Hai ca se poate mai schizo decat cei doi Victor Ponta. Ii stiti, unul e premier, a trecut proiectul Rosia Montana prin Guvern iar celalalt, deputatul, anunta ca va vota impotriva lui. A venit, iata, randul lui Crin Antonescu sa ne dezvaluie personalitatea sa multipla. Personal, crede ca proiectul trebuie retras, desi in calitate de presedinte al Senatului ar fi dorit sa se pronunte o comisie de experti. Ca presedinte al PNL n-a avut nimic de zis cand proiectul Rosia Montana a trecut prin Guvernul Ponta inclusiv cu votul ministrilor liberali, dar are ceva de obiectat azi, dupa ce s-a proclamat lider al opozitiei. Chiar asa a zis domnul Antonescu duminica seara: sunt liderul opozitiei.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

A avut, ce-i drept, o usoara ezitare. La intrebarea cine-i liderul opozitiei, Antonescu a raspuns: "Cred că tot eu". Din explicatia aferenta nu se intelege chiar nimic: "Suntem la guvernare, într-o majoritate parlamentară, dar nu suntem la putere. Mă refer la mine şi la PNL cel puţin". Deci controlezi jumatate din ministere, ai sefi de institutii prin tara, o liota de primari si sefi de consilii judetene si te proclami in opozitie, ba chiar in fruntea ei?

In calitate de sot al Adinei Valean lucrurile se pot complica teribil. Europarlamentarul liberal a facut un lobby intens la Bruxelles in urma cu trei ani in favoarea proiectului, deci n-ar fi exclus ca sotul Antonescu sa fie pentru.

N-a apucat multimea de antonesti sa submineze Guvernul ca premierul Ponta a a tasnit in costumasul salvator de deputat si i-a cerut presedintelui senatului sa puna repede proiectul pe ordinea de zi pentru a-l respinge cat mai rapid. Ce fericit era cand a anuntat ca proiectul Rosia Montana este inchis si ca protestele de strada si-au atins scopul!

Ca sa nu mai inteleaga nimeni nimic, ministerul justitiei anunta ca avizul negativ despre care a relatat presa in urma cu cateva zile este de fapt pozitiv si ca totul e ok.

Victor Ponta si Crin Antonescu s-au speriat evident de amploarea protestelor, s-au si vazut prabusindu-se in sondaje. Oricat le-au ingorat televiziunile, tot s-au vazut si s-au auzit timp de o saptamana si riscau sa se intinda. Apoi, moartea copilului de 4 uni sfasiat de maidanez a compromis grav imaginea primarului Sorin Oprescu, potential candidat al PSD la prezidentiale impotriva liderului PNL. Antonescu, deja in cadere libera in toate masuratorilor, a speculat fara scrupule momentul pentru a-l ataca pe Oprescu, cerandu-i demisia.

Intreaga nebunie complica situatia din interiorul USL si planurile baronilor de a-l face prezidentiabil pe Victor Ponta. Cum sa-l extraga acum din guvern? Ar suna ca o fuga de responsabilitate in momente grele. Cum sa-i mai impinga afara pe liberali? Ar parea o sanctiune ca s-au opus proiectului Rosia Montana, le-ar oferit electoratul revoltat pe tava.

Cel putin Crin Antonescu este consecvent in inconsecventa sa. Intr-un text intitulat Omul Elastic, publicat acum doi ani, scriam urmatoarele despre liderul liberal:

"Cand sunt buni, cand rai, azi se jura ca n-are intelegeri cu mogulii, maine bate palma cu ei. Cand exclude, cand include Securitatea in PNL. Ba vede in Ponta un partener pe urmatorul deceniu, ba un tanar imatur. Cand il injura lacomia, clientela, demagogia PSD, cand propune Romaniei un proiect pe 10 ani cu ele. Denunta dictatura, dar se poarta in partid ca un mic satrap. Il uraste public pe Basescu, insa il admira in intimitate. Ultimul eveniment care a atras atentia asupra omului-elastic este contopirea sa cu omul-pisica. Din aceasta intalnire s-a nascut o Alianta, foarte elastica si ea. Desi astazi pare de dreapta, ea poate vira maine la stanga. O fi croita pe zece ani, dar se poate destrama cat ai zice Crin. (...)

Ce flexibilitate de nevertebrata, ce traiectorie politica ametitoare. Cum sa amesteci albul si negrul cu atata lejeritate? Ce sinteza gresita s-a produs in acest personaj de sex politic incert? Si totusi, multi aplauda, sedusi de flicflacurile si contorsionarile exectuate de omul elastic pe platoul Antenelor, sub bagheta dresorilor - bufoni Gadea si Ciutacu. Desigur, stiti deja cine despre cine-i vorba. Numele lui este azi Crin Antonescu, desi nici asta nu-i foarte sigur. In cazul oamenilor supraelastici, totul se poate schimba de pe o zi pe alta."

Victor Ponta, Crin Antonescu, spuneti drept cati sunteti? Si, mai ales, cu ce va ocupati? Care dintre voi se crede la putere, cine se simte in opozitie. Dar pentru noi, cei de rand, util ar fi sa ni-l indicati pe cel cu toate tiglele pe casa. Cu cine se poate sta de vorba? Cine prezinta totusi o minima incredere si nu-si retrage azi promisiunile facute ieri?

P.S. N-are rost sa va bateti prea tare capul cu intrebarea din titlu. Raspunsul l-ati ghicit deja: niciunul. Sau, cum ar zice victorpontii si crinantonestii: Traian Basescu conduce tara!