magistratilor", se precizeaza in raportul intocmit de Inspectia Judiciara, transmis Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Victor Ponta n-a tinut seama de raportul CSM si a recidivat, intr-un interviu la Antena 3, cu doua zile inainte de a pleca la Washington.

Victor Ponta pare mai departe convins ca dublul discurs practicat in tara tine si afara. Isi imagineaza ca, daca vor mai carai putin americanii, o fac de ochii lumii si ca realitatea simpla din tara, unde este jupan, ii va obliga sa joace pe mana lui. Nimic mai fals. Va intelege asta destul de curand.

Pe Adrian Nastase l-au pierdut lacomia, aroganta si solidaritatea cu cu toti marii corupti, plus nerespectarea unor angajamente si reguli minimale intr-un stat de drept. In anul electoral, s-a napustit asupra catorva baroni locali pentru a lasa impresia ca face putina curatenie insa nimeni nu s-a lasat pacalit.

Acum, Victor Ponta se afla intr-o situatie aproape similara. Cu un an intainte de alegeri, s-a inconjurat de o multime de politicieni importanti suspectati de coruptie, de dubiosi si de lacomi. Va depinde in 2014 de baroni locali mult mai puternici decat acum zece ani si mult mai corupti. La fel ca Nastase, si-a subordonat presa si incearca sa reduca la tacere orice voce critica, guverneaza pe baza de propaganda, manipulare si falsificarea agendei publice. Coruptia a explodat, baronii fac legea.

"L-am asigurat ca principalul obiectiv este de a nu mai baga vreodata justitia in bataliile politice. Sunt convins ca acest lucru se va intampla din 2014", a declarat Ponta dupa intalnirea cu vicepresedintele Biden. Ce sa intelegem de aici? Ca isi va lua mainile de pe justitie abia dupa ce vor trece alegerile de anul viitor? Ca va proceda exact ca Adrian Nastase? Va face scut in jurul coruptiei de partid, lasand-o sa se intinda pentru a-si conserva puterea?

Victor Ponta a bifat, in fine, mult dorita vizita in Statele Unite. Va merge foarte probabil in Rusia. A facut poze cu Merkel in Germania, cu Hollande in Franta (cam degeaba, tot n-am intrat in Schengen). A executat un turneu prin Asia cu primiri la cel mai inalt nivel in China.

In caz ca se va hotari sa candideze anul viitor, Ponta se va putea lauda ca a fost primit de toti mai marii lumii, ca "a pus din nou Romania pe harta" ca "a scos-o din izolare" si i-a "redat demnitatea". Propagandistic, merge. Arata bine si la CV-ul sau de premier unde, in dreptul titlului de doctor, apare mentiunea plagiat. Dar pragmatic vorbind, intrebarea pentru acest globetrotter al diplomatiei este: asa, si? Cu ce rezultate pentru Romania?

Nota: Sorina Matei a comentat pe blogul personal diferentele majore dintre vizita presedintelui Traian Basescu in Statele Unite din septembrie 2011 si vizita premierului Victor Ponta, cautand se explice de ce "nu joaca in aceeasi liga".