Andrei Marga a demisionat de la sefia ICR asa cum a plecat de la Externe: acoperit de ridicol, lasand in urma pagube institutionale majore, dar convins ca impotriva lui a uneltit tot mapamondul. Prototipul senilitatii politice, personajul traieste intr-o lume paralela, hiperbolica, cu el in centrul ei. Iata-l renuntand la o avalansa de oferte grase din partea marilor universitati ale lumii pentru a se sacrifica de dragul tarii care-i arata, in final, nerecunostinta. Se crede savantul cazut la mijloc, filosoful vizionar mazilit de politicieni batuti in cap. In realitate, Marga are ceva din Diaconu, Becali, Voiculescu, Rosca-Stanescu, Rusanu, Fenechiu, Dobritoiu, Francu, din fiecare cate ceva.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Este, daca vreti, un prototip: licheaua politica cu morga, caricatura cu blazon, avida dupa sinecura si putere, cam lacoma si fara prea multe scrupule in viata.

Cum de a reusit, oare, Crin Antonescu sa straga in jurul lui lichele si lichelute, una mai spectaculoasa decat alta? I-a ales special pe criteriul proastei reputatii? I-a pus sa probeze in prealabil lipsa de integritate politica pentru a se asigura ca merita urcati in functii? Ati uitat, poate, ca Mircea Diaconu demisiona din functia de ministru al culturii acum un an, pe 19 iunie, abia dupa ce l-a condamnat Inalta Curte in procesul cu ANI. Antonescu l-a protejat pana in ultima clipa, asa cum procedeaza si cu ministrul transporturilor, Relu Fenechiu. La cum evolueaza lucrurile, Fenechiu are toate sansele sa devina primul demnitar din UE care isi primeste o condamnare penala instalat confortabil in fotoliul de ministru.

Multi se fac ca nu-si amintesc cum Gigi Becali, condamnat deja in doua dosare, a intrat in Parlament inainte de a ajunge in puscarie cu ajutorul lui Crin Antonescu, care l-a facut liberal peste noapte. Cum a platit seful PNL pentru gestul de a promova in dispret public un inculpat notoriu pentru dispretul sau fata de legi si reguli? Acelasi Antonescu a format o alianta cu intre PNL si PC-ul lui Dan Voiculescu, turnator dovedit, fugar profesionist de justitie, stapan peste un trust de presa acuzat ca practica santajul.

In jurul lui Antonescu roiesc oameni cu pedigree penal, vezi cazurile Dobritoiu&fiul, Francu, primarul de la Valcea arestat preventiv intr-un dosar de coruptie. Daca n-au dosar penal, au avut macar un dosar de turnator. Nu mai putin de patru din lista de mai sus au avut si alte nume in viata lor decat Marga, Voiculescu, SRS sau Francu. Pentru ei, colaborarea cu Securitatea a fost un act patriotic.

N-ati vazut, n-ati auzit la Crin Antonescu o umbra de regret, nici cea mai mica delimitare, nici cea mai vaga tentativa de recunoastere ca, in unele cazuri, s-ar putea sa fi gresit. Dimpotriva, spune ca n-are ce sa-i reproseze lui Marga, desi in mod evident partenerii sai de guvernare de la PSD in frunte cu premierul Victor Ponta au avut a-i reprosa destule.

Lichelele si lichelutele i-au folosit sefului PNL in razboiul obsesiv cu Traian Basescu. Toti sunt buni cata vreme lupta cu Raul. Daca li se intampla ceva este, evident, mana razbunarii, rezultatul unui complot. La fel cum n-ati preea vazut si n-ati prea auzit ca lui Crin Antonescu sa i se ceara sa-si asume catastrofele si scursurile politice adunate in jurul sau. Prin urmare, fauna cultivata cu iresponsabilitate proverbiala de presedintele marilor lichele din politica romaneasca se cere macar expusa din cand in cand in toata splendoarea ei pentru a nu uita "revolutia bunului simt" promisa anii trecuti.

Sunt in PNL, chiar in jurul lui Antonescu si altfel de oameni. Veti intalni uneori specia liberalului rezonabil dar incapabil sa raspunda ceva cu sens daca-l intrebi cum se simte inconjurat de atatea lichele atent selectionate? Cel mai previzibil iti va intoarce intrebarea: dar la PSD, PDL, UDMR, nu mai vorbim de PPDD, e altfel?

Probabil ca nu e. Dar parca s-a concentrat totusi prea multa mizerie in jurul cuiva cu ambitii de sef de stat.