Se pare ca Andrei Marga incepe sa-l concureze, ca tinta de bancuri, pe celebrul Romulus Zaroni, plugarul de serviciu al lui Petru Groza. Nu i-a fost de ajuns ca ocupa postul de presedinte al ICR, a obtinut si statutul de ministru. Taie si spanzura in voie, cu o patima mistuitoare. Este simbolul noului nihilism valoric. Se pronunta apodictic pe teme despre care nu are habar. Da sistematic cu batul in balta. Gafeaza consecvent. Te intrebi daca asa a fost mereu, ori sufera de un grav declin al luciditatii. Politologul Marius Stan observa permanenta modelului mental al activistului ideologic comunist, incapacitatea funciara de a recunoaste valori, de a respecta distinctiile axiologice. Nu mai vorbesc de o buimacitoare opacitate estetica.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Diferenta este ca despre Zaroni se spune ca era in felul sau un hatru, constient ca nu avea ce cauta in functia de ministru. Nu a lasat in istorie amintirea unui mic despot. Nu este cazul lui Marga si al celor care l-au catarat ministru:

“Caligula Imperator/Si-a facut calul senator/Petru Groza mai sinistru/Si-a facut boul ministru”.

O alta diferenta este ca Zaroni, se pare, avea un anumit umor, o trasatura care ii lipseste cu desavarsire sumbrului presedinte al ICR. Un banc din 1947 surprindea hazul lui Zaroni: Ne aflam la o sedinta de guvern. Ana Pauker, proaspat instalata Ministru de Externe, i se adreseaza protejatului lui Groza: “Salve, Romulus Zaronius!”. Derutat, acesta o intreaba: “Adica, cum?” Vajnica stalinista ii raspunde: “Te-am latinizat”. La urmatoarea sedinta, Zaroni exclama: “Salve, Anus Paukurus!”. Scandalizata, femeia-comisar riposteaza, la randul ei: “Adica, cum?” Zaroni explica: “Te-am latrinizat”.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro