Nu esti chiar asa de singura cum te-ai putea simti in aceste momente. Arunca o privire pe pagina mea de Facebook unde am initiat un mic protest si un apel la solidaritate. O sa vezi ca s-au gasit destui oameni de bun simt sa vina alaturi de tine, sa te sustina prin sute de LIKE-uri si zeci de comentarii, sa-si exprime indignarea fata de becalizarea politicii si a televiziunilor de stiri. Sunt multi, foarte multi cei care vad derapajele televiziunii unde ai fost invitata si jignita in mod incalificabil de Gigi Becali sub privirile indulgente ale moderatoarei. Nu toti sunt ca ei, Andreea.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Stiu ca multora le vine greu sa ridice un deget in apararea unei femei. E campanie, te-au trecut deja cu un cinism uluitor la capitolul "victima colaterala". Ca sa nu mai punem la socoteala ca, nu-i asa, Andreea Pora este "basista inraita". Cand televiziunile urla "moarte basistilor", ce mare scofala inca o insulta?

Insulta si calomnia s-au banalizat, la unele televiziuni au devenit regula. Aluzia onctuoasa, procesul de intentie, injuria birjareasca, invectiva, atacul la persoana, agresivitatea gratuita sunt atat de frecvente incat simti uneori ca te sufoci.

Anormal e sa nu racnesti, sa nu injuri, sa nu calomniezi, sa nu scuipi. RTV, Realitatea TV, Antena 3 seteaza un standard care exclude orice urma de decenta. Pana la urma te-ai vazut nevoita sa te ridici si sa pleci din emisiuni cand ai constatat ca toti din platou salivau de placere, savurau un moment de o grosolanie care-i obligau, pe barbati cel putin, sa ia atitudine. Nu aveai ce cauta acolo din capul locului. Ce sa discuti cu alde Codrin Stefanescu si Gigi Becali?

In fine, te-ai dus ca de obicei cu argumentul pe care ti-l cunosc desi nu sunt de acord cu el. Tu crezi ca locurile mlastinoase si puturoase din presa romaneasca trebuie totusi frecventate pentru a spune ceea ce ei trec sub tacere. Tu inca mai crezi ca poti trezi ratiunea intr-un public visceral, dresat de televiziuni sa nu mai gandeasca ci sa simta. Acestui public resentimentar nu poti sa i te adresezi rational.

Acest public s-a obisnuit sa urasca din toata inima, sa adere entuziast la prostii propagandistice dar nu sa gandeasca. Ghita sau Voiculescu stiu ca trebuie sa ocupe mintea acestui public cu scandaluri marunte si fleacuri senzationale, sa evacueze gandirea si bunul simt din viata lui. Operatiunea se cheama spalare pe creier si a cam reusit in mare masura.

Vestea buna este ca nu toti sunt ca ei, Andreea. Netul a ramas un spatiu liber si mai greu de manipulat. Aici totul se poate demonta in doua secunde deoarece e imposibil (inca) sa controlezi fluxurile de informatii.

CNA si Romania TV ar putea sa ia nota de faptul ca sute de oameni cu nume si prenume au aderat aproape instant la un mic protest, initiati intr-un colt de pagina de Facebook, impotriva manelizarii presei si politicii.

Nu mai contez pe breasla, pe asociatii, pe institutii moarte. Exista un corp sanatos in societatea romaneasca, exista oameni care solicita ca astfel de derapaje sa fie sanctionate exemplar iar prezenta unor extremisti ca Gigi Becali in spatiul public, boicotata total. Acest spirit liber se manifesta pe internet, pe retele de socializare, in noile forme de activism civic si organizare spontana.

Nu toti sunt ca ei, Andreea. Iar pentru Becali&Co, RTV, Antena 3, Realitatea TV, CNA etc: Nu toti suntem ca voi!