Am avut o discuție în contradictoriu cu d-nii Iulian Iancu de la Parlament și cu dl Emil Calotă de la ANRE. Care susțin că vai, consumatorul, ce milă ne e de el. Și că nu se poate, dom’le, să avem acum bursă de gaze la OPCOM, vă dați seama ce s-ar întâmpla? Și că ce catastrofă ar fi dacă am exporta gaz.

Otilia NutuFoto: Arhiva personala

Să explicăm.

Dacă azi am lăsa piața liberă, prețurile gazului nu s-ar duce la nivelul gazului de import de la Gazprom (care a fost și 500 de dolari). Petrom ar vinde destul de ieftin, față de ceilalți, că ei produc gaz asociat, adică îl scot odată cu petrolul, doar n-or să-l arunce. Romgaz ar vinde și el cât să aibă clienți, peste Petrom, dar sub Gazprom. Gazprom și-ar scădea prețul, la fel și GDF de la unguri de la care importăm. Probabil că prețul ar fi pe la 300-350 USD / 1000 m3, în niciun caz la 500.

Dacă piața începe să funcționeze, vor mai apărea și alți jucători. În timp. Gazul din Marea Neagră. Gazul de șist. Mai mult gaz de import din Vest. Dacă nu, nu va face nimeni investiții noi.

Dacă gazul e mai scump pentru consumatorii industriali, încep să se preocupe de eficiența energetică. Să fie clar: consumatorii industriali care contează sunt Interagro, Azomureș și Elcen, nu alții. Ăștia trei consumă cât toți consumatorii casnici. Elcen are nevoie de gaz ieftin ca să-și acopere pierderile că nu-i plătește RADET. Interagro că e băiat deștept. Azomureș că s-a nimerit. Dacă dăm gaz ieftin la Interagro & Co, cum noi poporul deținem 80% din Romgaz și 20% din Petrom, asta înseamnă că întreținem Interagro & Co din buzunarul nostru. Adică subvenționăm noi poporul pe cel mai bogat om din România. În condițiile în care 50% din popor n-are nici măcar acces la gaze!

Liberalizarea pieței s-ar putea face instantaneu, fără să plătim noi consumatori casnici un leu în plus. Chiar pentru toți consumatorii casnici, nu doar pentru “vulnerabili”, ăia pe care ne chinuim de vreun an să-i “definim”.

Dacă Romgaz ar vinde la preț de 2-3 ori mai mare decât azi, ar face profituri frumușele, care sunt venit la bugetul de stat, partea care nu e reinvestită. Din profiturile Petrom, 20% sunt ale statului. Apoi putem face și chestia aia cu supraimpozitarea: banii ăia suplimentari câștigați de Petrom și Romgaz se pot împărți între stat și companii – în alte cuvinte, putem lua și mai mulți bani de la Petrom decât 20% dividende și 16% impozit pe profit, pt profiturile suplimentare.

Din banii ăștia, statul poate spune direct, drag popor, vă plătesc eu jumate – trei sferturi – 90% din factura FIECĂRUI CONSUMATOR CASNIC. Deci: dacă într-o piață liberalizată factura unui consumator casnic e 100 de lei, ea îmi poate apărea pe factură ca 100 de lei din care: 90 lei plătiți de la bugetul statului (scris negru pe alb) și 10 lei am eu de plată!

Mecanismul ăsta se folosește deja, pentru termoficare, pentru o parte din consumatori, deci este cât se poate de simplu de făcut. Și e perfect legal și perfect compatibil cu Directivele UE.

De ce nu se face? Pentru că avem nevoie de “prețuri reglementate” ca să justificăm de ce-i dăm gaz ieftin lui Niculae de la Interagro și celorlalți, și să spunem că e okei, “totuși plătește mai mult decât prețul reglementat”. Adică: prețul reglementat este o referință falsă în beneficiul băieților deștepți, atât.

Cei care se opun bursei de gaz la OPCOM sunt cei speriați de transparența tranzacțiilor. OPCOM a făcut împreună cu un grup de stakeholderi documentele pentru platforma de gaz, adică o piață unde să se liciteze gazul din România. A depus-o la ANRE. ANRE o ține pe loc din 1 februarie și propune reglementări concurente la bursa de gaze, mormăind că România nu e încă pregătită. Curios, stakeholderii din discuțiile cu OPCOM n-au văzut că România nu e pregătită, noroc de ANRE!

Posibilitatea de export de gaze n-ar însemna altceva decât că piața s-ar liberaliza instantaneu. De aia nici n-o vor Iancu & Co.

Auzeam pe Dl Iancu zicând, vai, am vinde la 150 la export și am cumpăra la 500 de la Gazprom! O explicație ridicolă. De ce ar vinde cineva zdravăn la cap (Petrom, Romgaz) cu 150 la export când ar putea vinde la 500 aici, dacă există cerere, că de la Gazprom s-ar cumpăra tot dacă există cerere la 500?

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro