Surpriza verii pare a fi Catalin Predoiu, noul-vechi. Face figura de new-entry in politica, dar a supravietuit ca ministru de justitie din 2007 pana in 2012, in vreo cinci cabinete. Fostul ministru a suferit, totusi, o transformare spectaculoasa. Cine ar fi zis ca tehnicianul posac cu discurs tern, moartea audientei, dusmanul ratingului, ascunde calitati nebanuite de politician vioi, capabil de atacuri frontale? Cati s-ar fi gandit ca va ajunge, intr-o buna zi, direct numarul doi intr-un partid, fie si din opozitie? Cine si-ar fi imaginat ca, fara sa-si murdareasca o zi pantofii in campanii obositoare, va ajunge hodoronc-tronc delfinul lui Vasile Blaga? Cine, in afara de Predoiu insusi?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Un observator atent va fi adulmecat ambitia clocotind in tanarul avocat. Sub aparenta de jurist aflat in trecere, nimerit total intamplator prin cateva guverne, retinut in tot cazul de la alte afaceri ceva mai profitabile, Predoiu a reusit sa-si camufleze ani buni setea de putere. A ingropat-o atent intr-o mare de platitudini, sub masca indiferentei.

In realitate, lucrurile stau exact pe dos. Acest avocat de 45 de ani si-a dorit mereu mai mult. Inca de cand era ministrul tuturor a vrut sa ajunga, intr-o buna zi, seful celorlalti. S-a aratat disponibil, gata sa se sacrifice, aproape ca i-a cerut lui Traian Basescu, la un moment dat, sa-l puna in jugul functiei de prim-ministru. N-a fost sa fie. Astazi este, ce-i drept, premierul guvernului din umbra al PDL, dar tot pare cam putin.

Desi se declara pana mai ieri dezinteresat de politica, Predoiu avea micul lui plan. L-a aplicat cu discretie si tenactiate, plasandu-se mereu sub radar. Astfel, a evitat neplacerea de a fi tarat in noroiul politicienilor, si-a pastrat intacta aura. Doar cativa l-au mirosit. Cativa, putini, au stiut ca un om inteligent, cultivat si abil ca Predoiu tinteste la varf. Cine ar plecat din avocatura ca sa intre in cosmarul administratiei romanesti, renuntand la un castig frumos si la o viata tihnita, si toate astea din pura generozitate?

Scopul acestui mic plan era sa ajunga, intr-o buna zi, ceva mai mult decat ministrul docil, executantul perfect, tehnocratul agreat de toata lumea. A fost adus de Tarriceanu in guvern, a pastrat bune relatii cu liberalii, l-au preluat Basescu si Boc, era cat pe ce sa-l adopte si pesedistii. Daca Victor Ponta i-ar fi propus sa ramana la justitie, Predoiu accepta.

Acest politician recent poseda o uluitoare capacitate de adaptare. Acum cinci ani sesizam, vazandu-l cum actioneaza in calitate de ministru al justitiei, gesturi de cameleon versat, capabil sa imprumute culoarea mediului si sa ia, ca apa, forma paharului.

Intre timp, si-a construit o reputatie de bun negociator, trecand cu destule eforturi noile coduri, mica reforma in justitie care a scurtat durata proceselor, dar si alte legi pe care altii nu le vedeau in veci trecute. Se bucura de increderea americanilor si a castigat increderea Bruxelles-ului prin fapte. Predoiu a bifat realizari care astazi dau greutate proaspatului politician.

Predoiu a facut pasul in politica ezitand o vreme intre PDL-ul lui Vasile Blaga si Miscarea Populara a presedintelui Traian Basescu. Macelul intern din Miscarea Populara, antipatiile, orgoliile au facut ca Predoiu sa fie invitat de persoane nepotrivite. Racolarea a esuat, un motiv excelent pentru Blaga sa supraliciteze.

In Miscarea Populara, Predoiu ar fi fost oricum o sursa de conflict intern intr-un partid care nici macar nu s-a nascut. Ultima ciocnire frontala a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, intre doua figuri politice importante apropiate de Traian Basescu. Fiecare la rolul de ideolog sef si de lider al viitoarei Miscari. Ce sa faca ambitiosul Predoiu intr-un partid nascut mort, macinat de lupte intestine?

Instinctele i-au spus corect ca mai bine preia puterea de la Vasile Blaga, avand la dispozitie un partid care dispune inca de resurse, infrastructura, experienta decat sa construiasca de la temelie ceva care se darama a doua zi. Miscarea Populara n-a reusit, innca, sa stranga semnaturile pentru a se inregistra ca partid. Daca n-o face pana in noiembrie, nu va putea participa, potrivit legii, la europarlamentarele din mai 2014. Insa n-ar fi chiar o mare tragedie pentru Traian Basescu. In viziunea sa, nu 2014 este important, ci 2016.

Evident ca Predoiu va ataca, treptat, si in directia presedintelui Basescu. A fost conditie sine qua non inclusa in oferta de a veni in PDL. L-ar fi torpilat fara ezitare si pe Vasile Blaga daca alegea Miscarea Populara. Pana una alta, Predoiu a tras corect in directia Fenechiu, cu argumente si o buna prestanta, marcand astfel prima sa iesire publica din pozitia de prim vicepresedinte PDL.

Nu este inca limpede daca Vasile Blaga a inteles ca vremea sa a trecut si ca are nevoie de un succesor credibil in viitoarele razboaie electorale sau daca instalarea unei figuri noi la varful PDL reprezinta o simpla o strategie de imagine pentru a compensa pierderile de imagine generate de suspendarea lui Cristian Preda si de retragerea in plan secund a grupului reformistilor. Vom vedea ceva mai incolo.

Pana una alta, apropierea europarlamentarelor a strans randurile in jurul lui Vasile Blaga, care are, doar teoretic, de oferit mirajul locurilor eligibile. In realitate, locurile sunt deja ca si ocupate.Liderul PDL a anuntat ca Monica Macovei si-a anuntat intentia de a candida la un nou mandat la Parlamentul European. Delfinul Predoiu a plusat, afirmand intr-un interviu pentru Romania Libera, ca Macovei merita primele locuri din viitoarea lista.

Aici batalia va fi crancena. PDL va avea cam cinci locuri eligibile la europarlamentarele din 2014, insa patru din ele sunt ca si batute in cuie: Teodor Stolojan, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu si Rares Niculescu. Cine va fi al cincilea? Monica Macovei? Foarte posibil, dar cum sa-i impaci pe altii care vor si ei: Sulfina Barbu, Radu F. Alexandru, Ostaficiuc? Predoiu nu-si doreste oare si el o plasa de siguranta? Pe scurt, apropierea europarlamentarelor va naste noi linii de conflict in PDL.

Pana si Mihail Neamtu de la Noua Republica se gudura azi pe langa Vasile Blaga, care i-a rezervat un loc de cinste, in dreapta lui, la "Forumul Dreptei", o recenta dezbatere la Nastul TV. I-a promis si lui, din cate se aude, un loc eligibil la europarlamentare? In acest peisaj dominat de competitia pentru un loc in PE, n-ar fi exclus ca unii, inclusiv Monica Macovei, sa fie amagiti pana in pragul alegerilor din 2014 cu un loc eligibil pentru a fi ulterior pusi mai la coada listei. Mirajul europarlamentarelor ii va determina pe multi sa se apropie de Blaga, lasandu-l pe Traian Basescu sa biciuiasca de unul singur calul sau mort.

Ce va face insa Mihai Razvan Ungureanu? Il va trata pe noul intrat in scena ca pe un adversar sau ca pe un viitor aliat? Intr-un interviu la Digi 24, difuzat duminica, 14 iulie, MRU propus liste comune la europarlamentare si stabilirea unui candidat al dreptei la presedintie. MRU s-a trezit brusc cu un competitor pe dreapta, dupa ce culoarul parea liber si rezervat exclusiv lui. Alianta DA (Forta Civica si PNTCD) are sanse sa obtina un 5% la europarlamentare, dar ce va face mai departe? Blaga si Predoiu vor respinge orice aliante cu satelitii Cotroceniului si inainte si dupa europarlamentare.

Si Cristian Preda, suspendat din PDL, gandeste cam ca MRU, insa aceste idei au putine sanse de punere in practica. In plus, Cristian Preda a reusit performanta de a-si ostiliza si cativa lideri din Miscara Populara, dupa ce si-a ridicat in cap PDL-ul lui Vasile Blaga. Viitorul sau in politica a devenit, in consecinta, foarte incert.

La apelurile de unitate a dreptei, Predoiu a oferit un raspuns in interviul acordat Romaniei Libere, luni, 15 iulie: "Trebuie să fim realişti, deocamdată poziţiile exprimate de protagonişti, de la Mihail Neamţu la Mihai Răzvan Ungureanu, şi PDL sunt diferite. Cred că fiecare trebuie să-şi calibreze poziţia în funcţie de masa critică pe care o are. Ar fi bine însă să ne coordonăm acţiunile şi să convenim să nu ne subminăm unii altora acţiunile şi nici să nu ne atacăm reciproc, pentru că adversarii sunt Victor Ponta şi USL".

Realist vorbind, si Catalin Predoiu are nevoie de masa critica in interiorul propriului partid. Pana una alta, la fel ca Vasile Blaga, a pierdut alegeri, nu le-a castigat. Apoi, are handicapul veneticului care n-a munict o zi in partid dar a aterizat intr-o functie importanta. PDL s-a comportat deseori sectar, a respins noii veniti, rereori i-a digerat fara convulsii. In cateva randuri a scuipat brutal implanturile. Racolarea lui Predoiu poate fi o buna lovitura daca si partidul se va incolona in spatele lui.

Prima batalie pe care o are de castigat Predoiu este, asadar, in interior, cu propriul partid. Lui trebuie sa-i castige mai intai increderea ca poate fi, intr-adevar, liderul opozitiei, ca dincolo de ambitia de a-si duce la bun sfarsit micul sau plan are forta sa reziste, cu partid cu tot, dupa 2016.