Intr-unul din inegalabilele sale interviuri, Mihai Gadea a scos, luni seara, la Antena 3, esenta din Dan Voiculescu. Ne-a ajutat sa intelegem cu cine avem de-a face. Cu tonul sau de predicator aflat mereu in preajma marilor revelatii, Gadea si-a inceput emisiunea, ca de obicei, pe un ton usor exaltat: "Senatorul Dan Voiculescu a anuntat astazi in plen ca renunta la orice fel de imunitate. In mod evident, intrebarea serii este de ce ati demisionat?". Faceti, va rog, un mic efort si parcurgeti raspunsul redat cuvant cu cuvant mai jos pentru a incerca sa intelegem impreuna - gratie curajului jurnalisitic de a pupa in direct, cu stropi si atat de zgomotos mana sfantului duh al Antenei 3 - cine este Voiculescu.

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • Dan Voiculescu: Deci, practic, eu nu mai sunt senator al Romaniei. Decizia am luat-o consultandu-mi familia. Si am luat-o din trei motive. Un prim motiv ar fi legat de faptul ca mi-am dorit sa fiu judecat de justitie asa cum e judecat orice cetatean al Romaniei. Nu vad motive pentru care unii trebuie sa fie judecati intr-un loc, iar altii in alt loc. Justitia este una singura. Si ea trebuie sa fie egala pentru toti romanii. Practic, am vrut sa transmit un semnal: poate legiuitorul se gandeste sa judece pe toti romanii in acelasi fel. Nu ca daca este demnitar, parlamentar, ministru trebuie judecat intr-un fel, iar daca e simplu cetatean altfel. Mi se pare o chestiune de normalitate si de minima democratie. Nimeni nu e deasupra legii. Si daca nimeni nu e desupra legii, de ce judecam diferit oamenii? Al doilea motiv ar fi legat de faptul ca m-am hotarat sa nu mai accept nici un fel de demnitate publica pana cand justitia nu-si face datoria. Au fost prea multe, din pacate mult prea multe presiuni din partea puterii politice si a presei arondate lui Traian Basescu ca sa pot sa ma gandesc la o demnitate publica pana cand acest dosar nu va fi clarificat definitiv in justitia din Romania. Si, nu in ultimul rand, am avut un soi de respect pentru judecatorii din Romania. Sunt toti judecatori. Daca ei sunt la Tribunal, la Curta de Apel, la Inalta Curte, faptul ca ei judecatori, ca ei judeca, ei sunt practic Dumnezeu pe pamant, ei hotarasc daca cineva e vinovat sau nevinovat, nu cred ca aceasta categorie numita judecatori trebuie sa fie tratata diferentiat sau sa fie tratata asa cum am observat ca se incearca inclusiv prin presiunea pe care procurorii o au inclusiv asupra judecatorilor. Este un lucru incredibil, incredibil, ca procurorii care sunt parte dintr-un proces fac presiune pe judecatori (...)
  • Mihai Gadea: Decizia pe care ati anuntat-o astazi in plenul Senatului, prin care ati anuntat ca renuntati prin aceasta demisie la imunitate si ca doriti sa fiti judecat ca un simplu cetatean, vine in contextul in care numele dumneavoastra apare intr-un dosare despre care spuneti ca nu aveti nici o legatura. De ce nu ati facut referire publica cu privire la acest dosar? De ce in conditiile in care spuneti ca nu aveti nici un fel de legatura cu dosarul nu ati incercat sa explicati aceste lucruri opiniei publice?  (...)

Din respect pentru justitie, raspunde Voiculescu.

Stiu, cu asta, rabdarea dvs a ajuns la capat, deci putem trage repede cateva concluzii inainte sa parasiti pagina HotNews.ro trantind usa.

Pasajul de mai sus descrie un Mare Mistificator. Totul, dar absolut totul trebuie citit exact pe dos. A demisionat ca sa fuga de justitie, sa amane procesul, pentru a ramane deasupra legii, din lipsa de respect fata de justitie, de alegatori, de simpli cetateni, din dispret fata de lege.

Remarcati mancurtizarea fabuloasa a predicatorului Gadea, caderea in reverie in fata Revelatiei, orbit de lumina Adevarului.

Blink, blink, din ochisorii blanzi la fiecare tampenie colosala emisa savant de Voiculescu. Ca prin farmec, predicatorul-inchizitor din alte emisiuni dispare. In locul sau, apare un fel de papagal obositor, repetand strident, la nesfarsit, fraze fara sens aruncate de stapanul sau sau intrebari de o rara slugarnicie: "Voiculescu renunta la imunitate, Voiculescu renunta la imunitate. De ce ati renuntat la imunitate? De ce n-ati spus ca sunteti nevinovat?"

Papaglalul din colivia de aur a "motanului Felix" repeta o mare minciuna, cu multi alti confrati de-ai sai din alte colivii mai mici.

Voiculescu NU era aparat de nici un fel de imunitate in procesul de la Inalta Curte. Era judecat acolo tocmai pentru ca detinea calitatea de senator. In aceasta calitate, imunitatea il apara doar de perchezitie, retinere si arestare. Nu era si cazul sau. Demisionand din Senat, la fel cum a procedat in vara, muta dosarul inapoi la Tribunal, castiga timp si isi bate in acest fel joc de judecatori, procurori si cetatenii care l-au ales.

Cam tot ce fac Voiculescu, Gadea, Antena 3 sta sub semnul mistificarii. Cam totul trebuie citit invers, exact pe dos. Daca Gadea zice ca esti prost, esti bun. Daca te injura Ciuvica, Ciutacu sau alti mancurti, semn bun: te afli pe calea cea dreapta. Daca te calomniaza Badea in pamfletele lui, bravo, felicitari. Etc, etc. Ei sunt turnesolul rasturnat al Romaniei, indicatorul drumului corect sau gresit, numai ca semnele de circulatie in lumea voiculesciana trebuie citite taman pe dos.

Utilizez dinadins cuvantul mancurt deoarece defineste mai bine specia: inrobitul si indobitocitul, care executa orbeste porunca stapanului, intra benevol cu capul in jug, cel care a uitat ororile dictaturii, supusul absolut si abject.

Ei, mancurtii, formeaza specia preferata de Marele Mistificator, el insusi produsul perfect al unor lumi tenebroase bazate pe minciuna continua: Comunismul si Securitatea. In aceste lumi totul este bulversat, cu susul in jos, rastalmacit. Minciuna e mod de viata, nimic nu este ceea ce parea a fi. Fara o armata de mancurti in solda sa, mereu dispusi sa execute noi acte de mistificare si manipulare, marea sa opera de mancurtizare in masa n-ar fi fost posibila, nici sub Ceausescu, nici sub Voiculescu.

De fapt, Dan Voiculescu aplica ceva mai sofisticat reteta eterna a propagandei totalitare: o minciuna repetata la nesfarsit devine adevar.

Intrebam un bun amic daca Voiculescu stie oare cine este in tabloul la care se referea Cristian Tudor Popescu in ultimul sau editorial. Daca vede ca acolo, in tabolu, ranjeste un vierme. Daca il doare, uneori, propria nemernicie.

Amicul meu zice ca nu.

Zice ca in lumea sa, Marele Mistificator gaseste mereu explicatii savante pentru mizerii si orori. Nu si-a turnat rudele din oportunism,din cauza caracterului sau josnic, n-a colaborat din dorinta de a parveni, ci din ratiuni inalte de stat.

N-a profitat din plin de regimul Ceausescu lucrand pentru Securitate. Si-a servit cu cineste si onoare patria.

Nu exploateaza cu demagogie si cinism resentimentele unei populatii sarace si debusolate. Manifesta grija fata de popor (tineri si pensionari).

Nu este un anti-american si anti-european sinistru, ci un luptator neinfricat cu hidra finantelor si oculta mondiala.

Este un capitalist onorabil, nu unul din rechinii tranzitiei care respecta o singura lege: legea e buna doar pentru prosti.

Dosarul sau penal este politic cap-coada, o facatura comandata de Traian Basescu, nu rezultatul unei anchete, soldate cu rechizitoriu, in care sunt prezentate fapte si probe. Apropo, merita sa-l cititi aici sa va lamuriti daca e facatura

Ce face Antena 3 nu se cheama propaganda ordinara (ceilalti, evident, se ocupa cu asta), ci goana continua dupa adevar. De pilda, sanctificarea detinutului Adrian Nastase reprezinta un act de reparatie morala fata de o alta nefericita victima a dictaturii basesciene condamnata "fara probe".

Bunul meu amic mai spune ca Marele Mistificator seamana cu povestea aia spusa de Belu Zilber, care decreteaza ca, in comunism, tot ce are patru picioare e vaca si ca problema apare atunci cand se gasesc unii care cred si incearca sa mulga o masa.

Singurii inamici adevarati ai Marelui Mistificator sunt oamenii liberi si curajosi, cu gandire autonoma si critica. Toti ceilalti pot fi mancurtizati prin propaganda, cumparati la bucata si pusi sa mulga mese.