Vladimir Putin s-a hranit inca din copilarie cu miturile bolsevice. Intre acestea, ceea ce a numit Jean-François Revel a numit obsesia anti-americana. Articolul publicad de presedintele Rusiei in “New York Times” din 12 septembrie 2013 este de fapt reluarea poncifelor propagandistice ale epocii sovietice. Putinismul este urmasul a ceea ce putem numi andropovism: efortul de a conserva structurile de autoritate interna si de a consolida o tot mai larga sfera de influenta externa. Negarea a ceea ce tine de ordinea evidentei istorice, cultureale si politice, exceptionalismul american, este fapt riposta lui Putin la faptul ca, de mai bine de trei decenii, Statele Unite promoveaza constant drepturile omului in politica internationala. Ma intreb ce si cat stie liderul rus despre Acordul Final al Conferintei de la Helsinki din 1975? Pentru Putin, crimele comise de clientul sau, oftalmologul genocidar din Siria, nu constituie o problema. Problema apare cand Occidentul democratic doreste sa intevina (revoltator de tarziu, dupa parerea mea) pentru a stopa continuarea masacrului pe baza de arme chimice si nu numai.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

In clipa de fata are loc in Rusia la o intensificare a cultului postum al lui Iuri Vladimirovici Andropov, idolul ofiterilor din KGB, omul responsabil de prigoana impotriva disidentilor din URSS, unul dintre cei mai inversunati ideologi leninisti. Spre deosebire de un Leonid Brejnev ori Konstantin Cernenko, Andropov, secretar general al CC al PCUS intre 1982 si 1984, chiar credea in ideologia bolsevica. Nu a dorit reforme politice pe linia de-stalinizarii, deci a democratizarii, ci doar o limitare a coruptiei devenita cancerul sistemului sovietic si o accelerare in planul economiei. Niciodata n-ar fi acceptat Andropov venirea la putere a “Solidaritatii” in Polonia ori caderea Zidului Berlinului. In acest sens, nici Mihail Gorbaciov, nci Boris Eltin, n-au fost discipolii lui Iuri Andropiv, ci abia fostul (sic) locotenent-colonel din KGB, Vladimir Putin.

Sa fi fost tu insuti implicat in carnagiul cecen, sa fi ordonat atacul impotriva Georgiei, sa incurajezi regimuri de tip Iran si Siria, sa ai relatii cordiale cu Kim Jong-un, sa persecuti orice forma de actiune sociala independenta, sa incurajezi bigotismul cel mai reactionar si isteric in raport cu avangarda artistica, sa faci din homofobie politica de stat, si sa servesti lectii de moralitate Statelor Unite este intr-adevar o performanta pentru care Andropov l-ar felicita pe Putin. Asa maestru, asa discipol…

Citeste intrega articolul si comenteaza pe Contributors.ro