In ultimul timp observam articolele din mass-media cu privire la situatia energiei renenerabile din Germania si Bulgaria si apoi comparatia cu Romania. De fiecare data un "un expert uitat" declara ceva negativ despre energia regenerabila care este citita mai mult de romani decat de nemti. In acelasi timp toate stirile din Bulgaria ajung, de asemenea, pe prima pagina in Romania, comparand Romania cu vecinul de la sud. Dar pot fi comparate aceste 3 tari in sectorul energiei regenerabile? Sa vedem realitatea din spatele cuvintelor goale, scrie Ilias Papageorgiadis, pe blogul lui.

Partea 1: Germania si Romania

Germania - Romania: structura economiei, rolul statului

Germania este o economie in care statul este mult mai putin implicat comparativ cu Romania. Regulile sunt stabilite pentru toata lumea, iar statul nu intervine in mediul de afaceri decat pentru a se asigura ca regulile sunt respectate. Sper ca statul roman sa devina la fel, dar tu stii mai bine decat mine care este situatia in zilele noastre.

Germania - Romania: Planificarea viitorului economiei

In Germania, statul face planuri pentru anii care vor veni. In Romania, de obicei, se planifica pentru saptamanile sau lunile care urmeaza (si apoi vom vedea).

Germania - Romania: Centralele nucleare

Germania a decis sa inchida centralele sale nucleare. Romania face planuri pentru a construi mai multe.

Germania - Romania: nevoi de consum - nivel de economie

Germania are nevoi enorme de energie de consum. Economia la nivelul tarii este in crestere iar venitul pe cap de locuitor este printre cele mai ridicate din Europa si din lume. Romania are potentialul necesar pentru a creste, dar are nevoie de cateva decenii pentru a ajunge la nivelul actual al Germaniei.

Germania - Romania: Respectarea investitorilor

In Germania, investitorul este sfant: el isi aduce banii in tara, angajeaza oameni, intareste economia si competitivitatea tarii.. Regulile nu se schimba niciodata pentru un investitor in Germania. In Romania, din cauza multor frustrari si experiente neplacute, investitorul nu este de obicei binevenit, in multe situatii oamenii tind sa creada ca "a investi inseamna ca vei castiga atat de mult incat va trebui sa plateasti si, de asemenea, chiar daca regulile se schimba, nu ar trebui sa te plangi".

Germania - Romania: penetrarea energiei regenerabile

Capacitatea totala a investitiilor operationale a energiei regenerabile din Romania (in jur de 2.100 MW), reprezinta capacitatea adaugata la reteaua germana la fiecare 2 sau 3 luni, incepand cu 2007-2008! Germania are zeci de mii de MW conectate la retea in toate tipurile de energie. Acest lucru a fost planificat in avans si facut intr-un mod care a adus avantaje economiei, locuri de munca create si competitivitate (secretul pentru orice tara pentru reducerea somajului).

De ce germanii nu acorde atentie la vorbele "expertilor uitati", care de fiecare data intr-un anumit interval de timp avertizeaza ca "Energia regenerabila este foarte riscanta pentru societate"?

De fiecare data cand un asa zis "expert" in Germania acuza sectorul energiei regenerabile, acest fapt devine stire in Romania. De ce nu devene stire si in Germania? De ce statul german si societatea germana nu acorda atentie acesgtor "experti"? La sfarsitul zilei, ei au zeci de mii de MW la reteaua lor si ar trebui sa fie foarte ingrijorati atunci cand un "expert" le spune ca au luat pe un drum gresit, nu?

Poate nu, sa vedem de ce:

  • In primul rand, exista intotdeauna posibilitatea pentru ca mass-media germane sa fie imatura si oarba, in timp ce o parte din cele din Romania sa fie mai mature, sensibile la mediul inconjurator si vad un viitor mai bun.
  • In al doilea rand exista posibilitatea ca mass-media germana sa stie cine este in spatele acestui tip de declaratii. Se lupta pentru propriile interese si exista astfel multi "experti" care apar in presa pentru a-si promova propria opinie sau o alta opinie. Cineva din strainatate nu stie acest "joc interior" si pur si simplu citeste si astfel se raspandeste aceasta declaratie. Nu este suficient ¬
  • Germanii cunosc importanta tuturor acestor asa zisi "experti", exact cum mass-media romaneasca cunoaste importanta localnicilor. Presupun ca daca  Dan Capatos ii spune Biancai Dragusanu in direct la TV ca "exista coruptie in aceasta tara" nu va fi nici o criza politica si mass-media germana nu va reproduce aceasta declaratie, inainte de verifica cine a spus asta.
  • Mass-media germana se ghideaza dupa un principiu pe care il are societatea germana: "Daca fac acest lucru si economisesc 100 de euro astazi, dar ma va costa sa 1.000 de euro, in timp de 2 ani, voi evita sa fac asta". Energia regenerabila nu este tratata doar pe baza a "cat de mult am platit astazi", ci, de asemenea, este luat in considerare si impactul global in economia germana.

In general: In timp ce o parte din mass-media din Romania incearca sa ne convinga ca "germanii sunt ingrijorati cu privire la energia regenerabila", Germania isi completeaza reteaua de proiecte de energie regenerabila cu o capacitate de cel putin 500 la 1.000 MW pe luna.

Un exemplu real: Cum energie regenerabila din Germania transforma tara si a face ca economia tarii sa fie una competitiva

Exemplul real al economiei germane in sectorul energiei regenerabile este diferit. Germanii folosesc energiile regenerabile astfel incat sa devina lider european in acest sector, cu zeci de fabrici pentru toate tipurile de tehnologii si de sute de alte companii legate de afaceri. Ei au stabilit standardele pentru piata si au beneficiat de ele.

Dar, de asemenea, ei au inteles ca unele forme de energie regenerabila pot schimba viitorul lor si sa faca companiile lor mai competitive. De exemplu, au favorizat crearea a mii de biogas si biomasa noi si plante de cogenerare.

In timp ce in Romania fabricile alimentare trebuie sa gaseasca solutii pentru a elimina deseurile intr-un mod legal, in Germania ele sunt folosite pentru a produce energie si caldura. Ce este un cost pentru romani este o sursa de profit pentru germani. Cu acest avantaj companiile devin 15 - 20% mai competitive, pot plati salarii mai mari sau pot angaja mai mult personal. Protectia mediului si comunitatile locale se bucura de o serie de beneficii, inclusiv locuri de munca pentru o perioada de zeci de ani si se reduce costul la incalzire.

Aceasta este lectia pe care Romania ar trebui sa invete de la Germania, cum sa puna in aplicare energia regenerabila in economie si societate si cum sa extraga cele mai mari beneficii din ea.

Compararea Germaniei cu Romania in sectorul energiei regenerabile este oarecum dificila. Doar copierea unor "voci" din Germania (in functie de interesul dumneavoastra) nu reflecta realitatea germana.

Care este opinia dumneavostra?

Comenteaza pe blogul Romania vazuta de mine.