Până de curând, comunicările făcute pe Facebook de doamna Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, erau doar un subiect de haz nevinovat. Căci doamnei Ministru îi scapă multe greşeli în timpul tastării febrile impuse de programul încărcat de muică al domniei sale care, conform propriilor estimări publicate tot pe Facebook, durează cam 12-144 ore pe zi.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Dorindu-şi enorm să „comunice cu prietenii si oamenii care inteleg esenta nu cauta negativul”, aproape că nu există frază publicată pe Facebook de doamna ministru Maria Grapini care să fie integral corectă gramatical, care să aibă o sintaxă judicioasă şi semnele de punctuaţie puse unde şi cum trebuie.

Dar nu contează. Suntem convinşi că o persoană împovărată cu o titulatură atât de complexă precum cea de ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism ştie să scrie corect în limba sa maternă şi cunoaşte elementarele reguli ale gramaticii române. Înţelegem că, preocupată fiind de promovarea sinelui ţării şi a furismului românesc, doamna Ministru mai sare din litere. Dorim însă, ca oameni ce „inteleg esenta nu cauta negativul”, să o avertizăm pe doamna Ministru în privinţa unor capcane periculoase în care domnia sa s-ar putea prăbuşi.

De pildă, am remarcat cu îngrijorare că soamna Ministru poceşte, desigur împovărată de graba de a munci pentru sinele ţării, numeroase nume proprii. În grafia doamnei ministru Frapini proiectul Roşia Montană devine „prouectul Rodia Montana”. Ştiut fiind că fructul rodie, amintit în numeroase basme orientale, este mult mai simpatic decât roşia, doamna ministru Hrapini proiectează, involuntar desigur, această simpatie a rodiei asupra proiectului cu cianuri.

Observaţia noastră este făcută cu bune-intenţii, generate de postarea din 29 august a doamnei ministru Crapini: „De ce noi romanii trebuie sa legm mereu din doua rele ???? Proiectul Rosia Montana este clar ca a fost gresit pornit ! Oamenii care ma stiu ,cetatenii din colegiul meu imi cer sa nu votez proiectul de lege pentru inceperea exploatarii ! Ce credeti ca voi face ? .....astept parerea voastra !”. Într-o perioadă în care orice fel de referire la proiectul Roşia Montană naşte controverse încinse, transformarea Roşiei în Rodie poate avea efecte nebănuite pentru doamna Ministru. Asta credem că va face.

Întrevedem un alt potenţial pericol monstruos ca urmare a transformării numelui celebrului dirijor Sergiu Celibidache, într-o altă postare a doamnei Ministru, în „Sergiu Celebidachi”. Ca ministru al Turismului, doamna Zrapini s-ar putea implica în promovarea peste hotare a cunoscutului Festival George Enescu. Cu siguranţă brandul acestui Festival ar avea numai de câştigat din aportul soamnei Ministru, cunoscută pentru eficienţa sa la locul de muncă.

Dar din graba de a-şi servi ţara, doamna Ministru ar putea sări câteva litere, transformând Festivalul George Enescu în Festivalul George Soros. Ceea ce-i va enerva în aşa hal pe cei de la Evenimentul Zilei, încât vor cere demisia doamnei ministru Drapini. Şi, desigur, niciunul dintre „oamenii care inteleg esenta nu cauta negativul” nu si-ar dori asa ceva.

Ştiţi stimată doamnă ministru Hrapini că timişorenii, al căror deputat ales sunteţi, sunt foarte mândri de oraşul lor. Însă pentru că vă iubesc, nu credem că sunt prea deranjaţi atunci când scrieţi „Timisosrei” în loc de Timişoara. Dar mai jignit s-ar putea simţi neamul familiei Cioabă pe care aţi transformat-o în „familia îndoliată Cioba”. Ei sunt mai iuţi la mânie dar tot aşa, din buna intenţie de a-şi servi cât mai grabnic ţara.

Din toate aceste motive, mai sus expuse, vă recomandăm, cu stimă şi respect, să angajaţi un consilier special pentru nume proprii. Cum sunteţi un ministru care călătoreşte intens, că doar activitatea unui ministru nu se desfăşoară într-un birou închis cum sugerau anumiţi rău-voitori din presă (cred că tot de la Evenimentul Zilei), puteţi provoca, cu bune-intenţii desigur, incidente diplomatice neplăcute.

Vladimir Putin ar putea deveni Vladimir Pulin, preşedintele Barack Obama s-ar putea transforma în Săracu Obama, iar Angela Merkel ar putea ajunge Angela Teckel. Ceea ce, în astfel de zile în care hingherii umblă liberi pe stradă, ar putea fi foarte periculos atât pentru România, cât şi pentru Germania. Din fericire Brazilia nu mai este condusă de Lula da Silva, că altfel cine ştie ce s-ar mai fi putut întâmpla.

Atât am avut a vă transmite, cu stimă şi intenţii bune. Noi, un grup de oameni care a înţeles că „facebookul nu este sa aratam cat de destepti suntem”, vom rămâne în continuare alături de dumneavoastră, doamnă ministru Vrapini. Deşi nu-i vreţi, „toti carcotasii si desteptii care fac lectii de limba romana pe facebook” vor rămâne, în continuare, alături de dumneavoastră.

Motivul este unul simplu. Dar nu vi-l spunem. Căutaţi-l pe pagina dumneavoastră de Facebook, în vârful căreia aţi scris mare-mare: „PROFESIONALISM, RESPECT”.

PS. Această scrisoare-pamflet a fost provocată de ultimul mesaj postat pe Facebook de ministrul Maria Grapini. Credem cu naivitate că, fie pe Facebook, fie în ziare sau în comunicatele oficiale, orice ministru are datoria de a folosi corect limba ţării în fruntea căreia se află momentan. Iar atunci când, inevitabil, mai apar greşeli, să încerce să le corecteze, nu să persiste luni întregi în a le face în continuare.