Urmaritii penal de la Antena 3 aplica o strategia de manipulare clasica pentru a devia atentia de la discutia pe fond despre presupusul santaj: joaca rolul victimei acuzand mai departe complotul lui Traian Basescu si mai nou al "sistemului" impotriva lor. Asta mai lipsea, putina teoria conspiratiei livrata unui public mare amator de gogosi, cu cat mai umflate, cu atat mai bune. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu i-a ajutat din plin, postand pe Facebook o fotografie trucata care infatisa niste zabrele desenate pe ecranul televizorului cu explicatia "noua grila a Antenei 3".

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Ce-si puteau dori mai mult Gadea& Voiculescu&co? Puteau ei visa la mai marii tarii inchinandu-se lor chiar in ziua extinderii anchetei? Care alt cercetat penal mai de soi a mai beneficiat de asemenea onoare? In ziua punerii sub urmarire penala a Antenei 3 ca persoana juridica, presedintele Basescu cere scuze postului tv, declarandu-se prin intermediul purtatorului de cuvant "socat" de gestul consilierului sau iar premierul Victor Ponta spune despre "domnul Gadea si despre ceilati jurnalisti" ca sunt "extraordinar de buni".

Va intreb din nou pentru a sublinia grotescul situatiei: vi se pare complet absurd ca presedintele sa-si ceara scuze iar premierul sa faca plecaciuni in fata unor oameni acuzati de santaj chiar in ziua audierii lor de catre procurori? Evident ca suna ca un banc prost, sigur ca pare suprarealist, dar gafele se platesc scump la acest nivel iar un politician slab, dependent de media, va cauta mereu sa castige bunavointa unor ciomagari de presa. Daca politicianul mai e si fricos din fire, va face oricand sluj in fata acestei adunaturi de mizerabili: penali, turnatori, specializati in linsajul de presa. Acesti jurnalisti "extraordinar de buni" insulta, calomniaza si manipuleaza in fiecare zi. La asta se pricep, intr-adevar, cel mai bine.

O alta manipulare la ordinea zilei de joi a fost propagarea unei informatii inexacte: extinderea anchetei asupra Antenei 3 ca persoana juridica ii pune sub semnul intrebarii in mod nedrept pe toti angajatii de acolo, de la cameraman, jurnalisti de teren sau portar. Nimic mai fals, desigur, dar publicul larg nu e atent la detalii, nici la sofisticarii juridice. Jurnalisti cu experienta, cum e CTP, au cazut in capcana asta propagand mai departe minciuna. Raspunderea persoanei juridice nu are de-a face cu angajatii ei. Punct.

Asa cum un evazionist fiscal este tras la raspundere atat el, ca persoana fizica, cat si mijlocul savarsirii infractiunii, adica firma, compania prin care s-a realizat evaziunea, asa si in cazul unui santaj de presa. Nu poti santaja de unul singur in cazul santajului de presa, ci apeland la mijloacele organizatiei media de care dispui, adica televiziune. Implici anumiti jurnalisti, care la randul lor comanda anchete, profereaza amenintari, recurg la intimidari, toate camuflate sub spoturi publicitare difuzate de zeci de ori care anunta mari dezvaluiri dar nu mai ajung niciodata la ochii si urechile telespectatorilor daca partile cad la invoiala.

Companiile care accepta sa deruleze operatiuni de evaziune fiscala sau santaj pot raspunde oricand penal, dar asta nu inseamna ca angajatii nevinovati, neimplicati in comiterea infractiunilor, risca ceva. Inseamna doar ca acea companie, potrivit legii, va suporta o serie de sanctiuni, care pot merge de la blocarea unor conturi pana la desfiintare. Organizatiile de presa sunt exceptate de la masura extrema a radierii, dar in cazul lor pot fi luate o serie de alte masuri, cum ar fi interdictia de a participa la achizitii publice.

De remarcat dispretul total, aroganta manifestate de Mihai Gadea, Adrian Ursu, Mugur Ciuvica si Mircea Badea la adresa jurnalistilor care-si faceau datoria, joi, la intrarea in sediul DNA adresandu-le intrebari, incercand sa afle, in mod legitim, de ce sunt acolo. Au fost ridiculizati, luati peste picior, calificati "cretini". Cum este posibil dupa toate astea sa se mai gaseasca un jurnalist care-si respecta meseria dispus sa le ia apararea sus-numitilor? Acestia nu au fost niciodata colegii lor, ci angajatii unor politicieni care i-au platit sa le apere intresele. De remarcat, totusi, ca nici o organizatie de presa serioasa nu a sarit in apararea lor, nici din tara, nici din afara ei. S-au aparat intre ei, seara, la televizor.

Doresc intr-o scurta paranteza sa manifest solidaritate fata de toti jurnalistii jigniti incalificabil de catre pseudo-gazetari care dau in aceste zile cu subsemnatul la parchet. In context, exprim revolta fata de prostia unor consilieri prezidentiali pusi pe glume proaste care le ofera pseudo-gazetarilor sa pozeze in victime inocente. Astfel de erori se platesc cu demisia sau demiterea. Nu e la prima saritura peste cal.

Ar mai fi de observat cat de mult seamana cei de la Antena 3 cu infractorii aparati de-a lungul timpului. L-ati urmarit pe Ciuvica? Si lor, marilor zmei din presa, le vine lesinul la fel de repede ca marilor barbati din politica cand trec pragul procurorilor. Si lor li se moaie genunchi, le tremura vocea si se balbaie pe scarile DNA exact ca liderilor fiorosi care se transforma in mielusei de indata ce sunt luati la intrebari. Sunt zmei doar in platoul TV unde se simt stapanii Romaniei, scuipa flacari si varsa laturi in capul tuturor. Altfel, carpe.

Poate merita explicat putin de ce, pe langa Traian Basescu, urmaritii penal de la Antena 3 au gasit un nou tap ispasitor in "sistem". Acuzatia vaga aruncata asupra "sistemului" care le-ar urmari pas cu pas toate miscarile cautand "sa-i striveasca", sa le inchida gura, nu este chiar lipsita de sens.

Fanaticii Antenei 3 care poseda mai mult de doi neuroni in cap ar putea ridica unele semne de intrebare, de genul: cum se face ca procurorii raspund inca la comenzile lui Traian Basescu cand sefii lor au fost pusi de Victor Ponta? De ce DNA-ul mai este basist din moment ce puterea a trecut la USL de peste un an? Daca procurorii au ramas basisti si cu nasul in suflet, cum de i-au inchis dosarul lui Adrian Nastase, cel cu armele, si dosarul de plagiat a lui Victor Ponta?

Cine ar avea interesul sa inchida gura A3, care a contribuit masiv la instalarea USL la putere? Sistemul. Sis-te-mul, le raspunde Gadea celor cu doi neuroni in plus. Neavand totusi suficienti, clientii lui Gadea, Voiculescu&co nu inteleg ca sistemul este azi chiar USL. Daca ar intelege, ar schimba pur si simplu canalul.