Săptămâna trecută am primit la ambasadă mulţi vizitatori și multe mesaje de condoleanțe la moartea doamnei Margaret Thatcher. Am fost impresionat la citirea sentimentelor exprimate de numărului mare de admiratori pe care i-a avut aici în România şi a felului în care acțiunile și realizările sale au fost percepute în această parte a Europei, scrie ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, pe blogul sau.

În primul rând, Lady Margaret Thatcher este văzută ca un simbol al luptei împotriva comunismului și o rază de speranţă pentru români în perioada întunecată a regimului Ceauşescu. Au fost persoane care au descris spiritul ei luptător, patriotismul de care a dat dovadă, şi felul în care a susținut căderea regimului comunist, fapt ce a transformat-o într-un prieten de nădejde al României. Unul dintre vizitatorii noștri români a spus:

"Vă mulţumim că ne-aţi schimbat viitorul, mulţumim că ne-aţi redat libertatea." Alţii au evidenţiat spiritul său de lider în diverse alte domenii, cum ar fi faptul că politica ar trebui să fie accesibilă tuturor, indiferent de poziţia socială, sex sau culoarea pielii. Şi, desigur, există o recunoştinţă pentru reformele profunde pe care le-a instaurat în economia britanică, precum şi pentru viziunea sa asupra unor proiecte importante precum construirea Tunelului Canalul Mânecii.

Lady Margaret Thatcher a fost un prim-ministru care a schimbat Regatul Unit dar şi întreaga Europă. Bucuria ei la căderea comunismului în România a fost una spontană și sinceră. La primirea veştii înlăturării lui Nicolae Ceauşescu ea a spus "Îi urăm bun-venit României în familia națiunilor libere".

În această parte a Europei libertatea reprezintă moștenirea ei durabilă, asupra căreia vă invit să reflectăm în timpul ceremoniilor de comemorare de astăzi de la Londra.