Da, refuz sa cred ceea ce citesc in editia online a revistei “22″. Ma frec la ochi si imi spun ca visez. Ca am un cosmar. Sper ca e un zvon malitios. Dar daca este adevarat? Primul presedinte al unui institut de investigare a crimelor comunismului, istoricul Securitatii, director de department in cadrul IICCMER, fost membru al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, cel elogiat (o lunga perioada pe drept cuvant) drept “vanatorul de securisti”, istoricul Marius Oprea, a ajuns sa vorbeasca despre tortionarii care “si-au facut datoria”. Care datorie? Marius Oprea, martorul in instanta al unui ofiter de securitate? Prietenul lui disidentului Vasile Paraschiv il apara pe securistul Nicolae Paraschiv? Refuz sa cred. Spuneti-mi, spuneti-ne ca nu este adevarat!

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

“Nicolae Paraschiv, stabilit de CNSAS ca ofițer de Securitate care a facut politie politica, a beneficiat de un nepretuit ajutor in procesul cu institutia in persoana lui Marius Oprea, actualmente director la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Celebrul “vinator de securisti” a venit ca martor al acestuia in procesul CNSAS- Paraschiv, desi in 2004 el era cel care il acuza pe acesta ca s-a ocupat de cazul Liviu Babes, studentul brasovean care si-a dat foc pe pirtia de schi in semn de protest fata de sistemul comunist. .„Este o ruşine ca astfel de oameni să ocupe, după 15 ani de la Revoluţie, funcţii atît de importante în societate“, spunea in 2004 Marius Oprea despre Paraschiv. Acesta era la vremea respectiva consilier local din partea PSD la Primaria Brasov, in timp ce Oprea era consilier PNL. Paraschiv este si acum secretar al Primariei Brasov din partea USL.

Marius Oprea a venit ca martor al lui Nicolae Paraschiv la cererea acestuia, au declarat pentru revista 22 surse din CNSAS, procesul fiind in faza administarii probelor.

Oprea a declarat, potrivit surselor citate, ca doar angajatii Directiei a 6 de Cercetari Penale din fosta Securitate ar trebui adusi in instanta de catre CNSAS, restul fiind “plevusca”. In opinia lui Oprea, Paraschiv si-a facut “doar datoria”.

In momentul de fata, printre “plevusca” se numara sefi ai Securitatii precum Tudor Postelnicu, Iulian Vlad si alti 2000 de ofiteri adusi de CNSAS in fata instantei.

Marius Oprea este membru PNL si un cunoscut adversar al presedintelui Basescu, o carte despre acesta fiind lansata in vara lui 2012, in fata casei din Mihaileanu. Cartea a fost scoasa de editura trustului Intact, care ii apartine lui Dan Voiculescu, fragmente fiind publicate si in Jurnalul National.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro