Comportamentul inculpatului Dan Voiculescu si al Antenei 3 din ultimele zile indica panica si anunta instalarea unui sentiment de groaza generat de precedentele Nastase si Vantu, doi intangibili trimisi vara trecuta la puscarie, motiv pentru care procurorii, metodele de ancheta, judecatorii si sistemul de justitie in ansamblu sunt demonizate astazi metodic. Ultimele postari de pe blog arata si ele o preocupare febrila pentru dosarul ICA, in care Voiculescu este acuzat de spalare de bani si trafic de influenta, dosar intors la Inalta Curte, instanta care l-a condamnat pe fostul premier. Ajuns aici, procesul se poate incheia rapid cu o solutie de achitare sau condamnare, insa Voiculescu parca n-ar risca sa afle deznodamantul.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Aparent fara nici o explicatie, fara nici un eveniment la zi menit a justifica astfel de subiecte, Antena 3 se ocupa seara de seara de cate o tema din justitie, tratata in asa fel incat relativizeaza si arunca in derizoriu tot sistemul judiciar. Ce ati vazut pana acum, campaniile de aparare si spalare a unor Becali, Nicolaescu, Nastase sau altor mari cercetati penal sunt nimica toata. Ce vedeti in aceste zile se cheama opera de arta in materie de manipulare si terorism social.

Totul, dar absolut totul este pus sub semnul intrebarii, desfiintat, compromis, delegitimat, relativizat: inregistrarile SRI, testul poligraf, probele dintr-un dosar, integritatea unor judecatori si procurori, CSM-ul. Marti seara, Antena 3 nu s-a mai pierdut in detalii si a atacat intreg sistemul, scotand de la naftalina o serie de erori judiciare, din care nu a lipsit celebrul caz Tundrea, pentru a decreta falimentul general al justitiei din Romania. Realizatorul Mihai Gadea a marturist la un moment dat - evident cu scopul de a sublinia grozavia subiectului - ca a stat pana la cinci dimineata cu nasul in dosare pentru a se documenta pe tema erorilor judiciare. Alt semn ca e groasa rau.

Personajele plimbate prin studiourile Antenei 3 au intrat si ele in logica tipica infractorului, au imbratisat esenta gandirii penale si teoria conspiratiei statului impotriva individului. Potrivit acestei teorii indragite de orice inculpat, toti puscariabilii sunt in realitate nevinovati, procurorii niste brute, judecatorii niste incompetenti iar sistemul controlat politic. In consecinta, oricine risca in orice moment sa cada victima unui astfel de sistem monstruos si absurd. Adica ce ne transmite Voiculescu: daca se intampla sa fiu condamnat, evident ca sunt victima lui Basescu (la fel ca Nastase) iar tot dosarul e o facatura.

Atentia cu care televiziunea controlata de Dan Voiculescu trateaza revolta judecatorilor impotriva unor membri CSM tot aici isi gaseste explicatia, in evolutia cazului sau particular. In mod semnificativ, scanteia revoltei a aprins-oAMR -ul Vioricai Costiniu (al carei sot este judecat pentru coruptie, fiind condamnat intr-o prima instanta), actiunile de revocare fiind planuite cu mult inainte impreuna cu ministrul justitiei, Mona Pivniceru. In aceasta hora periculoasa s-au prins, din pacate, multi magistrati de buna credinta.

Revenind la cazul Voiculescu: dupa logica sa, oricine se bate pentru independenta reala a justitiei - Monica Macovei, Cristian Preda, judecatorul Cristi Danilet sau noul sef ales al CSM, Oana Haineala - devine tinta unor atacuri furibunde la Antena 3. La fel ca in vara, politicienii si magistratii pomeniti sunt iarasi acuzati in cor ca toarna "informatii false" la Bruxelles. Manipularea si amploarea atacarii justitiei de catre Voiculescu, USL&co seamana tot mai mult cu actiunile impotriva statului de drept din vara lui 2012. Puciul din Parlament se repeta, cam dupa aceleasi metode, in CSM, insa aici "revolutia" inca nu a reusit deplin.

Si in vara, si acum gesturile reprezentantilor ambasadei SUA la Bucuresti erau atent urmarite, dezavuate pe motiv de "amestec in treburile interne", oficialii americani fiind acuzati de "basism". Cotidianul lui Cornel Nistorescu, ajuns un fel de bodyguard cam ramolit al lui Voiculescu, a scris recent ca insarcinatul cu afaceri ad-interim al ambasadei SUA, Duane Butcher, ar fi sugerat in timpul unei vizite la Guvern ca "solutionarea cu celeritate a catorva cazuri de coruptie, nominalizandu-i pe senatorul Dan Voiculescu, precum si pe deputatul Ion Stan si pe fostul deputat Ion Dumitru, ar fi impreuna un semnal important pentru un raport MCV favorabil pentru Romania."

Biroul de Presa al Ambasadei SUA la Bucuresti s-a limitat sa spuna, intr-o declaratie pentru HotNews.ro, ca institutia "nu comenteaza continutul intalnirilor oficiale cu oficialii romani". Asadar, inca un motiv de ingrijorare pentru Dan Voiculescu, in caz ca evolutia dosarului sau este, intr-adevar, atent monitorizata la Washington si la Bruxelles.

Evident ca justitia ramane marea piatra de incercare a democratiei romanesti. Toti marii cercetati penal incearca sa profite de orice bresa din sistem pentru a-l pune la pamant. Nu intamplator, in aceste zile asistam la acest atac fara precedent impotriva unor institutii cheie ale statului. De pilda, personaje sinistre ca Rosca Stanescu si Gigi Becali promit, pretinzand ca vorbesc in asentimentul USL, desfiintarea Agentiei Nationale de Integritate, DNA si CNA, sfideaza legea, vor alte reguli.

Probabil ca in aceeasi cheie trebuie citita si vizita precipitata, in prima zi dupa revenirea din vacanta, facuta de liderul PNL, Crin Antonescu, ministrului justitiei, Mona Pivniceru. Liderii USL, in frunte cu Voiculescu, manifesta public frustrari ca ministrulului justitie nu i-a reusit mai nimic, nici schimbarea lui Daniel Morar cu procurori obedienti, nici altele. Antonescu s-a delarat, intr-un interviu pentru Gandul, deranjat ca Daniel Morar e inca in functie.

Graitoare pentru mentalitatea de colaborator al Securitatii, obisnuit cu sistemele de tip totalitar, este ultima propunere lansata de Dan Voiculescu in spatiul public: popularea ministerului finantelor cu ofiteri din Armata pentru a combate cu mai mult spor evaziunea fiscala. In paranteza fie spus, propunerea tradeaza si dorinta ascunsa de a avea un fel de hunta militara in Romania la cheremul sau, o putere in care totul poate fi controlat la sange, ca in Securitate, pe cale ierarhica, in locul unui sistem democratic schiop, e drept, dar totusi democratic. Insa vorba unui amic de pe Facebook: in ce calitate face Voiculescu propuneri, ca senator nu este?

In concluzie: teroarea declansata impotriva unor institutii independente, vitale in orice democratie, trebuie stopata cumva, inainte ca toti acesti inculpati alaturi de avocatii lor din politica sa desavarseasca o schimbare radicala a modelului de tara. Acest model vestic, urmat de Romania, taras-grapis, cu pasi inainte si pasi inapoi dupa integrarea in UE, este pe cale de a fi schimbat din temelii sub ochii nostri, dintr-unul model de tara bazat pe valori si institutii de tip occidental intr-unul bazat pe manipulare, populism si putere exercitata in mod discretionar. Acesta este "noul model de tara" promis de premierul Victor Ponta?