In aceste zile se negociaza la sange impartirea prazii. Liberalii si Dan Voiculescu revendica jumatate din noul Guvern si nu concep sa piarda ministerul justitiei. Victor Ponta si o parte din PSD cauta sa limiteze capacitatea partenerilor de stantaj si presiune la felierea tortului. Fiecare si-a aruncat buzduganul inainte. Ponta a anuntat ca deschide negocieri cu UDMR privind o eventuala cooptare la guvernare si formarea unei majoritati constitutionale. Liberalii au sarit ca arsi, refuzand ferm orice alianta cu maghiarii pe motiv ca "electoratul s-ar simti tradat". In realitate, nu vor sa imparta.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Dan Voiculescu a ripostat ca de obicei cu Antena 3. Mircea Badea a decretat ca Ponta nu merita sa mai fie premier daca face ceva pe votul poporului. Victor Ciutacu si-a amintit citate din Crin Antonescu. Liderul PNL i-a facut pe udemeristi "pedelisti de etnie maghiara" si o rusine pentru comunitate, deci ar fi cazul sa ramana consecvent. In fine, refrenul a fost: Nu UDMR-ului!

La randul lor, liberalii si-au zis ca, daca tot se blindeaza PSD cu UDMR, sa-si inventeze si ei un aliat ad-hoc. Prin urmare, l-au scos pe Gigi Becali cu amenintari ca face grup de rezistenta in Parlament impreuna cu PPDD daca UDMR intra la guvernare.

"Eu o sa-i atrag pe acesti oameni. Vreo 10 - 12 dintre ei i-a bagat finul meu Pandele, i-a inflitrat la PPDD. Aia nu sunt ai USL-ului? Sunt foarte multi infiltrati acolo. O sa am cel putin 30 care o sa vina, ba din partea finului Pandele, ba din partea lui cutare, ba din partea lui cutare", si-a explicat Becali strategia.

Surpriza, si PSD a avut grija sainfiltreze.Cel putin la Iasi, se pare ca unii candidati despre care PNL credea ca sunt ai lui au semnat din timp adeziuni la PSD. E de presupus ca infiltrari a la Becali au avut loc si in alte judete. Victor Ponta ar mai putea conta apoi pe invevitabile tradari din randul parlamentarilor ARD, daca nu cumva are deja infiltrati si pe acolo.

Revenind la firul povestii, luni seara Victor Ponta a fost chemat la Antena 3 pentru a i se explica scurt si la obiect ca UDMR inseamna ratacire si tradare. Plus un avertisment scrasnit de Mihai Gadea: la o adica si Guvernul Ponta o va lua pe coaja cum a luat-o Basescu daca isi bate joc de popor. Ponta a prins aluzia din zbor si, cuminte ca un pisicut, cum ar zice marele sau inamic de la Cotroceni, a lasat-o bursc mai moale cu UDMR.

A doua zi, adica astazi, Victor Ponta s-a predat cu totul. Cel putin aparent. A spus de-a dreptul ca nu are nevoie de maghiari la guvernare si ca impartirea posturilor se va face "100% dupa principiul paritatii". N-a mai zis nici miau. L-au cuminitit Dan Voiculescu si liberalii? S-a impartit ce era de impartit? Inca e devreme pentru verdicte. Intre timp mai avut loc si vizita ambasadorului american, Mark Gitenstein la Guvern. Imposibil ca subiectul UDMR sa nu fi fost discutat, avand in vedere sensibilitatea americanilor fata de protejarea drepturile minoritatilor in general.

In realitate, Victor Ponta are oroare de Dan Voiculescu. Il detesta si amicul premierului, Sebastian Ghita, mogulul pe care il plimba la Bruxelles (sau invers, nu mai conteaza) si care viseaza sa devina el un fel de Voiculescu. Sa ne amintim: Victor Ponta l-a eliminat pe Dan Voiculescu din PSD in 2010 dupa ce a castigat partidul dar l-a inghitit la loc odata cu formarea USL. Fostul colaborator al securitatii, omul de afaceri antrenat sa faca bani si sa supravietuiasca inca de pe vremea lui Ceausesc, joaca feroce: acapareaza, conduce, impune, patroneaza, santajeaza politic dar nu prea negociaza cand stie ca are spatii de manevra. PSD-istii s-au fript cu el ani de zile.

Din acest motiv, Ponta s-a gandit pesemne ca n-ar fi rau sa-i mai taie din nas. Acesta a fost sensul discutiilor cu UDMR: pentru a-si securiza pozitia in fata PNL si Dan Voiculescu. Asa se explica de ce liberalii si Voiculescu nu au participat la negocierile cu maghiarii, desi ca sa nu pice de fraieri pretind ca stiau de ele.

Evident ca tocmeli au avut loc si inainte de alegeri. Dar acum rezultatele sunt clare: USL va avea 395 de mandate in Parlament, din care PSD detine 220. Altfel spus, ceva mai mult de jumatate. Disproportia poate rezulta si dupa imparteala candidaturilor din vara, la Murghiol, cand PSD a cerut, in urma rezultatelor bune de la locale, 40 de posturi in plus fata de PNL-PC.

Si rezultatele votului din 9 decembrie indreptatesc PSD-ul lui Ponta sa pretinda a fi vioara intai, dar nici nu poate forta nota prea tare. Victor Ponta stie ca Liviu Dragnea (preluat de Voiculescu si Antonescu) controleaza mai bine de jumatate din filiale (cam 24) si orice tentativa de a juca in forta risca sa-i submineze pozitia la varful partidului.

Aceasta prima batalie din USL pe impartirea prazii ar putea fi speculata de presedintele Traian Basescu. In paranteza fie spus, presedintele a iesit duminica seara destul de ciudat in ajutorul UDMR, mobilizand electoratul sa mearga la vot pentru a salva uniunea de caderea sub pragul intrarii in Parlament.

Acum, seful statului are puterea de a favoriza o tabara sau alta. De exemplu, daca refuza sa-l desemneze pe Victor Ponta din prima si o face abia la a doua strigare, guvernul propus atunci de liderul PSD va fi votat cu doua maini de toata lumea, chiar daca liberalii vor pierde justitia, daca vor capata mai putin de jumatate din guvern, daca UDMR va fi cooptat sau nu la putere sau daca Voiculescu se va alege cu firmituri. Un vot impotriva ar insemna alegeri anticipate. Risca cineva?​