Confuzia şi paranoia pe marginea proiectului Roşia Montană se datorează felului conspirativ în care atât guvernul cât şi corporaţia au vrut să-l promoveze. Practicile trebuie să înceteze, în acest proiect şi altele similare. EFOR publică un raport care arată calea de urmat pentru a depăşi impasul actual:

Sorin IonitaFoto: Arhiva personala
  • Legea trebuie retrasă, ministrul Şova scos din schemă (deoarece din motive arătate în raport, nu mai e credibil ca negociator în interes public), licenţa trebuie desecretizată, preferabil prin acord amiabil RMGC-guvern, iar lecţia transparenţei depline aplicată, în alte proiecte extractive.
  • Recrutarea la bucată de oficiali şi lideri de opinie trebuie de asemenea să înceteze, deoarece a fost cea mai proastă strategie a RMGC, decredibilizând iremediabil proiectul, oricare ar fi fost meritele acestuia.
  • România trebuie să adopte standardele EITI de transparenţă în industria extractivă, iar RMGC, Chevron, Exxon sau OMV-Petrom să încurajeze guvernul să o facă, urgent. Altfel tensiunile vor escalada şi vom avea moratorii pe explorări impuse peste noapte, fără analize de impact. EFOR poate redacta pentru guvern şi corporaţii, gratuit, documentele de aderare la EITI.
  • Era bine dacă RMGC, Chevron şi ceilalţi ar fi urmat sfatul propriilor diplomaţi, care i-au avertizat încă de anul trecut că e cazul să publice din proprie iniţiativă licențele și contractele de concesiune, când cu balamucul cu postarea trunchiată a documentelor pe website de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).



    Citeste si comenteaza pe Contributors.ro