NU șantajului rusesc: să cumpărăm vin moldovenesc

Cristian GhineaFoto: Hotnews

Opune-te embargoului ilegal impus de Federația Rusă pe importul de vinuri din Republica Moldova și susține drumul european al cetățenilor acestei țări.

Federația Rusă a anunțat că nu mai importă vin din Republica Moldova, pornind un război comercial ce contravine regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

Embargoul impus de Federația Rusă este o încercare murdară și inacceptabilă de deturnare a opțiunilor suverane ale cetățenilor moldoveni. Vinurile din Republica Moldova au trecut testele sanitare ale instituțiilor Uniunii Europene și au intrat pe piața europeană.

Moscova a ridicat Serviciul Sanitar rusesc la rang de “minister de război” pentru a pedepsi Republica Moldova pentru că nu răspunde ordinelor sale. Interdicția pentru importul de vinuri a fost adoptată fără a se cere informații de la autoritățile din Republica Moldova și fără a se solicita inspecții la producătorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari ruși. Este o măsură pur politică menită a intimida populația și politicienii din Moldova. Să nu-i lăsăm singuri.

Amenințările sunt serioase, grave și repetate. Dmitri Rogozin, vice-prim ministru al Federației Ruse i-a amenințat pe cetățenii Republicii Moldova că la iarnă vor îngheța (cu alte cuvinte: ”vă oprim gazul”) și că parafarea Acordului de Asociere cu UE ar putea fi plătită cu pierderea regiunii transnistrene.

Situația în tot Parteneriatul Estic se deteriorează rapid. Armenia a fost șantajată prin amenințarea declanșării unui război (Rusia a vândut masiv arme Azerbadjanului – cu un cinism barbar, Moscova înarmează inamicul Armeniei pentru a face această țară și mai dependentă de ea). Armenia a cedat: deși încheiase negocierile cu UE (la fel ca Moldova), tocmai a anunțat că va adera la Uniunea Vamală cu Rusia. Ceea ce înseamnă înghețarea negocierilor comerciale și de asociere cu UE.

Armenia a cedat, să ajutăm Moldova să reziste!

Populația armeană va plăti un preț mare prin consolidarea puterii în mâinile unui sistem oligarhic, departe de orice reguli asigurate de aderarea la spațiul de valori european. Ucraina este și ea supusă presiunii și Rusia a început să blocheze la graniță camioanele cu mărfuri ucrainiene.

Să înfruntăm realitatea: Federația Rusă vrea să împiedice parafarea Acordului de Asociere UE – Moldova la Summitul din noiembrie 2013 de la Vilnius. Să ne opunem șantajului Federației Ruse. Să susținem Republica Moldova pe calea integrării europene, drum prin care am trecut și noi.

Un pas important este ca toți să cumpărămvin din Republica Moldova pentru a ne arăta solidaritatea împotriva șantajului Federației Ruse și pentru continuarea parcursului european ales de Republica Moldova.

Vom solicita autorităților UE un plan de acțiuni pentru sprijinirea Moldovei și a cetățenilor săi.

Până atunci, îndemnăm românii și pe toți cetățenii europeni să înceapă printr-un pas care depinde de fiecare dintre noi: cumpărați vin moldovenesc. Este foarte bun!

Semnatari:

Monica Macovei, europarlamentar și președinte al Comisiei de Cooperare dintre Parlamentul European și Republica Moldova

Cristian Ghinea, director, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) – www.crpe.ro

Comenteaza pe Contributors.ro