"Stim ce vrem, nu ne trebuie un conducator, ci doar cineva la Casa Alba care sa semneze legile facute de Congres". Sunt cuvintele lui Grover Norquist, puternicul lobbyist al aripei ultraconservatoare a Republicanilor din SUA. Norquist si-a facut o profesiune de credinta din lupta impotriva statului. "Nu" maririi de taxe si impozite, spune el, atragand sute de semnaturi de la congressmen-ii republicani. Si Mitt Romney a semnat "pactul anti-taxa". Insa atacul lui Norquist la cresterea fiscalitatii e foarte periculos, in vremuri in care SUA se zbate sa iasa din criza. Iar Obama e pus la colt, de puternicul lobby al bogatasilor americani.

Campania electorala pentru alegerea presedintelui SUA a aratat ca Mitt Romney reactioneaza cu multa obedienta la presiunile aripii ultraconservatoare a partidului sau republican. Cum ar putea fi altfel, caci Romney este insusi mare antreprenor si miliardar. Desi pe ultima suta de metri a cursei electorale el si-a schimbat oarecum discursul, incercand sa-si atraga clasa de mijloc, Romney ramane un exponent clar al intereselor celor bogati si reactionari la impozite mai mari pe averile lor uriase.

Ca si in Europa, foarfeca diferentelor sociale din SUA s-a deschis si mai mult. Criza financiara si economica a atins milioane de americani din clasa de jos, iar clasa mijlocie s-a diminuat simtitor. Ceea ce pentru unii e o salutara cernere a sitei succesului "de supravietuire" si antreprenorial, reprezinta insa un mare pericol social. Caci dintre cei ajunsi pe strada se ridica infractorii, anarhistii, revoltatii cu piatra in mana. Acest lucru nu intra insa in calculele unui lobby-ist de factura neoliberala, pentru care statul e un balast.

"Am vrut sa fac din republicani o marca precum Coca Cola si Pepsi", a spus Norquist revistei Time. Marca ar fi, spusa in trei cuvinte, "No-Tax-Party", a precizat el. Adica un partid anti-taxe. Iar ideea nu e noua, o avea inca de acum 25 de ani, pe cand redacta cuvantari politice la Washington. Intre timp, Norquist a ajuns seful asociatiei de lobby "Americans for Tax Reform". In anul 2011, 277 din 287 de deputati si senatori americani semnasera juramantul asociatiei, sa nu creasca niciodata impozitele. Inca din 2006, intre semnatari il gasim si pe Mitt Romney, pe atunci guvernator de Massachusetts si aspirant la prezidentialele din 2008.

Cu aceasta declaratie pe proprie raspundere contra majorarii de taxe si impozite, republicanii au realizat anul trecut o adevarata blocada in Congresul american. Ei s-au impotrivit pana la capat majorarii limitei de indatorare a statului. Prin aceasta blocada, SUA risca sa intre in insolventa de stat. Presedintele Obama, extrem de ingrijorat, a tras in iulie 2011 semnalul de alarma: "Daca nu se ajunge la un consens rapid in Congres, SUA e amenintata de insolventa. Urmarile ar fi pierderea increderii pietelor financiare, dobanzi mai mari pentru SUA si riscurile unei conjuncturi si mai slabe¬ a spus Barack Obama, citat de Abendblatt.

Dezastrul financiar a fost evitat in ultima clipa, pragul indatorarii de stat a fost majorat. Insa Norquist & Co. nu s-au lasat. Atuul minimizarii de taxe si impozite e folosit in continuare, in campania electorala ce se sfarseste marti.

Lobby-istul se lauda ca el l-a impiedicat, in 1992, pe George Bush sa fie reales presedintele SUA. Incalcandu-si promisiunile de a nu mari impozitele si taxele americanilor, Bush senior ar fi pierdut alegerile prezidentiale, in fata lui Bill Clinton. Sa fie chiar asa? Nu stim precis. Cert este ca un Norquist si altii ca el, lobby-isti ai banului, insa nu pentru stat, au devenit in SUA o forta. Si nu doar in SUA. In septembrie 2007, Norquist a fost si in Romania, la conferinta "European Ressource Bank".

La conferinta au fost invitati 250 de cercetatori, lideri civici, jurnalisti, intelectuali si parlamentari din SUA, Europa si Romania, ca sa li se explice "nivelul la care trebuie discutate politicile publice si reformele institutionale", dupa cum explica un organizator. Romania Libera scria pe atunci despre "experti in politici publice dedicate principiilor libertatii - piata libera, drepturi civice, sisteme private de pensii", mentionandu-l ca invitat si pe Grover Norquist.

In spatele descrierilor vagi si generaliste, se ascundea lobby-ul neo-liberal si anti-statal. Miliardarul Mitt Romney si altii ca el profita de pe urma lui. Cat profita restul americanilor, e greu de spus. Intoxicati de propaganda electorala agresiva, din ultimul an, multi cred ca NO-TAX a la Norquist ar fi solutia. Iar daca trendul tine, nici unui Barack Obama reales nu-i va fi usor in urmatorii patru ani.