Energie regenerabila in Germania, Romania si Bulgaria: O comparatie nedreapta si lectii gresit extrase

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 8 aprilie 2013, 17:35 Actualitate | Opinii


In ultimul timp observam articolele din mass-media cu privire la situatia energiei renenerabile din Germania si Bulgaria si apoi comparatia cu Romania. De fiecare data un "un expert uitat" declara ceva negativ despre energia regenerabila care este citita mai mult de romani decat de nemti. In acelasi timp toate stirile din Bulgaria ajung, de asemenea, pe prima pagina in Romania, comparand Romania cu vecinul de la sud. Dar pot fi comparate aceste 3 tari in sectorul energiei regenerabile? Sa vedem realitatea din spatele cuvintelor goale, scrie Ilias Papageorgiadis, pe blogul lui.

Partea 1: Germania si Romania


Germania - Romania: structura economiei, rolul statului

Germania este o economie in care statul este mult mai putin implicat comparativ cu Romania. Regulile sunt stabilite pentru toata lumea, iar statul nu intervine in mediul de afaceri decat pentru a se asigura ca regulile sunt respectate. Sper ca statul roman sa devina la fel, dar tu stii mai bine decat mine care este situatia in zilele noastre.

Germania - Romania: Planificarea  viitorului economiei


In Germania, statul face planuri pentru anii care vor veni. In Romania, de obicei, se planifica pentru saptamanile sau lunile care urmeaza (si apoi vom vedea).

Germania - Romania: Centralele nucleare

Germania a decis sa inchida centralele sale nucleare. Romania face planuri pentru a construi mai multe.

Germania - Romania: nevoi de consum - nivel de economie

Germania are nevoi enorme de energie de consum. Economia la nivelul tarii este in crestere iar venitul pe cap de locuitor este printre cele mai ridicate din Europa si din lume. Romania are potentialul necesar pentru a creste, dar are nevoie de cateva decenii pentru a ajunge la nivelul actual al Germaniei.

Germania - Romania: Respectarea investitorilor

In Germania, investitorul este sfant: el isi aduce banii in tara, angajeaza oameni, intareste economia si competitivitatea tarii.. Regulile nu se schimba niciodata pentru un investitor in Germania. In Romania, din cauza multor frustrari si experiente neplacute, investitorul nu este de obicei binevenit, in multe situatii oamenii tind sa creada ca "a investi inseamna ca vei castiga atat de mult incat va trebui sa plateasti si, de asemenea, chiar daca regulile se schimba, nu ar trebui sa te plangi".

Germania - Romania: penetrarea energiei regenerabile


Capacitatea totala a investitiilor operationale a energiei regenerabile din Romania (in jur de 2.100 MW), reprezinta capacitatea adaugata la reteaua germana la fiecare 2 sau 3 luni, incepand cu 2007-2008! Germania are zeci de mii de MW conectate la retea in toate tipurile de energie. Acest lucru a fost planificat in avans si facut intr-un mod care a adus avantaje  economiei, locuri de munca create si competitivitate (secretul pentru orice tara pentru reducerea somajului).

De ce germanii nu acorde atentie la vorbele "expertilor uitati", care de fiecare data intr-un anumit interval de timp avertizeaza ca "Energia regenerabila este foarte riscanta pentru societate"?

De fiecare data cand un asa zis "expert" in Germania acuza sectorul energiei regenerabile, acest fapt devine stire in Romania. De ce nu devene stire si in Germania? De ce statul german si societatea germana nu acorda atentie acesgtor "experti"? La sfarsitul zilei, ei au zeci de mii de MW la reteaua lor si ar trebui sa fie foarte ingrijorati atunci cand un "expert" le spune ca au luat pe un drum gresit, nu?

Poate nu, sa vedem de ce:

 • In primul rand, exista intotdeauna posibilitatea pentru ca mass-media germane sa fie imatura si oarba, in timp ce o parte din cele din Romania sa fie mai mature, sensibile la mediul inconjurator si vad un viitor mai bun.
 • In al doilea rand exista posibilitatea ca mass-media germana sa stie cine este in spatele acestui tip de declaratii. Se lupta pentru propriile interese si exista astfel multi "experti" care apar in presa pentru a-si promova propria opinie sau o alta opinie. Cineva din strainatate nu stie acest "joc interior" si pur si simplu citeste si astfel se raspandeste aceasta declaratie. Nu este suficient ¬
 • Germanii cunosc importanta tuturor acestor asa zisi "experti", exact cum mass-media romaneasca cunoaste importanta localnicilor. Presupun ca daca  Dan Capatos ii spune Biancai Dragusanu in direct la TV ca "exista coruptie in aceasta tara" nu va fi nici o criza politica si mass-media germana nu va reproduce aceasta declaratie, inainte de verifica cine a spus asta.
 • Mass-media germana se ghideaza dupa un principiu pe care il are societatea germana: "Daca fac acest lucru si economisesc 100 de euro astazi, dar ma va costa sa 1.000 de euro, in timp de 2 ani, voi evita sa fac asta". Energia regenerabila nu este tratata doar pe baza a "cat de mult am platit astazi", ci, de asemenea, este luat in considerare si impactul global in economia germana.
In general: In timp ce o parte din mass-media din Romania incearca sa ne convinga ca "germanii sunt ingrijorati cu privire la energia regenerabila", Germania isi completeaza reteaua de proiecte de energie regenerabila cu o capacitate de cel putin 500 la 1.000 MW pe luna.

Un exemplu real: Cum energie regenerabila din Germania transforma tara si a face ca economia tarii sa fie una competitiva


Exemplul real al economiei germane in sectorul energiei regenerabile este diferit. Germanii folosesc energiile regenerabile astfel incat sa devina lider european in acest sector, cu zeci de fabrici pentru toate tipurile de tehnologii si de sute de alte companii legate de afaceri. Ei au stabilit standardele pentru piata si au beneficiat de ele.

Dar, de asemenea, ei au inteles ca unele forme de energie regenerabila pot schimba viitorul lor si sa faca companiile lor mai competitive. De exemplu, au favorizat crearea a mii de biogas si biomasa noi si plante de cogenerare.

In timp ce in Romania fabricile alimentare trebuie sa gaseasca solutii pentru a elimina deseurile intr-un mod legal, in Germania ele sunt folosite pentru a produce energie si caldura. Ce este un cost pentru romani este o sursa de profit pentru germani. Cu acest avantaj companiile devin 15 - 20% mai competitive, pot plati salarii mai mari sau pot  angaja mai mult personal. Protectia mediului si comunitatile locale se bucura de o serie de beneficii, inclusiv locuri de munca pentru o perioada de zeci de ani si se reduce costul la incalzire.

Aceasta este lectia pe care Romania ar trebui sa invete de la Germania, cum sa puna in aplicare energia regenerabila in economie si societate si cum sa extraga cele mai mari beneficii din ea.

Compararea Germaniei cu Romania in sectorul energiei regenerabile este oarecum dificila. Doar copierea unor "voci" din Germania (in functie de interesul dumneavoastra) nu reflecta realitatea germana.

Care este opinia dumneavostra?

Comenteaza pe blogul Romania vazuta de mine.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5643 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  o mica mare omisiune (Luni, 8 aprilie 2013, 17:40)

  Tritonul [utilizator]

  Ati uitat ceva. In Germania nu se buldozerizeaza si seaca raurile, chiar si in afara ariilor naturale protejate, pentru ca niste canalii sa primeasca certificate verzi!
  • +4 (4 voturi)    
   Articol clar Pro Eoliene total neconvingator (Luni, 8 aprilie 2013, 18:14)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Tritonul

   Notez ca articolul de fata este clar Pro Eoliene, argumentele pe care le aduce nefiind bazate pe date economico - tehnice ci pe propaganda in favoarea celor care detin turbine de vint in Romania.

   In anul 2008 in SUA erau planificate investitii de instalare a 10 GW eolieni (5000 turbine). Guvernul american a taiat insa subventiile si cele 5000 turbine nu au mai fost construite.

   Concluzie:

   Cei care instaleaza mori de vint sunt niste capuse care isi scot banii exclusiv din subventii nu din vinderea energiei produse, la preturi competitive, catre clienti.
 • +2 (2 voturi)    
  contra nazisti (Luni, 8 aprilie 2013, 17:43)

  proeuropa [utilizator]

  germania - industrie-PRODUCATOR

  ROMANIACA-distrus economie- IMPORTATOR VANDUT
 • +4 (4 voturi)    
  1066 MW aruncati din cauza eoliene. Bataie de joc! (Luni, 8 aprilie 2013, 17:46)

  dumitrica [utilizator]

  Consumul din Romania in MW si productia de energie (Ora 22:39:11, 7 Apr. 2013)

  Consum total - 6093
  Productie totala - 7159
  Carbuni - 1064
  Gaze - 703
  Ape - 2243
  Nuclear - 1432
  Eolian - 1715

  Energie aruncata 1066 MW !!!

  Aruncam 1066 MW dar nu de la eoliene ci de la toate celelalte capacitati de productie ca romanii sa fie obligati sa inghita cei 1715 MW eolieni scumpi.

  Precizez ca sistemul energetic national nu are capacitatea sa isi regleze productia asa rapid incit sa se compenseze perfect cu eolienele si productia totala sa fie mereu egala cu consumul.

  Sursa: http://www.transelectrica.ro/openflash/grafic.php
  • 0 (0 voturi)    
   Ora e nepotrivita (Marţi, 9 aprilie 2013, 11:59)

   mithrill [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   La ora 22,39 mi se pare firesc sa fie productia mai mare decat consumul. Era interesant sa vedem macar 4-5 paliere orare. Oricum, cred ca visul frumos al oricarui gestionar al acelui sistem energetic e sa fie productia mai mare decat consumul, macar cu cateva procente.   Si da, eu sustin dezvoltarea energiilor alternative :)
 • +5 (5 voturi)    
  Energia eoliana este cea mai putin rentabila (Luni, 8 aprilie 2013, 17:47)

  dumitrica [utilizator]

  Nu energia electrica obtinuta din carbune este cea mai scumpa ci aceea produsa de turbinele eoliene care in prezent au prioritate si isi bat joc pur si simplu de tot sistemul energetic national.

  Priviti graficul online apartinind transelectrica:
  vezi:
  http://www.transelectrica.ro/openflash/grafic.php

  Cum consumul este aproximativ constant si energia eoliana are prioritate statul este obligat sa scada energia produsa de carbune pina la cote la care este afectata functionarea termocentralelor care nu sunt facute sa le tot variezi puterea de la 3-4 gigawati la un gigawat sau sub.

  In momentul de fata Hidrocentralele nu mai pot compensa eolienele din cauza ca lacurile sunt pline.

  Practic termocentralele pe carbune lucreaza in prezent la limita de avarie, hidrocentrlele la maxim ca si centrala de la Cernavoda, turbinele eoliene tot la maxim ca bate vintul puternic si circa 750 MW se arunca pur si simplu ca nu este consum, dar se arunca de la carbune nu de la turbine de vint pentru ca statul roman este obligat sa preia toata productia de energie eoliana (aflata in mina strainilor) in detrimentul capacitatilor proprii de productie (termice, nucleare, hidroelectrice).
 • +2 (2 voturi)    
  Termocentralele rentabile. Carbunele nu e scump. (Luni, 8 aprilie 2013, 18:04)

  dumitrica [utilizator]

  Tin sa atrag atentia ca marile termocentrale din Romania (Turceni, Rovinari), care produc 40% din energia electrica a tarii, merg pe lignit nu pe huila iar extractia lignitului se face rentabil in cariere de suprafata situate aproape de termocentrale.

  Sunt unii, rau intentionati, care acrediteaza ideea ca productia de energie electrica din carbune ar fi nerentabila si subventionata de stat deoarece centralele ar merge pe huila (cu extractie subventionata). Nimic mai fals termocentralele functioneaza pe lignit scos din gropi uriase cu escavatoare de suprafata la preturi avantajoase.
 • +4 (4 voturi)    
  Foarte slab articol (Luni, 8 aprilie 2013, 18:23)

  bad_apples [utilizator]

  Este adevarat ca in Germania au fost investite sume colosale in energie regenerabila. Dar spre deosebire de Romania, Germania a investit in energie regenerabila pentru a-si sustine propria economie. Germania fiind unul dintre cei mai mari producatori de panouri fotovoltaice si turbine eoliene. Subventiile au devenit asa de mari incat pretul energiei a ajuns aproape dublu in comparatie cu Franta. In perioada actuala se discuta reducerea subventiilor pentru energie regenerabila (pe baza calculelor unor "experti uitati").
  Pe de alta parte, in Germania se discuta inchiderea centralelor nucleare, dar doar atunci cand ele si-ar fi efectual ciclul de viata. Acele centrale nu vor fi modernizate si nici nu vor fi construite unele noi. In comparatie cu Romania, in Germania exista 17 centrale nucleare.

  Concluzie: articol de doi lei. Hai sa aratam ce bine e in Germania si ce bine fac nemtii treaba.

  Daca este asa atunci ar trebui spus exact cum fac ei bine treaba. Acorda subventii doar atunci cand stiu ca pentru a costrui acele instalatii vor fi folosite produse preponderent produse in Germania. Romania, de cealalta parte, ofera subventii doar atunci cand este sigur ca nimic nu va fi produs in Romania (stie cineva daca exista vreo fabrica ce produce panouri fotovoltaice sau turbine eoliene in Romania?).
  • 0 (0 voturi)    
   nu e articol (Marţi, 9 aprilie 2013, 9:51)

   ernst [utilizator] i-a raspuns lui bad_apples

   e cules din folclorul blogurilor. cred ca orice redactie ar fi corectat erorile de gramatica. da' vezi ca daca te iei de ele, reiese ca ai interese ascunse...
 • +3 (3 voturi)    
  Deci blogerul bate expertul (Luni, 8 aprilie 2013, 19:15)

  La Tour Eiffel [utilizator]

  Concluzia din articol e ca expertii e naspa da sa fi bloger e super si se stie, blogerul are intotdeauna dreptate. Ce rost are sa-si mai bata capul cu cifre. Ca de exemplu valoarea subventiei pe Mw si cat reprezinta voloarea facturii electrice in procente pt o familie nemteasca asa la un venit mediu de 4-5 mii euro/luna.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu de doi bani !!! (Luni, 8 aprilie 2013, 19:27)

  andreesanu [utilizator]

  Comentariu nu face nici cit o ceapa degerata si vrea sa ameteasca prostii .
  Cind discutam de energie discutam de economie de PIB /cap de locuitor.
  Nu s-a spus nimic de pretul energiei /MW in Germania-Romania,apoi preturile la energie pe categorii de producatori :nuclear,hidro,termocentrale pe gaz si carbune,fotovoltaice si eolian .
  Atunci discutia se putea canaliza pe eficienta ,pe randamente energetice ,pe capacitate de absorbtie,pe puterea de cumparare .
  Cit din energia produsa de Germania este utilizata casnic si cit de industrie si servicii ???,si care-i situatia in Romania ???
  In 89 produceam circa 13000MWh ,azi producem jumatate,asta reflecta si starea industriei si economiei romanesti,si cind 15-20 % din energie este consumata casnic este o problema . Cind energia epoliana in romania este foarte scumpa si reprezinta 30% din productie ,costurile ei f mari distrug si performantele economice ale celorlalti producatori.
  Propietarii la eoliene nu fac decit sa-si scoata cheltuielile rapid printr-o amortizare fortata,ascunzind practic beneficiu in costul de amortizare si asta se face fiinca ei sunt investitorii si sub umbrela investitiei ascund pretul real al instalatiei eoliene.
 • 0 (0 voturi)    
  deci concluzia (Marţi, 9 aprilie 2013, 10:23)

  ernst [utilizator]

  abtineti-va cu campania asta talibana, caci lumea o sa inteleaga ca nu vreti altceva decat sa opriti corectarea supracompensarii: deci, pe scurt, ca tineti cu ursu'. nu e drept, stiu, energia regenerabila este obligatorie -- nu ne-a impus-o nimeni, ci mersul lucrurilor. dar in felul asta amatoristic mai mult rau faceti. la rosia montana era altceva - mergea cu festivale de gen Xstock, ca oricum era ceva abstract. aici lumea plateste facturi si pleaca in somaj.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by