Pe scurt:

Barbu MateescuFoto: Arhiva personala

1. Conform sondajelor CSOP, institutul de sondare a opiniei publice care dă cele mai slabe scoruri pentru USL, Uniunea Social-Liberală este în acest moment aproape de maximul său istoric ca susţinere în rândul populaţiei decise să vină la vot.

2. Tot conform sondajelor CSOP, în ultimele două luni, micuţul trend anti-USL datorat referendumului şi formării ICCD s-a stabilizat, situaţia fiind perfect statică.

Detaliat:

De la referendum şi până acum CSOP a realizat mai multe sondaje care au fost făcute publice. Iată scorurile USL, exprimate ca procente din totalul populaţiei aflate în ţară, oameni hotărâţi să vină la vot.

10-13 august: 23,5 / 24,5 (în funcţie de menţionarea în sondaj a ICCD+NR)

mijloc august: 20

7-10 septembrie: 23

28 sept. – 3 octombrie: 18,2

5-8 octombrie: 19,7

2-5 noiembrie: 25,4

Acestea sunt scorurile care contează cu adevărat. Ele arată în ce măsură votanţi vin sau pleacă de lângă USL şi pot fi cuantificate teoretic în voturi (ex. 25% = aproximativ un sfert din românii cu drept de vot aflaţi în ţară = 4 milioane de voturi).

Vedem un scor USL care variază intens – în principal datorită limitărilor sondajului ca unealtă de investigaţie statistică. Dacă citim cifrele cu lupa şi încercăm să găsim semnificaţie în orice detaliu vedem că USL este pe un trend … ascendent, înregistrând cel mai scăzut nivel de la referendum încoace la sfârşitul lui septembrie (18%) şi cel mai înalt acum (25%).

Dar am mers mai departe. Am analizat sondajele CSOP de dinainte de referendum – toate sondajele CSOP de când există USL care măsoară intenţia de vot a oamenilor cu probabilitate mare de a veni la scrutin. Rezultatul este uluitor.

Dacă folosim exclusiv datele din sondajele CSOP şi votul de la alegerile locale, doar de două ori în ultimii ani a avut USL susţinerea a mai mulţi români decât acum: într-un sondaj din iunie 2012 şi … la vot, anume la votul politic – pentru consilieri judeţeni – de la alegerile locale.

Până aici am văzut jumătate de poveste.

Scorul unei forţe politice nu depinde însă doar de câţi oameni votează pentru el, ci şi de câţi oameni votează pentru ceilalţi. Degeaba vin 500 de mii de oameni alături de mine dacă tu ai atras în acelaşi interval de timp două milioane.

Iată deci scorurile USL şi ARD exprimate ca procente din totalul celor care intenţionează să vină la vot, tot conform sondajelor CSOP de după referendum:

10-13 august: 50 la 22 (ARD nu există încă, vorbim doar de PDL)

mijloc august: 50 la 21

7-10 septembrie: 49 la 24

20-23 septembrie: 48 la 24

28 sept. – 3 octombrie: 48 la 23

5-8 octombrie: 48 la 24

2-5 noiembrie: 48 la 24

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro