Miscarea lui Traian Basescu
Au existat si alte semne care prevesteau o schimbare radicala de ton la Cotroceni. Pe 2 iulie, presedintele Basescu a intors in Parlament ordonanta Rompetrol, afacere cu miza mare. Ordonanta se refera la negocierea datoriilor de 600 de milioane de dolari pe care statul roman le are de recuperat de la kazahi. Guvernul Ponta a acceptat o oferta considerata de multi dezavantajoasa: 200 de milioane banii jos, restul promisiuni fara garantii, blana ursului din padure.
Toate sunt teme serioase, ne afecteaza direct si pe termen lung. Mai putea sa taca presedintele Basescu, in numele interesului national, de dragul pacii si stabilitatii? Putea, desigur. Cum s-a abtinut o jumatate de an, cum a inghitit trocul politic la numirea noilor procurori sefi, cum a promulgat fara sa clipeasca ordonanta care mutileaza achizitiile publice, asa cum a girat nenumarate alte balbaieli, decizii proaste ale Executivului si numiri discutabile in posturi cheie putea trece mai departe cu vederea si alte castastrofe mai mici sau mai mari.
Dintr-o data, n-a mai tacut. Subit, s-a trezit din somn. Ce mai spun azi adeptii coabitarii de ieri? E bine ca armonia intre palate se duce de rapa? Cum asa? Coabitarea era ieri solutia perfecta, azi brusc nu mai este? Ieri aveam nevoie de liniste si pace, azi se poate si fara? Cand o mana de oameni tipau ca o coabitare impotriva interesului public nu se justifica, toti ceilalti sustineau orbeste viceversa, adica argumentau ceea ce se dovedeste o prostie evidenta az, la numai sapte luni de la semnarea pactului.
Ce simplu trec unii dintr-o extrema in alta, ce rapid ajung sa-si schimbe principiile si valorile in care chipurile cred, ce usor schimba coabitarea pe razboi! Scurta recapitulare: ordonanta Rompetrol intoarsa in Parlament, atacuri pe teme de politica interna si externa, sah politic la numirea unui ministru, privatizarea CFR Marfa pusa sub un mare semn de intrebare. Gluma se cam ingroasa.
Presedintele sugereaza ca Gruia Stoica nu are bani sa-si achite obligatiile contractuale si umbla pe la banci pentru a face rost de ei. Il invita insistent pe Victor Ponta sa-si asume politic semnarea contractului cu GFR-ul lui Gruia Stoica, obligandu-l sa ramana interimar pana in 23 august, cand anunta daca-l instaleaza sau nu pe Silaghi la transporturi, sugerand ca mai degraba nu.
Invitatia a sunat ca o amenintare: sa vedem daca mai ai curajul sa girezi o privatizare mult laudata care incepe sa semene tot mai mult cu esecul Oltchim! Poate mai sunt si alte detalii, informatii si probe ca vanzarea CFR-ului catre o GFR-ul lui Gruia Stoica, firma care a capusat companie, se va incheia prost. Traian Basescu si-a exprimat temerea ca va trece la taierea vagoanelor pentru a-si finanta astfel investitiile angajate prin contract. Nu suna deloc bine toate aceste avertismente.
Unii se intreaba daca nu cumva loviturile de baros aplicate de Traian Basescu in aparenta intregului Guvern nu-i folosesc de fapt lui Victor Ponta si PSD-ului. Nu cumva s-au inteles? Nu cumva presedintele il ajuta pe Victor Ponta sa-i scoata pe liberali din Guvern? Pana la urma, privatizarea CFR Marfa este opera lui Fenechiu, de nominalizarea lui Silaghi, azi ironizat de Traian Basescu, raspunde Crin Antonescu.
Poate au avut candva o intelegere, poate functioneaza si azi cu sincopele de rigoare. S-a vazut in cazul aducerii lui Omar Hayssam cum premierul a facut tot posibilul, la limita iresponsabilitatii, sa minimalizeze rolul presedinintelui Basescu, singurul care a urmarit tenace ca Hayssam, condamnat la 20 de ani pentru terorism, sa fie adus in tara. In incercarea de a confisca un succes al serviciilor, Ponta a reusit doar sa se faca de ras. Ar fi stupid ca Ponta si Basescu sa planuiasca impreuna scoaterea liberalilor de la guvernare la toamna, dar presedintele submineaza mai tare autoritatea premierului in loc sa puna presiune pe liberali.
In paralel cu torpilarea Guvernului, seful statului a inceput operatiunea de reimprietenire cu poporul, mai intai prin vizite discrete prin tara. Aceste vizite s-au intensificat, au devenit tot mai vizibile, transformandu-se treptat in adevarate bai de multime, cum a fost cea de la sfarsitul saptamanii. Traian Basescu s-a reinserat in spatiul public, topindu-se in peisajul pestrit al Romaniei de dincolo de Bucuresti cu lejeritatea de odinioara, dupa o lunga perioada de absenta cauzata de rezultatele referendumului din vara trecuta. A procedat cu tact, pentru a nu agresa sensibilitatea unui public ostil.
Scopul acestor actiuni este azi ceva mai clar: Traian Basescu se redefineste ca lider al opozitiei. O sugereaza un colaborator mai vechi al presedintelui, Cristian Preda, intr-o postare pe blog pe tema pactului de coabitare: "a fost inteles până acum ca un pact de neagresiune, dar presedintele vrea să-l redefineasca, pentru a fi inteles ca un pact de colaborare în interes public".
Pana la alegerile europarlamentare a ramas mai putin de un an, urmeaza apoi batalia pentu prezidentiale. Marti, 23 iulie, ar urma sa se inregistreaza oficial Miscarea Populara, cu deputatul Eugen Tomac, transferat de la PDL, pe post de presedinte interimar. Un partid de opozitie lansat intr-o atmosfera de armonie intre presedinte si premier ar fi aratat necredibil din capul locului, cu sanse minuscule de a conta anul viitor.
Inca un detaliu: anuntul Miscarii Populare l-a facut Elena Udrea, intr-un interviu pentru ziarul Adevarul, cu o zi inainte de eveniment. Prin acest anunt, Udrea arata ca stie mai departe cam ce se intampla la Cotroceni, ca joaca mai departe un rol important in viata politica. Vom vedea in ce masura iesirea Elenei Udrea ajuta sau incurca Miscarea Populara.
In fine, redefinirea lui Traian Basescu in relatia cu Guvernul are loc in contextul declansarii atacului la filialele PDL. Miscarea Populara va incerca in mod cert sa se consolideze in teritoriu racoland oameni din filialele ostile lui Vasile Blaga, cum s-a intamplat la Arges. Din acest punct de vedere, intre PDL-ul lui Vasile Blaga si Miscarea Populara a lui Traian Basescu se anunta un nou conflict inevitabil. Greu de crezut ca seful PDL si delfinul sau, Catalin Predoiu, vor asista pasivi la tentativa Miscarii Populare de a destructura PDL in teritoriu.
Ar mai fi ceva despre momentul cam prost ales pentru rebrenduire: vara, concedii. Legea spune insa ca un partid care nu s-a inregistrat cu sase luni inainte de alegeri nu poate participa la scrutin. Europarlamentarele fiind in mai, Miscarea Populara trebuie sa incheie formalitatile de inscriere, contestatii etc, cel tarziu in luna noiembrie.
Ar mai fi apoi un argument in favoarea grabirii lansarii noului partid: se apropie nu doar alegerile, ci si momente tensionate, cu inmultirea protestelor si cresterea presiunii sociale, care ar putea grabi divortul intre PNL si PSD. Traian Basescu are nevoie de un vehicul politic pana atunci si de inchiderea coabitarii pentru a putea naviga in apele tulburi ale vremurilor ce vin.
Probabil ca instinctul politic ii spune ca acum a venit momentul sa intre iarasi in joc.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Insa...cand s-o apuca de ceva productiv pt tara asta?
Potrivit constitutiei, puterea executiva e a Guvernului; Presedintia nu poate altceva decat sa dea din gura .
În situația CFR Ponta nu prea are portițe de ieșire. Nici măcar teoretic. Privatizarea este clar, un fiasco, chiar presupunând că personajul dubios ce a făcut afaceri cu fier vechi va plăti. Nu are bani de ajuns, Fenechiu a făcut aici o mișcare la fel de tâmpită ca și în cazul "Transformatorul". În mod cert această privatizare va ajunge pe mâna DNA...
Dacă se va dovedi a fi un fiasco (foarte probabil), e bubă mare pentru că Ponta va trebui singur să admită că este un habarnist (asta după ce l-a lăudat pe Fenechiu pentru măreața realizare...) în ale guvernării, după cazul Oltchim...
Acest fanfaron periculos trebuie scos din viața politică cât mai rapid pentru că este un pericol imens pentru România! Antonescu moare încet dar sigur, el este deja un "fost", dar Ponta, dotat cu o poftă delirantă de putere, joacă soarta unei țări.
La anul ne pregatim de anticipate!
iar USL e ... puroiul!
n-o mai dati la intors; Basescu este un politician versat.
Din momentul semnarii actului de coabitare (foarte necesar tarii), piratul a asteptat sa aiba momentul in care sa rabufneasca.
N-a fost nicio vinzare de Justitie, ci Basescu nu avea nicio solutie cind are impotriva un Parlament de 70%.
Piratul este mare tactician.
Ponta creste in sondaje, desi gafeaza zilnic.
Blaga nu face nimic, dar masinaria PDL din teritoriu nu are cum sa nu garanteze macar 8%.
Antena 3 este singura televiziune de stiri pe plus. RTV-ul lui Ponta e bine pentru el ca exista, dar nu se compara cu puterea Antenelor. B1 e cantitate neglijabila pentru alegeri.
Practic sansele ca PSD-ul sa mai lase puterea din mana multi ani de aici incolo sunt cam zero.
Nu inteleg cum putem prezenta miscarea populara ca fiind ceva relevant cata vreme acest partid este format din plecati din PDL. Nu ma refer la moralitate, ea nu exista in politica romaneasca, ma refer la faptul ca miscarea populara reprezinta un procent dintr-un procent deja mic. Atat si nimic mai mult.
toate sunt latrine si vuvuzela.
merg zi si noapte si nu le urmareste nimeni.
numai ceasul alora de masoara ratingul, ticaie.
audienta reala este vax albina.
iar cei ce se uita, sunt aia spalati sub par.
cu ei, oricum, nu mai e nimic de facut.
iq sub 80.
ponta este omul lui base. nimeni nu lucreaza mai bine ca el la cacarirea usl'amului.
pana si cacarau s'a prins, n'ar fi exclus sa vedem alt pact de neagresiune. :)
Spuneti, unde este Opozitia?
Coabitarea a fost un excelent instrument pentru renasterea OPOZITIEI .
Altfel ne ia GAIA... cu politicieni ca Antonescu si Ponta, si o presa cu "impartiali" ca dvs...
Apropos, mai mincinos decat Basescu, eu n-am pomenit si am vazut ceva mincinosi la viata mea! Daca pe tine nu te ingrijoreaza masurarea asta a lui Basescu cu dubla masura si driblingurile pe care le face sa se scoata numai pe el din toate clinciurile, asta e! Pentru mine asta inseamna ca nu intelegi cat rau ne face asta la toti, ca nu are nimic sfant si se comporta ca un hopa-mitica, dupa cum il rasuceste propriul lui centrul de greutate. Acest comportament a devenit viral national. Ne-a scazut mult de tot limita de tolerabilitate la toti ca popor, ingaduim totul mai usor, exact fiindca Basescu ne-a invatat cu acest stil. Pestele de la cap se-mpute!
Astia sunt buni sa lupte cu Basescu, nu va mai faceti ca nu intelegeti, sunt aproape ca el. Pe de alta parte, da, fiind asa ca el, dar mai soft, tot e un progres daca ii iau locul lui Basescu, ca Basescu este suprem in nefacute! Daca ai insa indoieli (adica asa, o lupta interioara de pareri) eu astept cu rabdare sa treaca timpul si sa iasa adevarul la iveala, ca asa am facut si cu cei care il sustineau pe Iliescu cu tot sufletul lor, in timp ce eu le spuneam ca sustin de fapt un comunist retrograd, un tovaras de-al hotilor si un continuator de sistem.
Dar daca esti un sustinator de-al lui Basescu din interes, nu vei avea niciodata indoieli in sustinerea ta, ca sunteti deja tovarasi impreuna, si daca pica Basescu, iti pica si tie business-ul, de orice fel ar fi ala.
Si zic ca totusi, chiar daca acest Iliescu i-a luat locul lui Ceausescu, tot a fost mai bine decat cu Ceausescu, cu toate nenorocirile pe care le-a facut Iliescu si ai lui la timpul ala.
Ai doar o mica scapare in restul textului, dar asta e din cauza ca te inseli in fraza de dupa pfui!
Parca a trait intre tziganusii care mint, fura, nu-si recunosc nicio vina (o transfera imediat pe altii : 'n-am furat eu, Gica a furat, etc...').
Este firesc faptul ca toti pesedistii sunt demagogi, mincinosi, infatuati, fiindca asa au fost, sunt si vor fi toti socialistii, inclusiv cei care, la smecherie, si-au mai lipit si iluzoriul cuvant 'democrat', la nume. Ei sunt vanzatori de sperante, fara vreo acoperire.
Printre socialisti, chiar si printre cei de la noi, ce isi zic si 'democrati', sunt si oameni rafinati, care stiu ca unei mari parti din populatie (majoritatea la noi) ii place sa fie tratata politic cu 'mintema dar spune-mi ca ma iubesti'. Ei stiu si se poarta ca atare.
Acesti 'rafinati', din maretul PSD, de ce oare il lasa pe Ponta sa fie grobian? De ce nu-i strunesc limbarita de 'puradel de mahala'? Le e frica de el sau vor sa il lase sa se infunde definitiv, iremediabil?
Guvernul 'Ponta' (2 ca si 1), are minte si se poarta exact ca un 'birou UTC' dintr-o intreprindere de pe vremuri: gargaragii cu minte putina.
Ponta este corespondentul prim-secretarului UTC pe intreprindere iar membrii guvernului corespund secretarilor pe 'probleme'- economic, cultural,propaganda, organizatoric, etc. Toti erau niste 'cineva', nu le mai ajungeai nici cu prajina la nas. De fapt nu-i lua nimeni in serios Ca pe Ponta si 'guvernul meu'.
Va rog sa ma iertati.
'Guvernul Ponta (2 ca si 1) are minte...'.
Va rog sa ma iertati. (Virgula intre subiect si predicat !).
'Te-ai ridicat atat de sus, iubitul notru amic !
Privit de jos, sa nu te miri ca pari atat de mic !"
"Am făcut (premierul Ponta, n.r.) un aranjament cu Rompetrol, şi în loc să ne dea 580 de milioane de dolari, ne dă numai 200 de milioane, şi imediat m-am putut întalni cu preşedintele kazah să-i raportez că am rezolvat problema Rompetrol. Păi, nu este în regulă. Eu m-am întalnit cu preşedintele kazah acum doi ani şi am fost extrem de ferm în a-i spune că trebuie să ne plătească 580 de milioane de dolari! S-a dus, azi, premierul şi a spus «Frate, am rezolvat-o mai ieftin în Kazahstan»", a afirmat Băsescu