Un caz grav, trecut prea usor cu vederea: Pe data de 19 octombrie, un “control de rutina” la aeroportul Otopeni se soldeaza cu depistarea unui cetatean rus suspectat de spionaj economic. A doua zi, in seara zilei de 20 octombrie, politia rutiera opreste in Snagov o masina cu numar diplomatic tot ca urmare a unui “control de rutina” si intocmeste dosar penal unui cetatean rus care refuza sa sufle in fiola. A treia zi, pe 21 octombrie, un alt diplomat rus accidenteaza o tanara pe trecerea de pietoni, refuza alcooltestul iar astazi nu mai este in tara. Ce-i cu vanzoleala asta ruseasca? Exista vreo legatura intre cele trei cazuri?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Intre primele doua, aproape sigur. Surse diplomatice si judiciare indica faptul ca intre rusul de la Otopeni si cel de la Snagov exista o stransa legatura. Al treilea caz este, dupa toate indiciile, intamplare nefericita. Si aceasta ascunde insa detalii relevante care ilustreaza un mod neprincipial de actiune.

Primul cetatean rus identificat sumar cu initialele O.M. este acuzat de procurori ca ar fi incercat sa scoata din tara documente si harti geologice, continand date clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare de la Moldova Noua.

Cetateanul rus nu pare a fi doar om de afaceri, interesat de privatizarea exploatarii de cupru si nici firma elvetiana pe care o reprezinta nu pare chiar asa de capul ei. Nici diplomatul rus oprit la Snagov, identificat sub numele de Alexey Bulanov, secretar III la Ambasada, nu se arata a fi doar diplomat. Amandoi par sa aiba o pasiuna comuna: informatiile secrete despre zacamintele de cupru, in special Suvorov (ironia sortii, cu nume tot rusesc).

La ce le-ar folosi rusilor harti, date si informatii secrete despre zacamantul de la Suvorov, considerat important? In primul rand, ar diminua capacitatea de negociere a statului roman, care se tot cazneste sa-si vanda minele de curpu taman cand pretul cuprului o ia razna iar acest metal nu se mai prea gaseste.

Rusii si-au intensificat actiunile de spionaj economic nu doar in Romania (vezi ping-pong-ul expluzarilor din 2010). Intreaga lume occidentala constata ingrozita ca e mai rau ca pe vremea Razboiului Rece. In batalia pentru resurse, Rusia, depasita tehnologic, isi joaca supravietuirea.

In ceea cazul de spionaj economic de la Moldova Noua, un rol esential pare sa-l fi jucat Serviciul Roman de Informatii, dupa cum admite parchetul in comunicatul oficial si dupa cum tine sa sublinieze SRI in comunicatul de vineri seara. Acest caz fara precedent pune la incercare institutii cheie ale statului roman. Acuzatiile sunt cat se poate de serioase, implicatiile majore, e pusa in discutie din nou insasi relatia intre doua state, reteaua de complicitati inca neclara iar peisajul geopolitic tot mai complicat (vezi agitatia ruseasca din Transnistria).

P.S. Chiar in timp ce ambasadorul Rusiei la Bucuresti discuta, chipurile, la ministerul de externe o solutie amiabila in cazul diplomatului care a comis un accident refuzand ulterior etilotestul, colegii sai incercau sa-l scoata rapid si discret din tara. Nu le-a iesit, asa ca rusii au trebuit sa ceara hartii de la Moscova, sa-si asume public refuzul de a-i fi ridicata imunitatea diplomatica pentru a-l putea trimite legal inapoi la Moscova.