Liviu Voinea este ministrul delegat pentru buget. Anterior s-a facut cunoscut drept consultant ce avea si unele activitati civice. Este o persoana tanara, inteligenta, educata. S-ar zice ca sunt toate premizele sa fie un ministru deschis catre transparenta si dialog. Cu aceste lucruri in minte, o colega a dorit sa ii puna mai multe intrebari, in special despre publicarea bugetului Romaniei in format deschis (dar nu doar pe acest subiect). Ca orice cetatean constiincios, s-a inscris la programul de audiente publicat pe site-ul ministerului. Acest lucru se intampla pe 17 ianuarie, scrie Ovidiu, pe blogul La coltu' strazii.

Intr-o prima faza, nu a raspuns nimeni. Ca orice activist serios, colega mea nu a renuntat, ci a inceput sa sune la cabinetului ministrului-delegat, unde a obtinut doar amanari. Sa zicem ca erau oarecum justificate, ministrul Voinea avea o perioada grea, cu pregatirea bugetului pe 2013 si vizita delegatiei FMI. Doar ca timpul a trecut si tot nu am primit niciun raspuns. A fost nevoie de mesaje scrise, in care se aminteau obligatiile legale ale angajatilor publici.

Dupa aproape o luna, am preluat temporar ¬cazul¬, inlocuindu-mi colega ce avea o deplasare mai demult planificata. Dupa cateva zile, sa vezi minune: primesc o reactie de la cabinetului ministrului. Pe 14 februarie, la ora 12:37, o asistenta de cabinet imi scria pe un ton imperativ, intr-un text care facea abuz de majuscule ori de cate ori se referea la Persoana Domnului Ministru Delegat Liviu Voinea, ca ¬intalnirea s-a stabilit¬ pentru a doua zi, 15 februarie, la ora 14:00. Mai mult, imi cerea sa confirm participarea pana la ora 15, in ziua primirii mesajului.

Mi s-a parut un exemplu de tupeu si aroganta. Le-a luat o luna sa raspunda la o solicitare, si cand o fac asteapta de la mine sa confirm in doua ore si sa ma dau peste cap sa imi schimb programul de pe o zi pe alta! Fara sa folosesc chiar aceste cuvinte, le-am explicat punctul meu de vedere. Dupa ce initial aceeasi asistenta de cabinet mi-a raspuns cu mult tupeu ca sa accept sau sa tac, cand am avertizat ca voi face public aceste lucruri, brusc m-a pasat la responsabilul cu relatii publice. Acesta a reusit in doar o ora sa gaseasca o alta varianta, pe 21 februarie, la ora 10.

Daca ati ajuns aici cu lectura si credeti ca m-am si intalnit cu ministrul (pardon, Ministrul), va inselati. Pe 20 februarie la ora 19, domnul responsabil cu relatii publice imi trimitea emailuri si sms-uri sa imi spuna ca a aparut ceva urgent si se anuleaza intalnirea. Mi-a mai promis ca vor reveni cu o noua data. De atunci, nu am mai auzit de ei, desi am revenit cu un mesaj sa ii anunt ca inca mai solicit audienta cu pricina.

Suntem pe 6 martie. Asteptam ca ocupatul domn ministru Voinea (pardon! Domn Ministru Voinea) sa raspunda unei solicitari de audienta facute in 17 ianuarie.

Intre timp, despre chestiunea bugetului publicat in format deschis, i-am scris si premierului Ponta (o data, de doua ori). Ba chiar au fost niste promisiuni de la cabinetul premierului. Nu mica ne-a fost mirarea cand am primit un raspuns scris semnat, supriza, de acelasi Liviu Voinea. Pe scurt, zice ca nu. Singurul argument este ca a mai gasit el niste tari in care nu se face asa ceva. Pe langa stupizenia argumentului, nici macar nu e bine informat, in majoritatea tarilor mentionate de el, ca sa nu mai vorbim despre majoritatea tarilor din UE si despre insasi Comisia Europeana, bugetul este disponibil in formate ce sunt prelucrabile automat de calculator. Mai multe informatii despre toata tarasenia gasiti aici.

Eu cred ca pur si simplu ocupatul domn Voinea, de cand a ajuns mare ministru, e prea ocupat cu propiul ego ca sa isi mai aminteasca de vremurile cand era un decent si inteligent economist si activist. E o evaluare personala.

Comenteaza pe blogul La coltu' strazii.