Daca sunt PSD, pun problema in felul urmator:

1. Auto-izolare. Vreau o dreapta care sa considere poporul roman nedemn de ea. Vreau ca pana si ultimul votant al opozitiei sa simta ca nu poate comunica cu ceilalti 90% dintre romani si sa-si piarda increderea ca ar putea face acest lucru.

2. Elitism. Vreau o dreapta care sa lucreze pe spatii mici, infinitezimale. Nu numai o dreapta care sa-mi lase mie ruralul, dar una care realmente sa dispretuiasca taranii din Romania. Nu numai o dreapta care sa-mi lase mie votantii cu studii primare sau in special medii, dar una care realmente sa dispretuiasca romanii fara studii superioare (si, de fapt, si pe cei cu diploma obtinuta de la Spiru Haret). Idem Moldova si Muntenia. In genere, cu cat mai multe generalizari negative cu atat mai bine.

Vreau ca a vota pentru opozitie sa para un privilegiu, iar a ma vota pe mine (PSD) sa fie un drept.

3. Onanism. Vreau o dreapta care sa-si planga constant de mila intr-un mod neproductiv si neconstructiv. Vreau o dreapta fara solutii, fara idei, fara strategii. Cu o exceptie si anume...

4. Lider carismatic. Vreau o dreapta dependenta de Mesia, de tatuc, de magicianul David Copperfield. Vreau o dreapta care sa-si sugrume constant liderii cu dubii si indoieli. Vreau o dreapta vesnic suspendata intre Traian Basescu si nevoia de lideri noi. Vreau o dreapta care sa nu caute solutii de substanta, cum ar fi organizatii locale puternice si partide solide, ci miracole. Pentru ca miracolele se sting, carisma dispare iar parlamentul va fi mereu al meu.

5. Confuzie. Vreau ca intelectuali de calibru, oameni apreciati in domeniile in care activeaza (arta, filozofie, istorie) sa-si dea cu parerea despre strategii electorale si despre electorate, adica subiecte la care nu se pricep. Vreau sa se creeze confuzie intre parerologi si experti, intre fani si consultanti, intre inima si minte.

6. Sila de Romania. Vreau ceea ce nu exista nicaieri altundeva pe glob: o dreapta fara patriotism. Vreau ca respectul pentru inaintasi si iubirea pentru ce este Romania sa ramana teme pentru mine (PSD) sau pentru altii. Vreau ca dreapta sa fie asociata in mintea tuturor cu votanti care, cand aud cuvantul "Romania", se cutremura si stramba din nas.

7. Pesimism. Vreau sa am parlamentari linistiti. Vreau ca aspiratiile opozitiei sa fie mici-spre-minuscule. Vreau sa stiu ca Oprescu, Mazare, Nichita n-au de ce sa se teama. Vreau sa am un oponent sau oponenti care vor scorul PDL din 2008, crezand ca le este indeajuns. Vreau un oponent sau oponenti care sa tinteasca jos, slab, putin si care sa-mi ofere multe scrutine pe tava pentru ca se subestimeaza.

8. "Dreapta". Vreau ca opozitia sa fie cat mai rupta de realitate. Vreau sa se zica cuvantul "dreapta" cat se poate de des, intr-un context cat mai intelectual. Vreau ca termenul sa nu fie niciodata explicat, niciodata concretizat, poate cel mult sa fie asociat in mentalul colectiv cu reforme dure care cauzeaza suferinte foarte multor oameni. Vreau ca dreapta sa hiperideologizeze in timp ce eu (PSD) vorbesc romaneste.

9. Subiecte irelevante. Tin mortis ca dreapta sa nu vorbeasca despre lucrurile relevante pentru votanti (sanatate, educatie, cresterea unei familii). Vreau ca dreapta sa vorbeasca pe subiecte cat se poate de importante pentru politicienii dreptei si nucleul lor dur, dar absolut irelevante pentru restul societatii.

10. Neincredere in partide. Vreau ca partidele sa fie slabe, ca oamenii care se opun USL sa nu-si dedice nici macar o clipa de voluntariat partidelor din opozitie, ba mai mult, sa nu le doreasca prezenta in jur.

11. Pensionarii. Vreau o dreapta care uraste, dispretuieste si se teme de grupul cu cea mai mare prezenta la vot, de oamenii care decid rezultatul. Vreau ca dreapta sa nu stie cati pensionari au votat pentru Traian Basescu in 2007 (referendum) sau 2009 (alegeri prezidentiale). Vreau ca dreapta sa gandeasca marxist-materialist ("pensionarii vor bani si atat"). Vreau ca dreapta sa cedeze pe acest front in totalitate.

Bonus: 12. Verba volant. Vreau o dreapta care sa se hraneasca cu vorbe, nu cu cifre, cu pareri nu cu situatii, cu oftaturi nu cu analize detaliate. Vreau o dreapta care nu stie in ce tara traieste, o dreapta oarba, muta si surda. Vreau o dreapta care sa nu vorbeasca nimanui.

Comenteaza pe Sociollogica.