„A venit langa mine, si-a lasat cu toata greutatea mana pe umarul meu si mi-a spus: Hai ma Cataline, mai lasa si tu de la tine, ce dracu’. Ca doar prieteni suntem!” Asa a fost convins un expert in politici publice sa cedeze intr-o negociere punctuala de catre unul dintre marii granguri politici ai Romaniei.

Vlad MixichFoto: Hotnews

Il vedea aproape zilnic la televizor, nu-si mai vorbisera niciodata pana atunci si, in plus, grangurele isi stia meseria. „Eu stateam pe scaun, el in picioare si, dupa ce mi-a zis asta, m-am gandit: ia uite cum vine asta puternicul si se roaga de mine. Si i-am zis da. Desi dupa aia mi-a parut rau.”

In urma cu trei luni, Andrei Plesu spunea ca el ar defila prin Parlamentul Romaniei punandu-le politicienilor intrebarea „Ce stii sa faci?” Ce va sti sa faca urmatorul Parlament al Romaniei? Aruncam o privire pe listele candidatilor anuntati pana acum si avem raspunsul.

Exista in Romania o meserie de mare traditie, desi ea nu apare in nomenclatorul oficial: meseria de cadru de partid. Traditia ei s-a construit in cei 50 de ani de comunism activ si Partidul s-a bizuit intotdeauna pe cadrele sale, avand in acelasi timp grija sa nu le piarda din mana. Cadrele aveau inainte de '89 si o facultate a lor, Academia Stefan Gheorghiu, a carei desfiintare nu a spart insa breasla, caci o meserie adevarata se transmite prin exemplu viu. Ba mai mult, breasla cadrelor a devenit si mai prospera dupa 1989, ajungand astazi sa fie unul dintre cele mai influente corpuri profesionale ale Romaniei.

Ce stiu sa faca cadrele mai bine decat medicii, filozofii sau programatorii? Ei stiu:

  • sa te combine – fie ca esti un tanar expert in politici publice sau un muncitor pe santier, un cadru talentat va sti intotdeauna cum sa-si aseze mana pe umarul tau, cand sa-ti faca cu ochiul si cum sa-ti sugereze subtil avantajele lucrative ale amicitiei sale;
  • sa faca propaganda – un cadru de viitor poate vorbi o ora fara sa spuna nimic angajant pentru el, folosind cuvinte frumoase sau haioase (in functie de mediul in care evolueaza), sfarsind prin a te convinge ca ai in fata un om competent, desi nu vei intelege niciodata exact ce profesie are;
  • sa invarta regulamentele – un cadru experimentat poate transforma regulamentul de ordine interioara a unei manastiri in regulament de functionare pentru o casa de toleranta. Fara sa modifice vreun aliniat, doar din interpretare. Arpegii iscusite pe corzile virgulelor si conjunctiilor: aceasta este arta unui cadru de partid.
  • sa scoata bani din contractele cu statul – este rafinamentul suprem al profesiei de cadru de partid, incununarea unei cariere stralucitoare in care, desi in acte esti mai sarac decat Iliescu si cel putin la fel de cinstit precum Constantinescu, mananci pe banii statului, locuiesti pe banii statului, te plimbi in masina statului si ai multe rude pricepute in a face afaceri (intamplator) cu statul.

In Constitutia Romaniei, sub titlul de „Mandatul reprezentativ” sta scris ca „in exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului.”

In colegiul 8 din Constanta, la Senat si la Camera Deputatilor candideaza din nou Manuela Mitrea (PSD) si Alexandru Mazare (PSD). Sotia lui Miron Mitrea si fratele lui Radu Mazare. In ce fel si-au servit cei doi poporul in ultimii 4 ani? E o intrebare care trebuie pusa...

Judetul Neamt va avea parte de candidatura actualului deputat de Bucuresti, Elena Udrea (PDL). S-a indestulat deja poporul din colegiul bucurestean 25 de serviciile Elenei Udrea incat aceasta a decis sa isi ofere gratiile si nemtenilor? E o intrebare care trebuie pusa...

In ce fel si-au servit pana acum poporul Mircea Banias (USL, fost PDL acuzat de luare de mita) sau Nicu Banicioiu (USL), care isi parasesc si ei (la fel ca multi altii) colegiile unde au candidat acum patru ani pentru orizonturi electorale mai confortabile? E o intrebare care trebuie pusa...

In ce fel si-au servit pana acum poporul Dan Voiculescu (USL), Gigi Becali (USL, inca europarlamentar), Cristian Radulescu (PDL, urmarit de ANI pentru ca nu-si poate justifica legal averea)? In ce fel si-au servit poporul cei 97 de parlamentari traseisti (aproape un sfert din Parlamentul Romaniei)?

De altfel, o buna parte dintre parlamentarii care l-au acuzat pe Traian Basescu in vara lui 2012 de incalcarea Constitutiei ar trebui la randu-le sa se intrebe daca au incalcat sau nu articolul 69 din aceeasi Constitutie: „in exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului.”

„Nu se poate sa ajungi in pozitii decisive fara sa stii sa faci nimic”, spunea Andrei Plesu in iulie 2012, referindu-se la politicieni. Dar multi parlamentari romani stiu sa faca ceva: sa-si serveasca partidul. Si o fac foarte bine. Prin combinatii, prin propaganda, interpretand regulamentele in functie de interesul de moment sau facand bani din afacerile cu statul.

La alegerile din 2012, partidele vor oferi spre alegere poporului roman o lista in care predomina cadrele, persoane inalt competente in a-si servi organizatia. Acesta este si raspunsul politicienilor la intrebarea lui Andrei Plesu: „Ce stii sa faci?” La 23 de ani de la impuscarea lui Ceausescu, Republica Cadrelor isi va atinge apogeul.