Imi iau majoritatea stirilor din online, la fel ca multi utilizatori de Internet. Nu prea mai am timp sa ma uit la televizor si, oricum, majoritatea posturilor de stiri afiseaza un partizanat politic agresiv. Mi-am facut o lista de surse online disponibile prin RSS si le "agreg" cu un "RSS reader" (eu il folosesc pe cel de la Google). Citesc in drum spre si de la serviciu cat pot de multe. Am un client RSS pe Android (gReader), care imi permite sa incarc articolele acasa pe WiFi, astfel incat sa folosesc comunicatia de date GSM doar atunci cand doresc detalii suplimentare (imagini, link-uri), scrie mihvoi, pe blogul La coltu' strazii.

Sunt nevoit totusi sa marchez ca si citite multe alte articole pe care nu reusesc sa le parcurg. Paradoxul timpurilor noastre este ca exista foarte multa informatie, dar putina cunoastere. Este foarte greu sa selectezi bucatile relevante de informatie, in special atunci cand nu stii exact ce cauti, cum este cazul stirilor. Sunt foarte multe analize pertinente care raman intr-un con de umbra, fiind acoperite de perdeaua de fum a stirilor incendiare sau mondene.

Pentru a scapa din capcana presei de subcultura sau manipulatoare, singura solutie pe care o vad este o presa alternativa in online. Sunt necesare surse multiple de informare si relativ de incredere, astfel incat sa fie mult prea greu sa fie controlate politic sau economic. Diversitatea vine insa cu un cost, este nevoie de mult efort pentru a sorta informatia relevanta si apoi cea esentiala. Practic este o munca pe care nu o poate face un singur om, exista mult prea multe surse de informatie posibil relevante, unde poate doar un articol din 20 merita atentia.

Cred ca solutia la problema selectiei stirilor este colaborarea cititorilor in filtrarea informatiei relevante si valoroase. Un lucru bun adus de retelele de socializare online este posibilitatea ca fiecare cititor sa se implice activ in filtrarea si diseminarea informatiei. Astfel, articolele valoroase ar putea sa primeasca un rating mai mare si sa ajunga la mai multi cititori decat articolele mediocre. Reteaua de "prieteni" poate, in plus, sa selecteze articole pe teme comune de interes.

Astfel, imi fac aproape o datorie din a face "share" la articolele care imi plac. Nu este foarte simplu pe mobil, de multe ori sunt nevoit sa incarc varianta "desktop" folosind conexiunea de date pentru a putea folosi butoanele de like/+1/share. Prefer in principiu "like" fata de "share", pentru ca are proprietatea de a agrega feedback-ul pozitiv intr-un singur loc, nivelul de popularitate putand fi vizibil atat autorului, cat si cititorilor. In contrast, "share" la un link nu ajunge de obicei la autor si agrega doar like-urile din reteaua de prieteni. Din pacate multe articole nu au optiunea de like/+1 si trebuie sa dau share pe link, asta dupa ce am pierdut timpul sa incarc varianta "desktop", doar pentru a afla ca nu exista like/+1.

Cu riscul de a-i plictisi pe unii prieteni din retelele sociale, dau "like" sau "share" la articolele care mi se par interesante, vreo 4-5 pe zi. Incerc sa aleg articole care sunt cat de cat echilibrate ca abordare si care trateaza aspecte pe care presa "mainstream" nu le-ar trata astfel. Nu pot sa pretind ca articolele sunt absolut obiective si impartiale, in primul rand pentru ca alegerea surselor reflecta preferintele mele politice si socio-economice. Evit insa sa dau share la articole care nu se bazeaza pe fapte/principii/valori. Am facut concesii la derapaje de limbaj doar atunci cand mi s-a parut ca valoarea ideilor expuse depaseste mult in amplitudine anti-valoarea din exprimare. Deseori am facut share la articole cu care nu sunt total de acord, dar care contineau idei inedite care meritau luate in seama.

Sistemul nu este infailibil, mi s-a intamplat sa preiau stiri insuficient verificate sau interpretari tendentioase. Mi se pare totusi ca merita riscul, mai ales ca, facand share, am ocazia sa mi se atraga atentia despre informatia gresita cu care as fi ramas altfel in minte ca fiind corecta. Am gasit de multe ori idei interesante in comentariile care exprimau pareri opuse mie.

Cu cat participa mai multi in sistem, cu atat sistemul devine mai eficient si mai putin permeabil la manipulare. Va invit deci sa dati "like/+1/share" de cate ori gasiti un articol despre care credeti ca este valoros si merita mai multa atentie. Este singura sansa de a schimba in bine presa, si poate chiar intreaga societate.

Comenteaza pe blogul La coltu; strazii.