Citeam zilele trecute un articol semnat de un cunoscut jurnalist pentru care condamnarea dictaturii comuniste in decembrie 2006 ar fi fost doar un balon de sapun, un banal foc de artificii. Autorii condamnarii, deci membrii Comisiei Prezidentiale, ii apar drept urmasi ai tortionarilor comunisti. Cine? Constantin Ticu Dumitrescu? Radu Filipescu? Alexandru Zub? Monica Lovinescu? H.-R. Patapievici? Andrei Pippidi? Levente Salat? N. Manolescu? Mihnea Berindei? Sorin Alexandrescu? Cristian Vasile? Dragos Petrescu? Marius Oprea? Romulus Rusan? Deci noi, cei care am scris Raportul Final, membri si experti ai Comisiei, suntem urmasii tortionarilor, nu peremistii condusi de Vadim care tropaiau si vociferau bezmetic in Parlament, nu PSD-ul care, la ordinul lui Ion Iliescu si cu concursul lui Mircea Geoana, a boicotat sesiunea solemna. Frauda interpretativa este evidenta. Intentia malitioasa, nu mai putin.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Se sugereaza din diverse locuri, indeosebi prin “Antenele” voiculesciene, ca abia acum, sub luminata si hiper-anticomunista coalitie USL, s-ar porni pe calea cea dreapta, categorica, definitiva si radicala, a rupturii cu trecutul totalitar. Se denatureaza, prin hiperbolizari selective, faptele istorice, ni se spune ca personajul Visinescu, singularizat de o maniera cel putin bizara, ar fi tradatorul si criminalul perfect: mai intai a participat la executarea lui Ion Antonescu (omagiat de diversii istorici in gratiile autentcilor urmasi ai Securitatii), apoi a participat la prigoana elitei politice democratice a Romaniei. Dar nu se vorbeste despre atatia criminali din Securitate care continua sa-si incaseze satisfacuti pensiile. O stire de ultima ora spune ca Parchetul General a devenit brusc interesat de subiect. In urma cu doi ani sefii sai cascau plictisiti cand li se cerea sa deschida ancheta in cazul tortionarului Gheorghe Enoiu, fostul sef al anchetelor din MAI.

Subit, fostul presedinte Emil Constantinescu pozeaza si el in mare decomunizator. Il framanta memoria martirului Vladimir Ghika. Dar n-a protestat cand s-au facut comparatii obscene intre procesul lui Adrian Nastase si cel al lui Iuliu Maniu si Ion Mihalache. Nu stiu sa-l fi pus vreodata la punct pe Mugur Ciuvica pentru enormitatile pe care le debiteaza necontenit.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro