Zilele trecute s-a desfasurat la BNR un colocviu pe teme juridice. Problema care urma sa fie atacata era una extrem de sensibila ce viza clauzele abuzive din contractele de credit ale bancilor. Inca de la aparitia OUG 50, clientii bancilor s-au simtit "tradati" si au inceput sa se organizeze. Mai intai pe forumuri pe Internet, apoi in grupuri bine organizate, incepand seria de procese cu institutiile de credit. Colocviul de ieri, desi s-a vrut unul impaciuitor, mai mult a pus paie pe foc. Desi fusesera confirmati, nici Guvernatorul Isarescu nici ministrul Justitiei Mona Pivniceru nu au mai aparut. Se pare ca ministresa a transmis cu 30 de minute inainte de inceperea lucrarilor ca are treaba si nu mai vine si prin urmare, Guvernatorul a declinat si el participarea. Desi asemenea colocvii se vor intalniri in care toata lumea castiga, de data asta au pierdut cu totii.

Dan PopaFoto:
  • Cei de la banca mi-au spus ca numai in caz de razboi voi plati o rata dubla, ceea ce mi se parea ok. Acum, de la 200 de euro platesc o rata de 460 de euro

BNR a pierdut pentru ca semnalul dat, desi corect, a iritat clientela bancara. "Am inceput discutiile pentru a ne uni grupurile. Am vrut sa organizam chiar a doua zi o manifestatie de protest in fata BNR pentru ca noi nu suntem luati in seama atunci cand se fac legi de care suntem vizati direct", a declarat pentru HotNews unul dintre liderii grupurilor de clienti. Nu ne-a venit la timp autorizatia, dar avem printre noi oameni care nu mai au nimic de pierdut si care ar iesi sa protesteze in zece minute! BNR zice ca nu e interesat de clienti si ca urmareste doar stabilitatea sistemului bancar. Dar daca clientii nu isi mai pot achita ratele, nu vor afecta si stabilitatea sistemului?", mai spune clientul citat, proprietarul unei firme de securitate IT&C. Acesta admite ca nu are intarzieri la plata ratelor, dar a dat banca in judecata pentru ca l-a mintit. "Rata de la care am pornit a fost de 200 de euro. Cei de la banca mi-au spus ca numai in caz de razboi voi plati o rata dubla, ceea ce mi se parea ok. Acum platesc o rata de 460 de euro", mai spune acesta.

Citeste aici si un comentariu pe aceeasi tema al Mediafax

Avocatul Gheorghe Piperea, care prin intermediul Casei de Avocatura Piperea si Asociatii apara mai multe grupuri de clienti in procesele cu bancile, atrage atentia ca desi legea se refera la multe alte categorii profesionale, doar bancherii sunt revoltati. "Textul nu se refera insa numai la banci. Se refera la orice profesionist care foloseste contracte de adeziune in relatia cu consumatorii.E vorba de firme de asigurari, de firme de telefonie, la transportatori, la furnizorii de utilitati, la cele de televiziune prin cablu. Nu am vazut niciun alt profesionist care sa protesteze asa cum o fac bancile. Un intervenient de la colocviul BNR a spus asa: daca renuntam la clauzele abuzive vom avea pierderi de 600 de milioane de euro. Pai nu e o enormitate asta? Adica recunosti ca ai clauze abuzive de fapt si refuzi sa le retragi pe motiv ca ai avea pierderi?", spune Piperea

  • Fiica mea, dumneavoastra, toti vom plati prin taxe si impozite, oalele sparte astazi de catre banci

Contactata de HotNews, casa de avocatura NNDKP- avocat de partea bancilor- a precizat ca va reveni in curand cu un punct de vedere pe acest subiect

Clientii mai spun ca inafara de proteste publice in strada, demersurile lor vor ajunge la CEDO, lucru confirmat si de Piperea."A existat din partea unor banci presiuni pentru a sparge aceste grupuri de clienti, in parte s-a reusit convingand o parte dintre clienti. Acum incercam sa ne strangem pentru ca ajungem la Inalta Curte si incercam sa ne mobilizam. Noi daca pierdem la ICCJ mergem la CEDO, unde vom da Statul in judecata. Daca Statul pierde si va fi bun de plata, banii vor fi dati de copiii nostri, nu de BCR, Volksbank sau alte banci. Fiica mea, dumneavoastra, toti vom plati prin taxe si impozite, oalele sparte astazi de catre banci", spune un alt client.

  • Intrebat de HotNews cati bani a castigat de pe urma acestor procese, Piperea a declarat transant: Am pierdut bani nu am castigat din aceste procese. S-au dat ceva bani in 2010, dar aceia s-au consumat demult. In schimb exista o firma care a bagat in buzunar 9 milioane de euro. Si va asigur, nu e Piperea si Asociatii aceasta firma.

Avocatul clientilor mai spune ca tenta care se da in prezent este ca bancile sa castige procesele. "La Curtea de Casatie in acest moment exista circa 7-8 de hotarari irevocabile favorabile bancilor dintr-un total de 25. Se pare ca tenta care se da acum este ca bancile sa castige de catre banci chiar daca pana acum bancile au pierdut in proportie de 90%. Este o prostie sa crezi ca toti judecatorii de la Curtea de Casatie gandesc ca vicepresedintele CSM, Care, dupa cum stiti, a dat castig de cauza BCR-ului sa zicem. In aceeasi sectie mai exista un complet care de regula da castig bancilor, dar cei mai multi dau castig de cauza clientilor. Proportia este 20% in favoarea bancilor si 80% in favoarea clientilor. Ideea ca daca se pronunta Curtea de Casatie este o solutie unitara valabila peste tot este falsa. Da, putem spera ca ICCJ poate impune o anumita tenta, dar nu exista o unitate de opinie la nivelul Curtii de Casatie. Daca o Curte de Apel ar pronunta o solutie care ar spune ca clauzele sunt abuzive Curtea de Casatie trebuie sa tina cont de ea. In orice caz majoritatea deciziilor Curtii de Casatie sunt in favoarea clientilor", mai spune Piperea.

  • Concluzie

Stiul privind pierderile de 600 de milioane de euro ale bancilor , in caz ca ar tretrage acele clauze suspecte de a fi abuzive, nu exista. E o cercetare facuta de Asociatia Romana a Bancilor, trimisa BNR, care BNR face acum un studiu de impact al caror rezultate nu se cunosc deocamdata.

Sa tragem linie: cine a castigat din colocviul de la BNR? Imaginea Bancii Centrale pastreaza umbre in ochii clientilor bancari, acestia nefiind convinsi ca BNR se uita la client si nu la banca. Bancile in niciun caz nu au avut de castigat prin modul in care incearca sa comunice intentiile de viitor. Nici clientii nu castiga ci dimpotriva, apar mult mai iritati si decisi sa isi caute dreptatea inclusiv la CEDO.

Poate ca o consultare tripartita intre oficiali ai Bancii de emisiune, ai ARB si ai grupurilor de clienti ar mai detensiona lucrurile. Ultimul lucru de care avem nevoie este de escaladarea tensiunilor banci-clienti