Dragi elevi, spaga pe care o dati voi catre profesori este fundamentul putreziciunii acestui neam.

Razvan OrasanuFoto: Arhiva personala

Daca voi va invatati inca de pe la 18 ani ca puteti sa scapati de absente cu spaga, maine veti absenta de la locul de munca dintr-o companie – asta, desigur, in cazul in care va veti gasi un loc de munca cu notele pe care le obtineti. Daca va invatati ca o spaga va scuteste in viata de munca, va veti imbolnavi de lene de la o varsta frageda si nu se stie cum o sa va puteti intretine nu doar familiile, dar si parintii. Daca va invatati ca spaga va scuteste de invatat la bacalaureat, veti incerca si in facultate sa mituiti profesorii de la universitatile particulare si va veti incepe viata, cu alte cuvinte, prin furt,minciuna si hotie. Daca, pana la urma, toata scoala poate fi redusa – de la liceu si terminand cu post-universitarul – la o colectie de mici spagi, atunci diplomele pe care le veti vrea intr-o zi agatate in cui sunt mai putin valoroase decat niste hartii de impachetat sandvisuri. Si, in fine, pentru ca hotia este atat de mare in Romania este necesara interventia politiei, a SRI-ului, a procuraturii. Chiar cu toate « organele » statului in alerta, hotia este atat de mare la un simplu examen national incat nu mai poti prididi. Exemplul cu zeci de elevi urcati in autobuze este util pentru societate – da un semnal ca pana la urma hotia, care nu poate disparea de pe plaiurile mioritice vreodata, macar se poate diminua. Nu va puneati in postura in care sa fiti luati pe sus daca nu dadeati spaga, voi si colegii vostri.

.

Dragi parinti, daca veti proceda precum acea mamica ce, in chiraiala generalizata de la televiziuni, se plangea ca munceste 14 ore pe zi pentru a da 400 de euro spaga, nu veti realiza nimic util cu odraslele dumneavoastra. Ei vor creste habauci, bezmetici, fara valori. Vor invata ca in viata poti sa cumperi cu bani orice – distractie, placere, profesori, diplome – cu unica diferenta ca fiecare are tariful lui. Vor invata ca tupeul este cel mai util atunci cand esti cel mai vinovat – a se vedea eleva care isi amintea ca au tras politistii de ea, dar nu isi amintea prea multe despre spaga. Vor fi eterni tafnosi si artagosi – ei au drepturi, ei stiu mai bine, ei sa nu fie deranjati – intr-un final veti ajunge si dumneavoastra, la batranete, cantitate neglijabila, buni de aruncati la tomberon. Pensia pe care s-ar presupune ca statul ar trebui sa o incasaseze de la acesti copii – viitori salariati – nu va exista nici aceea, pentru ca i-ati invatat de mici la furat, la mica ciupeala si nu la munca. Dragi parinti de la acel liceu cu probleme din Bucuresti, curatenia trebuie sa inceapa de undeva in tara asta si ne scuzati ca am inceput taman la domniile dumneavoastra in batatura. Iar curatenia nu vom astepta sa o faca doar procuratura, o vom face prin regulamente administrative gandite cu sanctiuni si destituiri, cu proceduri de integritate si cu posibilitatea de semnalare a unor fraude in mod anonim.

.

Dragi profesori, a lua spaga ascunsa intr-un pachet de servetele este jenant pentru cineva care, cu titulatura de dascal, are pretentia de a preda ceva altora, din experienta proprie. La fel de jenant cu secretaru de stat de la Interne care ia spaga in parcarea din fata institutiei si la fel de jenant ca vamesii care colectau spaga in galeti – poate chiar mai jenant, avand in vedere faptul ca misiunea dumneavoastra principala este de a-i invata pe altii. Ce sa ii invatati, cum sa se descurce prin mita? Cum sa isi fure mai bine etapele in viata ? Cum sa intre in fata altora prin talharie ? Prima conditie in a fi dascal este intelepciunea, experienta si virtutea morala. Da, aveti salarii mici, e adevarat. Insa aveti si doua luni si jumatate de concediu pe an, clase mai mici in urma micsorarii populatiei si materii mai diluate in urma deselor « reformelor curriculare ». Iar a lua spaga in punga, sau a lua spaga si apoi a incerca sa o returnezi in momentul in care loaza nu isi ia bacalaureatul este penibil, mai penibil cu a cauta de mancare in tomberonul de gunoi. Macar cel care cauta acolo poate nu vede o alta sansa pentru sine, poate nu vede nicio alta sansa, insa pentru niste oameni educati asa ceva este inacceptabil. Este inaceptabil, dragi profesori si in cazul in care aveti colegi despre care stiti sigur ca iau spaga , dar taceti complice de dragul pacii molcome din scoala. Aceasta pace se va zgudui oricum intr-o zi, dar poate va fi prea tarziu atunci. Este inacceptabil pentru un director de liceu – directoarea cu nume predestinat de la Liceul Bolintineanu era ea insasi varza si o chema Costica Varzaru –

“Au fost discutate soluţii pentru ca elevii să fie ajutaţi. Am discutat cu vicepreşedinta pentru un minim ajutor. O parte dintre profesori urmau să furnizeze subiectele elevilor. Nu stiu ce s-a întâmplat. Vicepreşedinta comisiei urma sa stabilească. Consider că toţi elevii au nevoie de un punct de sprijin”

Iata, carevasazica, spaga devine un ajutor si un punct de sprijin si hotia este o solutie educativa. Frumos.

Dragi cetateni, stiu ca simple pareri culese de la televizor va fac brusc experti in problema organizarii unui examen national. Exista batai de cap cu asa ceva peste tot in lume. Practic, nu ai cum sa iesi bine. Daca il organizezi prea strict si te apuci de perchezitii inainte de intratul in sala de curs, vor tipa parintii si elevii. Daca te apuci de rotit profesorii de la Bucuresti la Cuca Macaii si invers iti vor sari in cap profesorii. Daca vei avea mai putin centre pentru o mai mare echitate la nivel national, intre centrele de evaluare, vei pune pe drum elevii. In fine, daca vei micsora standardele se va tipa din partea mediului de afaceri ca se fabrica diplome pe banda rulanta. Pe de alta parte, daca 50% cad la bacalaureat, atunci ce vei face cu zeci de mii de someri? Va mai spun, ceva, dragi cetateni – daca vom continua sa politizam scoala si sa spunem ca ba USL-ul, ba PDL-ul este de vina, nu ajungem nicaieri. Reforma Bocului este intoarsa de Reforma lu’ Ponta si ambelor ii vor urma, in mod cert, o reforma a lui Peste. Dar, stati linistiti, la fel cum umflarea pe sus a 200 de vamesi nu s-a lasat cu niciun rezultat concret, este de presupus si ca umflarea a aproape 100 de liceeni – fara mandate de citare, ca in Romania e posibil orice – nu se va lasa cu niciun rezultat concret in afara de o noua isterie nationala.

Dragi jurnalisti – ma refer mai ales unul anume care spune ca spaga e mai periculoasa decat dependenta de droguri. Este posibil ca tragand pe nas hotie, zilnic, liceenii sa fie mai afectati, ipotetic decat de trasul unui praf alb pe nas, metafora e totusi impinsa cam departe. Hotia, spaga strica in aceeasi masura caracterul copiilor cu mediul televizat (populat de jurnalisti) care ii infig in orbita imagini triviale, un limbaj dezlanat si o totala lipsa de valori. Aceeasi jurnalisti care sugereaza ca liceenii trag pe nas sunt cei care apartin unei bresle in care articolele se cumpara, ziarele se cumpara, analistii TV se cumpara si ei, la vrac – asa ca de unde indignarea ca se cumpara teze, subiecte la bacalaureat si locuri la facultate ?

Dragi dinozauri din minister – va trebui sa cobor militaria din pod. Nu mai putem avea aceleasi metodici prafuite, aceleasi manuale depasite, acelasi sictir general, intrerupt in fiecare an doar cu ocazia bacalaureatului. Daca nu va treziti, am sa va scutur in saptamanile care vine si mor cu voi de gat, daca e necesar, pentru a restabili calitatea educatiei din aceasta tara. »

Toate randurile de mai sus puteau fi reactia unui ministru al educatiei la scandalul examenului de bacalaureat (va rog incetati cu « bacul » cum citesc pe crawl la jurnalele de stiri, bacul e ceva plutitor !).

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

\