Spune-mi cine iti este modelul politic si moral ca sa-ti spun cine esti! Pentru Bill Clinton, de pilda, modelul a fost John F. Kennedy. Pentru George W. Bush a fost Ronald Reagan. Pentru Mitterrand, modelul a fost Leon Blum. Pentru Ceausescu, Stalin combinat cu Tito. Pentru Vladimir Putin, modelul ramane, neindoios, fostul sef al KGB, urmasul lui Brejnev in fruntea URSS, Iuri Andropov. Pentru Victor Ponta, iata, modelul este Adrian Nastase. Un personaj ajuns dupa gratii din motive de coruptie. Sa renunti la modelul exaltatului marxist Che Guevara in favoarea arghirofilului fripturist Adrian Nastase inseamna a cadea din lac in put.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

“Premierul Victor Ponta i-a urat, sambata, pe contul sau de Facebook, “La multi ani!” fostului lider social-democrat Adrian Nastase, in ziua in care acesta implineste 63 de ani. Victor Ponta a subliniat ca intotdeauna a avut ce invata de la Nastase si si-a manifestat certitudinea ca acesta va ramane acelasi model de intelepciune si maturitate politica: “La multi ani, domnule Adrian Nastase! Recunosc ca intotdeauna am avut ce invata de la dumneavoastra. Sunt sigur ca veti ramane acelasi model de intelepciune si maturitate politica!”, a scris Ponta pe contul sau de Facebook.”

Am citit stirea de mai sus si mi-am amintit cum, impreuna cu regretata Tita Chiper, o mare jurnalista inzestrata cu un fantastic simt al umorului, ne imaginam, in anii 70, care ar fi lozincile scandate la un Congres PCR post-Ceausescu. Evident, era vorba de glorificarea propagandistica a presupusului succesor. In cazul Mizil, Tita isi inchipuia un grup de ilegalisti aparand pe scena si intonand: “Pe tovarasul Mizil/Il cunoastem de copil!”. In eventualitatea Burtica, deloc neverosimila, ne gandeam la un asemenea slogan: “De nimeni nu ne este frica/Cand in frunte e Burtica!”. Geniala a fost propunerea Titei in cazul unui activist cu un nume mai greu rimabil, Trandafir Cocarla: “De la reactor la tarla/Cu tovarasul Cocarla!” Sigur, ar fi putut sa rasune si aceasta mobilizatoare lozinca: “Va fi fluviu, nu o garla/Cu tovarasul Cocarla!” Daca venea Stefan Andrei la putere, teoreticianul “dictaturii de dezvoltare”, un slogan potrivit ar fi fost, ma gandesc acum: “Cincinal din trei in trei/Cu tovarasul Andrei!”ume precum Ilie Fasui ar fi dat, probabil, migrene versificatorilor de la Sectie. Prin anii 80, imi imaginam, impreuna cu cativa amici, cam cum ar fi fost organizate funeraliile lui Ceausescu, in cazul ca ar fi pierit in accident de helicopter. Parca il auzeam pe “bardul din Barca” trambitand: “E mort azi Ceausescu/Pierit-a vitejeste/In frunte e Iliescu/Natiunea infloreste!”…

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro