Premierul Victor Ponta continua seria gesturilor surprinzatoare in relatia cu UDMR. A numit-o, la sfarsitul saptamanii, pe Beatrix Gered, sustinuta de UDMR, la sefia Institutului National de Statistica, l-a anuntat consilier personal pe Gyorgy Frunda si l-a renumit secretar de stat la educatie pe Kiraly Andras Gyorgy. Potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro, exista o intreaga lista negociata personal de Victor Ponta, nu de USL, inca din vara, privind mentinerea unor reprezentanti UDMR in anumite functii (Agentia de Mediu, institutii deconcentrate etc). Ce sens au toate aceste manevre? Ce urmareste, de fapt, premierul Victor Ponta?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

La prima vedere, multi se vor repezi sa spuna ca scopul este, evident, pur politic si ca liderul PSD pastreaza UDMR in sferele puterii pentru a tine in sah mai departe PNL si PC, aratandu-le ostentativ partenerilor de alianta ca poate forma oricand, la o adica, o majoritate alternativa in Parlament. Pana una alta, Ponta a anuntat public deschiderea negocierilor cu UDMR in seara alegerilor, pe 9 decembrie, imediat dupa inchiderea urnelor, cu scopul declarat de a-i coopta la guvernare si de a incerca formarea unei majoritati constitutionale inclusiv cu ajutorul Uniunii.

A fost nevoie, ne amintim cu totii, de interventia baronilor PSD si de reactii violente din partea lui Dan Voiculescu si a liderilor PNL pentru a-l determina pe Victor Ponta sa nu-i coopteze pe maghiari la guvernare, in ciuda unui acord secret de colaborare semnat inainte de alegeri intre USL si UDMR. Exista, deci, toate motivele sa credem ca Victor Ponta are un plan pe termen lung cu UDMR, promovandu-i discret oamenii in esaloanele doi de putere, chiar daca n-a reusit sa-i includa oficial la guvernare, cu ministri si tot tacamul.

“Nu a intrat UDMR la guvernare si UDMR nu are nici un fel de legatura cu aceasta numire”, a explicat primul ministru referindu-se la numirea de la INS. Cam bizar. Adica maghiarii participa efectiv, chiar si din pozitii mai marunte, la decizie, dar nu sunt la guvernare. E si asta o perspectiva. Dar altceva cu adevarat semnificativ merita semnalat in gesturile de curtoazie ale premierului Ponta fata de maghiari. Partenerii sai de coalitie, care-i solicita imperativ “sa nu tradeze votul electoratului”, nu observa uriasul pericol al radicalizarii comunitatii maghiare in conditiile izolarii ei politice totale.

Un UDMR decuplat total de parghiile puterii (pe scurt, de la resurse) ar deschide calea radicalilor din PPMT. Laszlo Tokes, adversarul declarat al UDMR-ului, sustinut puternic de FIDESZ-ul lui premierului ungar Victor Orban, a proclamat, vineri, anul 2013 drept “anul autonomiei”, afirmand ca va fi promovata mai departe ideea de federalism. Vor urma o serie de actiuni, foarte probabil mitinguri pro-autonomiste si pro-federaliste in Harghita si Covasna. Toate acestea se vor suprapune pe debutul anului electoral in Ungaria. In martie 2014 vor avea loc alegeri generale in tara vecina iar premierul Victor Orban face de pe acum tot posibilul sa-si maximizeze sansele. A promovat, de pilda, in luna noiembrie 2012, o controversata lege electorala, care le cere alegatorilor sa se inregistreze cu cel putin doua saptamani inainte de vot. Din fericire, aberanta legea a fost respinsa, vineri, de Curtea Constitutionala din Ungaria.

Insa Victor Orban pariaza nu doar pe legi modificate dupa bunul plac, uzand de o supermajoritate precum cea de la Bucuresti, ci si pe votul comunitatilor din afara tarii. Etnicilor maghiari le acorda dubla cetatenia, ceea ce le confera intre altele drept de vot in Ungaria. In Romania, cam 10% din totalul etnicilor maghiari au obtinut dubla cetatenie, implicit drept de vot in Ungaria. Daca aceste comunitati nu mai sunt deloc reprezentate in Guvernul sau in Parlamentul din tara lor – Romania in cazul de fata – lui Victor Orban i se pune pe tava un electorat. Acestui electorat, FIDESZ-ul si PPMT-ul ii vor spune de dimineata pana seara ca interesele nu-i mai sunt aparate de UDMR, ca-i lasat de izbeliste si ca e cazul sa-si caute in alta parte – eventual la Budapesta – noi politicieni destoinici care sa se bata pentru drepturile lor. Intre aceste drepturi, sunt fluturate iarasi seducatoarele idei autonomiste si, mai nou, federaliste.

Daca Victor Ponta a inteles pericolul radicalizarii comunitatii maghiare din cauza abandonarii ei de catre puterea de la Bucuresti, atunci mentinerea UDMR pe orbita puterii are, dincolo de jocul lui Ponta cu Antonescu si Voiculescu, si acest obiectiv pe termen mediu si lung: evitarea unor situatii periculoase care pot deveni in timp dificil de gestionat. Lasam la o parta acum discutia importanta despre nevoia urgenta de reforma reala a UDMR-ului, dominat inca de figuri anti-reformiste.

Probabil ca acelasi pericol major al radicalizarii maghiarilor l-a inteles si Traian Basescu in seara zilei de 9 decembrie cand a cerut public comunitatii maghiare, intr-o scurta inregistrare video postata pe contul sau de Facebook, sa se mobilizeze la vot, sesizand riscul ca UDMR sa rateze intrarea in Parlament. Cel mai probabil, pozitionarea strategica fata de cea mai importanta minoritate din Romania a fost discutata si cu partenerii externi, care n-au nevoie de un mic Kosovo la periferia UE, aprins de o mana de politicieni iresponsabili. ​