Dan Voiculescu si-a exprimat, duminica seara, la Realitatea TV, temerea ca nu cumva coabitarea sa se transforme in fraternizare, intr-o intelegere de tipul "o mana spala pe alta si amandoua obrazul". Sa nu ne trezim, a explicat Voiculescu, ca unii din membrii USL incearca sa-si rezolve probleme lor, iertandu-i pe ceilalti. Moderatorul a ratat sa-l intrebe pe cine din USL suspecteaza de fraternizare cu dusmanul? Pe Victor Ponta, pe Liviu Drangea, pe cei de la PSD sau pe cei din PNL? Toate datele il aseaza pe seful guverenului in capul listei suspectilor, desi Voiculescu l-a laudat. Dar nu va lasati inselati de aparente: in politica dublului discurs mai important este ce vor sa transmita, nu ce spun politicienii.Cu putin timp in urma, Ponta a admis public ca s-a simtit vizat.

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • UPDATE: Nici o surpriza demisia lui Dan Voiculescu din Senat, a pregatit terenul duminica seara. Marea intrebarea e daca manevra intoarcerii doarului la Tribunal se va dovedi la fel de eficienta ca in vara 

Or, Dan Voiculescu i-a transmis lui Victor Ponta ceea ce vede de acum toata lumea: coabitarea se transforma in fraternizare. Sigur, Voiculescu zice altceva la televizor: Ponta e baiat bun, fruntas USL de incredere care se lupta cu Traian Basescu pe viata si pe moarte. In realitate, experimentatul Felix, cel crescut in umbra Securitatii, trait in lumea oglinzilor paralele, stie foarte bine ca nu este chiar asa.

Numai cine nu vrea nu observa cu ochiul liber ca primul-ministru sustine tot mai multe proiecte lansate in trecut de Traian Basescu, economice si politice, si se delimiteaza tot mai des de liberali. Dan Turturica de la Romania Libera a rezumat si explicat destul de clar seria piruetelor executate de Ponta.

Ceea ce-l ingrijoreaza pe Voiculescu&Antonescu este posibilitata ca Victor Ponta sa se puna de acord cu Traian Basescu si in privinta functionarii justitiei pe baza angajamentelor din MCV. Toate incercarile majore ale PNL de a afecta intr-un fel sau altul mersul justitiei nu au gasit inca prea mare trecere la PSD. Desigur, s-ar putea sa fie si acesta un joc duplicitar din partea PSD, pus in scena cu scopul de a castiga increderea pierduta a Bruxelles-ului.

Ultima proba de "fraternizare" a venit vineri seara, cand Victor Ponta a calificat drept interesanta propunerea presedintelui Traian Basescu, potrivit careia CSM ar trebui sa propuna viitorii sefi la Pachetul General si DNA, nu ministerul justitiei, ca solutie pentru iesirea din blocaj.

Or, ceasul ticaie pentru Dan Voiculescu. Nu are nici timp nici chef sa afle daca Victor Ponta executa un dublu discurs atat de sofisticat incat nici macar el, maestrul duplicitatii, nu-l poate intelege. Are, in schimb, destule motive de panica. Procesul sau avanseaza, urmatorul termen, pus initial in 25 aprilie a fost mutat pe 31 ianuarie.

Apoi, mai e ceva: dizidentii din PNL sunt tot mai activi, existand deja informatii ca sunt in buna intelegere cu PSD (Nu mai am indoieli ca fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, se coordoneaza cu acutalul premier, Victor Ponta). Asta indica faptul ca PSD nu va renunta la candidat in 2014, ca viitorul lui Crin Antonescu e cam nesigur. Si atunci, cum sa nu fie panicat Voiculescu?

In ciuda zambetului sau aparent relaxat, ultima iesire tradeaza disperare crescanda. A tras imprastiat in Traian Basescu, in UE, in fortele din exterior, in justitie si o rafala in orb impotriva tradatorilor din jur gata sa "fraternizeze". Acum doua saptamani s-a deplasat in persoana la sedinta USL, scrie tot mai des pe blog, Antena 3 ataca turbat justitia, "fraternizeaza" cu toti penalii condamnati "fara probe" de "justitia lui Basescu", in frunte cu Adrian Nastase.

Semnificativ mi s-a parut si regretul nedisimulat de a-l fi ajutat pe Traian Basescu in 2005 sa formeze un guvern stabil care a permis intrarea Romaniei in UE. Si nu se dovedeste azi ca are dreptate? Fara vigilenta Bruxelles-ului, cu o justitie lasata la mana politicienilor, fostii jupani ai Romaniei - Adrian Nastase sau Sorin Ovidiu Vantu - n-ar fi ajuns la inchisoare, nici Voiculescu la portile ei. Regretul sau explica mai bine atitudinile violent anti-europene si anti-occidentale propagate de Antena 3 si PNL.

Am mai spus-o cu alt prilej: euro-scepticismul romanesc este de esenta penala, nu are fundament de ordin economic sau ideologic. A fost inventat pentru a servi intereselor marilor penali.

Idealurile revolutiei borfasilor declansate in vara lui 2012 se rezuma la trei cuvinte cheie, scandate astazi obsesiv de Voiculescu si oamenii sai: suspendare (statului de drept), fraternitate (intre penali), libertate (sa scoatem oamenii din puscarii). Dublul discurs obliga la precizari.