Cred ca Huxley l-a precedat pe Orwell in a imagina utopii negative (Brave New World) iar Ceausescu a folosit sintagma "omul nou" inainte ca Victor Ponta sa promita "o lume noua". In discursul de investitura tinut in Parlament in ziua apocalipsei, care n-a mai venit pe 21 decembrie 2012, Victor Ponta a anuntat ca se intampla, totusi, ceva. Se incheie o epoca (comparata iarasi cu dictatura ceausista, rasturnata exact acum 23 de ani) si incepe alta: "Imi doresc ca lumea noua pe care doresc sa o construim sa arate ca exista lucruri mult mai importante decat lupta politica." Cum va arata aceasta lume?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Evident, mai buna. O lume in care procurorii vor intra in somaj tehnic, deoarece lumea noua se prezuma a fi cinstita. Ar fi o infractiune de "crima-gandit", cum ar zice Orwell, sa indrazim a crede ca, in minunata lume noua, deputatul PSD Ion Stan chiar merita arestat. In consecinta, primul gest important al noului Parlament al lumii noi a fost sa refuze ferm arestarea preventiva ceruta de procurori. Pana si ambasadorul Marii Britanii a simtit nevoia sa spuna pe Twitter ca Parlamentul a inceput prost.

Asa o fi, insa noua lume romaneasca promite altfel de justitie. Ne-o spune iarasi Victor Ponta, premierul-plagiator: "Stiu ca pentru romanul care are un proces de 10 ani pentru retrocedare, de 12 ani pentru o mostenire, e la fel de important pentru el daca un parlamentar e sau nu trimis in judecata. Imi doresc ca justitia sa fie independenta, dar si eficienta." Si, da! In noua lume este posibil ca vicepremierul si un ministru sa fie trimisi in judecata! Cum in Parlament poate ajunge un condamnat definitiv, de ce n-ar ajunge ministru cineva care inca n-a fost condamnat, ci doar pus sub acuzare?

Ponta i-a cerut deputatului Ion Stan sa demisioneze din PSD, dar parca era mai bine daca soma PSD in mod public sa voteze cum trebuie. Altfel, se alege praful de minunata lume noua care, iata, pe langa al n-spelea penal salvat, livreaza tarii un nou cuplu de mari juristi: Mona Pivniceru si Gigi Becali, asezati unul langa altul in mod cat se poate de semnificativ la masa Comisiei Juridice din Parlament. Si ei vor o lume mai dreapta, pentru care au luptat atat.

Lumea noua a fost prefatata in vara de evenimentele de dinainte si din timpul referendumului, pe care am numit-o atunci "revolutia borfasilor". Orice rasturnare brutala de regim are nevoie de o mica revolutie. Cum regimul atacat se numeste, in cazul Romaniei, democratie, noii revolutionari, organizatorii cheie ai insurectiei, s-au nimerit a fi din lumea penala, un fel de parinti fondatori ai lumii noi.

Comisia de la Venetia, adica singura institutie specializata in a evalua daca o tara respecta sau nu standardele democratice si constitutionale, s-a pronuntat de curand asupra acestor evenimente, pe care le-a definit ca fiind "problematice din punct de vedere constituţional şi al statului de drept (...) In plus, evenimentele şi unele declaraţii făcute demonstrează o ingrijorătoare lipsă de respect din partea reprezentanţilor instituţiilor statului pentru statutul altor instituţii, inclusiv faţă de Curtea Constituţională ca garant al supremaţiei Constituţiei”. Pe scurt, puci.

Din fericire, apocalipsa a trecut. Guvernul USL merge sa depuna juramantul la Cotroceni in aceasta seara. Minunata lume noua incepe azi. ​