Sociollogica: Studiu de caz in autodistrugere

de Barbu Mateescu     Sociollogica
Vineri, 22 martie 2013, 15:55 Actualitate | Opinii

Polonia a fost candva o natie puternica. Dar in secolul 18 a intrat intr-o pasa proasta: Austria, Rusia si Prusia, cei trei vecini importanti, ajunsesera sa decida ce se intampla in Polonia. Nobilii polonezi primeau spagi de la o tabara, de la alta sau de la mai multe. Vorbim de un razboi prin proxy, in care nu se varsa o picatura de sange austriac, rusesc sau prusac.

Povestea n-a durat extrem de mult, cele trei imperii s-au saturat sa arunce bani pe fereastra si au impartit Polonia pur si simplu. Procesul n-a fost brusc, au fost trei etape.

Toata lumea a fost fericita. Mai putin Polonia, care a disparut. Certurile si disputele s-au incheiat. Granitele noi dintre Austria, Rusia si Prusia au rezistat o suta treizeci de ani, pana la primul razboi mondial. Dar acel razboi n-a pornit din cauza lor.

In tot timpul asta, Polonia fusese condusa de un Sejm (parlament): 77 de nobili si 51 de reprezentanti ai populatiei. Eminamente spaguibili:

Sejm-ul a fost de acord cu prima impartire a Poloniei si a votat in favoarea sa.

Sejm-ul a fost de acord cu a doua impartire a Poloniei si a votat in favoarea sa. O figura romantica si demna pe nume Tadeus Kosciuszko a pornit o rebeliune impotriva impartirii, dar povestea s-a terminat foarte repede.

La a treia impartire, deja Sejm-ul nu mai conta.

Orice asemanare intre povestea de mai sus si dispunerea partidelor de pe scena politica romaneasca este absolut intamplatoare.

Comenteaza pe Sociollogica.

[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

2610 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri