Macelarirea Legii Educatiei in Camera Deputatilor

de R.M.     La coltu' strazii
Marţi, 5 martie 2013, 19:23 Actualitate | Opinii


Inca de la promulgarea Legii Educatiei Nationale (LEN, nr. 1/2011) au fost grupuri de interese profund nemultumite de prevederile care aduceau mai multa transparenta si control mai usor al publicului asupra a ceea ce se intampla in scoli. In repetate randuri au fost incercari - unele reusite, altele nu - de a reformula aceste prevederi. Lucrul acesta s-a intamplat mai ales in Parlament, unde lobby-ul de acest tip are mare succes. In continuare se intampla la fel, scrie Ovidiu, pe blogul La Coltu' Strazii.

Noul prilej este dat de ordonanta de urgenta a Guvernului 92/2012, care, in sine, prevedea mai multe schimbari discutabile (unele prorogari de termene,  revenirea clasei a IX-a la liceu, reintroducerea functiei de educator si mai multe schimbari cu privire la asigurarea calitatii in invatamantul universitar). Deputatii au profitat de dezbaterea legii de aprobare a ordonantei pentru a adauga si alte modificari ale legii educatiei nationale.

In primul rand, se schimba componenta consiliilor de administratie (CA). A fost de la inceput un ghimpe in coasta celor mai conservatori dintre angajatii sistemului, pentru ca LEN aducea ca noutate ca majoritatea membrilor CA ai scolii urmau sa fie din randul comunitatii (reprezentanti ai parintilor sau ai autoritatilor locale). Comisia de educatie a Camerei Deputatilor a rasturnat aceasta prevedere, revenind la situatia anterioara, in care majoritatea CA este data de profesori. Mai mult, este eliminata si prevederea care spunea explicit ca presedintele CA este altul decat directorul. Se revine astfel la practica in care parintii sunt tinuti departe de deciziile scolii. Asa cum aratam intr-un articol anterior, opinia ca parintii sunt doar sursa de 'fondul clasei' si sprijin logistic este larg raspandita in scolile romanesti. Comisia isi motiveaza amendamentul prin argumentul 'Pentru adecvarea structurii consiliului de administratie la specificul sistemului de invatamant', sau altfel spus sa nu schimbam nimic ca stim noi mai bine.

Alte schimbari importante sunt la invatamantul universitar. Comisia de educatie a hotarat, fara a se consulta cu cineva, sa propuna eliminarea a celor mai importante sanctiuni pe care Ministerul le-ar putea da unor universitati ce incalca grav raspunderea publica asumata: suspendarea finantarii publice, respectiv propunerea unui proiect de lege privind reorganizarea sau chiar desfiintarea institutiei. Singura parghie pentru pedepsirea unei universitati care refuza sa respecte legea ramane schimbarea rectorului.

In aceeasi ordine de idei, este eliminat si articolul care spune prevede obligativitatea verificarii de catre Ministerul Educatiei a conformitatii legale a Cartei Universitare, inainte de intrarea acesteia in vigoare.

Sa mergem mai departe: comisia s-a gandit cu drag si la plagiatori, spre exemplu (pai se putea?). Conform LEN, Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diploma de studii atunci cand se dovedeste ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin inculcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara. Priviti acum cum arata articolul reformulat (sublinierile mele):

Rectorul, cu aprobarea senatului universitar, poate solicita instantei competente anularea unui certificat sau a unei diplome de studii atunci cand se dovedeste, prin actiuni de control intern, control al Ministerului Educatiei Nationale sau o constatare a organelor abilitate ale statului, ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara.

Adica la tribunal, domnule, nu asa, oricum!

O schimbare subtila este eliminarea prevederii care spune ca la constituirea societatilor comerciale, a fundatiilor sau a asociatiilor, institutia de invatamant superior de stat poate contribui exclusiv cu bani, brevete de inventie si alte drepturi de proprietate industriala. Acest articol impiedica 'sifonarea' patrimoniului universitatilor publice (spre exemplu, terenuri cu miza imobiliara) prin infiintarea de firme sau fundatii. De ce a fost 'nevoie' sa fie modificat e evident. Chestiunea patrimoniului este o durere mai veche a baronilor universitari.

Si inca. LEN prevede ca evaluarea scolilor doctorale (i.e. locurile alea unde plagiatorii iau diplome) se face de catre ARACIS sau alte agentii independente de evaluare a calitatii. Comisia a inlocuit ARACIS cu CNATDCU. Diferenta semnificativa este ca sub primul acronim gasim o institutie independenta, in timp ce sub cel de-al doilea este una controlata de Minister. Am vazut deja asta-vara ca, la nevoie, CNATDCU poate fi schimbat peste noapte, daca iese din cuvantul ministrului.

Si la final, bomboana de pe coliva: sunt incluse toate prevederile din proiectul de ordonanta de urgenta cu privire la degrevari, in beneficiul sindicalistilor, despre care vorbeam in articolul de ieri. Cu alte cuvinte, publicarea pe site-ul Ministerului a fost doar o gluma cinica, pentru ca aceste lucruri sunt cuvant cu cuvant in forma promovata de Camera Deputatilor.

Camera decizionala este Senatul, deci cel putin teoretic mai pot fi facute schimbari. Dar daca aruncam o privire la componenta comisiei de specialitate a Senatului, cu Andronescu presedinta, rezultatul este previzibil.


Comenteaza pe blogul La coltu' strazii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5810 vizualizari

 • -28 (38 voturi)    
  raspunderea guvernului boc..a fost o prostie (Marţi, 5 martie 2013, 19:51)

  cuci [utilizator]

  acuma se discuta in parlament legea educatiei...cu adevarat...trebuie scoase toate tampenile lui Base-Boc-Funeriu...cap de cauciuc...Micle..si alte scursuri pdl-iste
  • +18 (20 voturi)    
   Daca nu intelegi anumite lucruri, de principiu (Marţi, 5 martie 2013, 20:02)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui cuci

   Nu vad rostul, adica de ce mai comentezi, ca sa te faci de ras?
   • -11 (13 voturi)    
    daca nu intelegi de ce mai comentezi? (Miercuri, 6 martie 2013, 0:41)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    omul a spus ca se discuta amendarea legii in parlament pentru ca la momentul adoptarii nu a fost discutata in parlament ci a fost adoptata prin asumarea raspunderii
    pt cei care se intreaba de ce se schimba legile la fiecare 2-3 ani: daca base-boc-funeriu ar fi inteles ca nu vor avea vesnic majoritate parlamentara si ar fi discutat legea cu opozitia acum legea nu ar mai fi fost modificata
    • +3 (3 voturi)    
     daca nu esti informat (Miercuri, 6 martie 2013, 12:13)

     sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     evident ca comentezi degeaba.
     Legea invatamantului a stat in parlament jumatate de an blocata in parlament. boc a trimis-o in aprilie 2010 si pana in octombrie nu trecuse de comisia de invatamant controlata de usl. trebuia sa intre in viguare in 2011 si drept urmare si-au asumat raspunderea.
     daca vroiau s-o discute puteau s-o discute in cele 6 luni cat a stat in parlament. dar androneasca a blocat-o si apoi tot ei vin si spun ca de ce se trece prin raspundere si nu se lasa sa se discute in parlament. cata ipocrizie.
     aproape toate asumarirle guvernului boc au avut ca motivatie blocarea legilor in parlament.
     acum vad ca ponta trece o lege tot prin asumare cand au 67% si controleaza toate comisiile.
     Nu este vorba de inteles, este vorba de fapte si de informare corecta. lucru pe care voi il ignorati in permanenta.
  • +20 (20 voturi)    
   tampeniile .... (Marţi, 5 martie 2013, 20:35)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui cuci

   d-nei andronescu, precum, "tinerii care nu promoveaza bacalaureatul, sa fie facuti studenti", iti sunt mai convenabile......cap de latex....?
  • +16 (18 voturi)    
   Daca taceai.... (Marţi, 5 martie 2013, 20:36)

   Tic Tac [utilizator] i-a raspuns lui cuci

   Vai de capul tau baiete.....
  • +8 (8 voturi)    
   Cine mai are incredere in acest mega Parlament? (Marţi, 5 martie 2013, 21:32)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui cuci

   Dacian Ciolos: "L-am felicitat pe domnul ministru, in numele Comisiei Europene, pentru curajul si determinarea pe care le-a aratat in reformarea sistemului de invatamant din Romania"
   Ca raspuns la intrebarile lui Victor Ponta si Crin Antonescu, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Educatie, Dennis Abbott, a declarat ca "Opiniile privind reforma sistemului de educatie din Romania, exprimate de comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos in timpul recentei sale vizite la Bucuresti, sunt cele ale Comisiei Europene. (...) Romania a adoptat o reforma sistemica, ambitioasa, la toate nivelurile educationale. Rezultatele romanesti la testele internationale arata nevoia urgenta de consolidare a calitatii sistemului de educatie in ansamblul sau. De aceea, este important ca reformele sa continue, intrucat invatamantul poate fi ameliorat doar prin eforturi sustinute privind politica in domeniu"
  • +2 (2 voturi)    
   uite de ce (Miercuri, 6 martie 2013, 11:52)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui cuci

   la momentul respectiv a stat 4 luni in comisia de invatamant a lui Andronescu si Marga, unde USL avea majoritate.
   uite d-aia s-a asumat raspunderea.
   da' poate ne iesplici mata de ce-si asuma Ponta raspunderea pe legea proprietatii, in conditiile in care USL are 70% din parlament, plus majoritate confortabila in birourile permanente si in TOATE comisiile de specialitate.
 • -11 (17 voturi)    
  Hai ma fiti seriosi clasa IX-a la Scoala Generala? (Marţi, 5 martie 2013, 20:17)

  alex1234 [utilizator]

  Hai ma Hotnews fiti seriosi cand scrieti!

  Cand a mai fost clasa IX-a la Scoala Generala....?????

  Niciodata pana la decizia aberanta a chimistului de renume mondial ajuns ministru ....
  • +1 (7 voturi)    
   Mai citeste si mai invata... (Marţi, 5 martie 2013, 22:50)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Ai uitat de invatamantul de 10 clase? Erau atunci si clasa a IX-a si a X-a. Si asta era o metoda de a prelungi scoala. Nu zic ca era buna, ca si asta cu clasa a IX-a la scoala generala, dar e o posibilitate de a extinde eventual invatamantul. Problema cea mai inportanta insa nu cred ca este unde e clasa a IX-a, ci cum se va aplica si ce va implica asta, ce se va studia diferit fata de acum, si inca multe altele.
  • +5 (7 voturi)    
   Re: seriozitate (Marţi, 5 martie 2013, 23:00)

   CristaPop [anonim] i-a raspuns lui alex1234

   LEN nu e perfecta, dar e singura schimbare importanta in sistemul educatiei in ultimii 22 ani, care punea accentul pe beneficiarii sistemului (cum ar veni viitorul de aur al patriei) in detrimentul prestatorilor din domeniu. Si daca stam un pic sa ne gandim nu e un lucru rau.
  • +3 (3 voturi)    
   Trecerea clasei a IX la scoala generala (Miercuri, 6 martie 2013, 9:51)

   abisala [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   a vrut sa remedieze niste deficiente in societate. Cred ca voi repeta pana ma voi plictisi, si pana va intra in cap. Deci, legile din Romania sunt in felul urmator : liceul nu este obligatoriu, deci copiii pot inceta cu orice forma de scolarizare la 14-15 ani. Pe de alta parte in Codul muncii se spune ca poti munci legal de la 16 ani. Asta inseamna ca exista o categorie de copii care nu sunt prinsi nicaieri, nici nu muncesc legal (muncesc la negru, si sunt supusi potentialelor abuzuri cauzate de acest lucru), nu se duc nici la scoala (pot sta acasa, ceea ce nu e un lucru bun pentru societate). Aceasta categorie de copii e o potentiala pepiniera pentru saracii Romaniei, oameni care nu vor avea niciodata nici un viitor, care care nu ne vor ajuta niciodata pe noi ceilalti sa progresam. Vor sta cu mana intinsa la ajutoare sociale, si nu vor fi capabili sa se autosustina, poate vor deveni infractori. Nu spun ca nu exista exceptii, dar e sanatos pentru noi, tot ceilalti, sa subtiem cat putem aceasta categorie, si sa incercam sa educam acesti oameni. Povestea cu spatiile de la scoli, de profesori, etc, tine de organizare, si avand in vedere ca s-au dat 4 ani pentru aceasta schimbare, ar fi putut fi organizata fara problema. Evident, un guvern care decaleaza inceperea scolii cu o saptamana si face anuntul asta cu 2 zile inaintea inceperii anului scolar (privand copiii de o saptamana de vacanta in cea mai obositioare perioada din an) e un guvern incapabil de organizare. si atunci ce fac? Carpesc, schimba si dau vina pe ailalti. Binenteles ca sunt sustinuti de profesorii care nu vor sa-si piarda privilegiile, si de parintii din marile orase, carora le cade blazonul ca nu mai e copilul la liceu. E pacat pentru Romania, si e pacat pentru copiii nostri.
 • +15 (15 voturi)    
  CORUPTI (Marţi, 5 martie 2013, 20:30)

  zot [utilizator]

  prin activitatea lor (95%) parlamentarii reprezinta cea mai corupta categorie; trebuie facut ceva!
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu tipic uslas... (Marţi, 5 martie 2013, 21:15)

  LiviuX [utilizator]

  Fara argumente, dar cu injurii. Care erau deci acele "tampenii" si de ce erau tampenii? Ca mie mi se par abia astea anormale. Cat despre injurii, aici nu am pretentii, atat te duce capul asa ca nu pot cere mai mult.
  • -7 (7 voturi)    
   clasa pregatitoare si clasa a IX-a la scoala ge (Miercuri, 6 martie 2013, 0:46)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   neavand majoritate in parlament vesnic trecerea claselor pregatitoare si a IX-a la scoala generala trebuia discutata si cu opozitia, a fost o tampenie sa modifici o lege de asa natura fara sa consulti opozitia, pentru ca atunci cand opozitia revine la putere evident modifica legea
   • +5 (5 voturi)    
    Legea a fost discutata foarte mult... (Miercuri, 6 martie 2013, 9:12)

    abisala [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    Nu s-a vrut niciodata schimbarea, asta e alta poveste. Foarte multi parlamentari care au fost initiatori ai legii Educatiei ai lui Funeriu, acum au votat invers. Cred ca uiti ca USL-ul are foarte multi parlamentari din fostul PDL, asa ca povestea cu "n-a fost discutata" e o poveste de A3. Poti s-o crezi, dar nu inseamna ca e adevarata. Ideile cu infiintarea clasei pregatitoare si mutarea clasei a IX la liceu, sunt 2 idei bune - clasa pregatitoare are din ce in ce mai multi adepti, si vei vedea ca in cativa ani tuturor li se va parea normal si corect ca micutii sa mearga de la 6 ani la scoala. Cat despre liceu, era vorba de armonizarea invatamantului cu piata muncii, ai copii care fac numai 8 clase, si nu au voie legal sa munceasca decat de 16 ani. Asta inseamna ca: sau muncesc la negru si pot fi abuzati de patroni, sau stau acasa si pur si simplu e o pierdere si pentru ei si pentru societate. In fond ne dorim o societate in care indivizii sa fie cat mai educati, si nu sa vad un pusti d-asta care n-are nici o ocupatie ca-l asteapta pe copilul meu la coltul liceului sa-i dea in cap pentru 10 lei. Asa ca, incercati sa ganditi putin in perspectiva si sa iesiti din cercul de confort, ca nu stii cand te loveste mizeria din societate...
   • 0 (0 voturi)    
    te auzi ce spui? (Miercuri, 6 martie 2013, 15:29)

    Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    de Pactul pentru educatie" ai auzit?
    acel document a fost semnat de TOATE partidele parlamentare, si prevederile lui s-au regasit in forma LEN pe care Boc si-a asumat raspunderea.
 • +1 (1 vot)    
  cele (Marţi, 5 martie 2013, 21:20)

  Paul_ [utilizator]

  Cele mai importante articole sunt cele care prevad ca finantarea urmeaza elevul in invatamantul preuniversitar si ca finantarea se face in functie de numarul studentilor din anul I pentru invatamantul superior.

  Pana acum vad ca nici PDL si nici USL nu avut de gand sa aplice cele doua articole.
 • -5 (7 voturi)    
  Ce bine !!!!!!!!!!!! (Marţi, 5 martie 2013, 23:00)

  nikolaevici [utilizator]

  Ce bine ca am scapat de F U N E B R U si de gasca lui ,adica cele doua doamne corupte Vergu si Tiganca
  • +8 (8 voturi)    
   Funeriu are doctorat (Miercuri, 6 martie 2013, 3:44)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui nikolaevici

   Sub tutela unui laureat Nobel, in Franta, dottorelul tau iubit a bagabondat pe acolo doar si are mentor ub puscarias.
   Sunt comparabili? Nu.
  • +2 (2 voturi)    
   Dormi linistit... (Miercuri, 6 martie 2013, 9:13)

   abisala [utilizator] i-a raspuns lui nikolaevici

   Antena 3 vegheaza pentru tine...
  • +2 (2 voturi)    
   Ce bine!!!! (Miercuri, 6 martie 2013, 12:30)

   PERIFERIGERI [utilizator] i-a raspuns lui nikolaevici

   Bucurati-va ca sunteti condusi de plagiatori, hoti si repetenti! Laudati-l pe Marga si urmasii care au ridicat invatamintul romanesc pe culmile 'caloriferului'!
 • +5 (5 voturi)    
  asa parinti, asa lege... (Miercuri, 6 martie 2013, 8:15)

  Wladislav [utilizator]

  Nu m-a mirat viteza cu care mafiotii partinici sprijiniti de falanga sindicala au schimbat legea lui Funeriu, dupa cum nu m-a mirat (si inca nu ma mira) lipsa de reactie din partea celor direct vizati: parintii si copiii lor.
  Avand in minte mecanismul totalitar/comunist prin care au trecut ei insisi, e normal ca parintii sa ramana in bancile lor. Vezi asta la "sedintele cu parintii" unde toti stau cuminti si sorb cu nesat si evlavie limba de lemn a dirigintei/dirigintelui de clasa. Nimeni nu contesta cererea de bani, programa imbecila, invatatul papagalicesc sau incompetenta unor profesori. "Stiu cei de la Minister mai bine, nu? "


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by