Un rabin, pus pe atras atentia asupra lui, s-a trezit, deunazi, sa strige-n gura mare ca Roger Waters e un nenorocit de antisemit, ca uraste evreii mai ceva decit urasc evreii saracia, si ca ar trebui ca musai sa-si ceara scuze si sa scape, dracului, de steaua lui David de pe porcul zburator ce apare, la un moment dat, deasupra publicului, in concertele fostului membru Pink Floyd, scrie Alex Mihaileanu, pe blogul lui, Subiectiv.ro.

Ca dovada a superficialitatii, s-a mai trezit si modelul Bar Rafaeli, israelianca din Israel, sa-i ceara lui Waters sa-i scoata poza din proiectiile pe zid, asta dupa ce, acum vreo doi ani, era extaziata de concertul lui Waters de la Paris.

Waters n-a ratat ocazia de a da un drept la replica si a publicat, pe pagina de Facebook, o scrisoare deschisa in care explica foarte clar ca el n-are o problema cu evreii, asa cum insinueaza rabinul. In fond, nu e ca si cind steaua lui David, de pe porcul zburator, n-ar fi aparut acolo de ani de zile. Problema lui Waters este, de fapt, cu politica dusa de conducatorii Israelului, care de atit de multi ani nu reusesc sa gaseasca un mijloc de a se impaca cu ideea ca razboiul (aproape) permanent cu Palestina ar trebui sa se termine.

Like it or not, the Star of David represents Israel and its policies and is legitimately subject to any and all forms of non violent protest. To peacefully protest against Israel's racist domestic and foreign policies is NOT ANTI-SEMITIC. Your contention that because I criticize the Policies of the Israeli government I should be lumped in with the Muslim Brotherhood is risible, and again a personal affront. I have spent my whole adult life advocating separation of church and state.

Dincolo de stupizenia in sine a criticii, mi se pare fabulos ca exista oameni care n-au inteles, in continuare, nimic din The Wall si ce reprezinta albumul, o opera rock cu un concept in spate, si o adevarata inspiratie pentru milioane de oameni, de la lansarea din '79 si pina in prezent.

Pornind chiar de la concept, albumul in sine e despre minti inchistate, despre personaje care ajung sa-si construiasca singuri un zid in jurul lor, uitind sa mai gindeasca, si ajungind in situatia in care sint chinuiti de propriile mentalitati si de propriile prejudecati, asa cum au ales sa le adopte. Cam asa procedeaza, de altfel, si rabinul evreu, si ceilalti care l-au bagat in seama si-i dau dreptate.

In nota de pe Facebook, Waters strecoara o ironie fina, ambalata foarte frumos (pe porc, de altfel, sint si alte semne, nu doar steaua lui David):

I should point out that in the show, I also use the Crucifix, the Crescent and Star, the Hammer and Sickle, the Shell Oil Logo and The McDonald's Sign, a Dollar Sign and a Mercedes sign.

The Wall nu este doar despre individ, e despre tot ceea ce inseamna mentalitati inchistate, stupide, lipsa de viziune si, mai ales, lipsa de deschidere. E despre autoizolare si despre acceptarea asupririi. Este, pina la urma, despre lipsa iubirii (in oricare dintre sensurile cuvintului) si despre lipsa de initiativa.

The Wall Show, so lamely attacked by you, is many things. It is thoughtful, life affirming, ecumenical, humane, loving, anti war, anti colonial, pro universal access to the law, pro liberty, pro collaboration, pro dialogue, pro peace, anti authoritarian, anti fascist, anti apartheid, anti dogma, international in spirit, musical and satirical.

In aceeasi nota de pe Facebook, Waters aminteste ca rabinul responsabil de declaratii vorbeste din auzite, conform cuiva care i-a povestit concertul. Daca l-ar fi vazut, poate ca ar fi inteles ca nu e despre evrei. Poate ar fi priceput ca e impotriva conducatorilor porci.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Subiectiv.ro