"Dupa cate ca esti prost, esti si chelios si urat. Urat e, prost e", tipa Gigi Becali, transmis live de Romania TV din fata Palatului sau, mobilat in curtea exterioara cu ditamai crucea si un Iisus aurit rastignit pe ea. Putin mai jos pe bulevard, la sediul din Aviatorilor, liberalii discuta daca sa-l primeasca pe Becali in partid, pentru a putea candida pe listele USL. De ce urla insa bunul crestin in halul asta si de ce face ca toti dracii la doi pasi de Iisus? La Romania TV, profesorul Radu Carp, fost sef al Institutului Diplomatic Roman, opineaza neortodox ca Becali candideaza deoarece are nevoie de imunitate. "Cine naibii te-a pus pe tine seful diplomatiei, esti un dobitoc si un prost", continua Becali seria injuriilor, netulburat de moderator.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Luni dimineata, fostul cioban se invartea tantos printre ziaristi in fata Palatului in costum si camasa caramizie descheiata la gat cat sa i se vada lantul de aur si ceva par pe piept. Mai tarziu avea sa si-l astupe cu o cravata. "Tu esti prea mica sa-mi pui mie intrebari, ce am facut eu pentru tara asta n-au facut nici domnitorii, da? Baiat destept, tu. Dar esti cam brunet. Ha, ha, ha. Ashea". Ziaristii se uita in gura lui in loc sa-i intoarca spatele. Camerele TV il cauta in loc sa ignore monumentul de proasta crestere din fata lor. In scenariul relansarii lui Becali ca liberal sadea isi face aparitia o femeie simpla. Aterizeaza in cadru din senin si-l roaga sa-i ajute baiatul "care e un copil minunat, nu bea, nu fumeaza - ca EBA care ia 27 de mii de euro pe luna - dar nu are ce manca". Si e bun crestin, merge la biserica. Scena ia sfarsit cu promisiunea lui Gigi ca o va ajuta. Femeia ii multumeste in lacrimi.

Defileaza iarasi pe micile ecrane un Gigi Becali sfidator, sigur pe viitorul sau de candidat, semn ca hotararea fusese deja luata de Antonescu si eventual comunicata sec liberalilor. Liberali care au incasat, la randul lor, dejectii verbale la fel de urate precum cele aruncate in cap distinsului profesor Preda. Prin 2006, Becali in facea pe Ludovic Orban alcoolic dezintoxicat pe banii lui Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu era "papagal" iar Noricai Nicolai i se adresa cu "fa". Pe atunci, Gigi Becali nu-si descoperise inca vocatia de liberal, ci Traian Basescu il curta intens tot din calcul politic. Era prin 2006, dupa celebra intalnire de la Golden Blitz. Liberalii si opinia publica s-au scandalizat, pe buna dreptate, din cauza ca seful statului si-a petrecut noaptea la un spritz cu un grobian ca patronul Stelei dupa nu stiu ce succes fotbalistic. Indigantii de atunci tac astazi cu capul intre urechi cand Antonescu il face pe Becali candidat USL pe mana liberalilor.

Pana sa-si ofere serviciile de bodyguard politic lui Crin Antonescu, Gigi Becali era, la referendumului de suspendare din 2007, "scutul" lui Traian Basescu. "Daca nu va fi sustinut presedinte acum, va cadea tara pe mana oligarhilor si comunistilor, si nu mai poti sa le iei puterea cine stie cati ani, o sa perpetuam in oligarhie si comunism", zicea Becali. Basescu a scapat acum cinci ani de suspendare, insa nu si Gigi de arest, in ciuda devotamnetului sau fata de presedinte. Procurorii l-au saltat in aprilie 2009. Cam de atunci, Becali s-a razgandit. Mai bine cu oligarihii si comunistii, decat cu un dictator nerecunoscator. S-a aliat cu Vadim Tudor si a intrat in Parlamentul European.

Multi se indigneaza pe nedrept ca Gigi Becali si-a negociat cu Antonescu o intrare, fie si formala, in PNL pentru a putea candida din partea USL la parlamentare. E ipocrita litania pe mormantul Bratienilor. PNL-ul sub Antonescu, aflat de vreo doi ani la discretia turnatorului Felix, nu mai are nimic liberal. Gigi Becali si-a gasit in sfarsit locul potrivit si partenerul perfect. Antonescu este la fel de anti-european si anti-american ca Becali, amandoi fac parada de patriotismul si nationalismul lor prafuit, vorbesc la perfectie o singura limba straina oamenilor normali - limba comuna a injuriei si insultei - si nu au nici un sistem de valori.

Aflat intr-o cadere abrupta in sondaje, Antonescu nu doar ca are nevoie disperata de orice creatura capabila sa-i aduca un vot, dar spera sa-i gaseasca antidot lui Dan Diaconescu, vampirul energetic al USL. Nu mai conteaza ca Becali e o bruta ordinara care insulta in direct o femeie la TV numind-o "idioata", tampita" si afirmand ca "rade ca proasta in p...", devine minor detaliul ca e un rasist agresiv si un homofob sinistru, la fel cum nu parea sa-i pese nici lui Traian Basescu in 2006 cand era inca pe creasta valului.

Antonescu se simte bine in compania unor turnatori ca Dan Voiculescu si Sorin Rosca Stanescu, gata oricand sa puna de-o lovitura de stat sau sa dea cu "huo" la congresul PPE de la Bucuresti, sa arunce cu rosii si oua stricate dupa Reding, Barroso si alti comisari "de la Inalta Poarta" care le-a stricat distractia alungarii dictatorului. De ce nu l-ar aseza la masa compomisului total si pe Gigi Becali? Fostul cioban fagaduieste sa fie scut si bata, dar si finantator. Se declara dispus sa "bage" pana la zece milioane de euro in Crin Antonescu numai sa-l vada presdinte, asa ca de ce l-ar refuza? Nu stim cat o fi contat, asa cum a sugerat presa, lobby-ul facut de Adina Valean, sotia lui Crin Antonescu si colega la Bruxelles cu Becali. Insa in mod cert a atarnat greu afinitatea in cuget si simtire cu liderul suprem al PNL, pe care masa partidului il urmeaza la fel ca oile lui Gigi. Din randul liberalilor mai lipseste astazi Vadim Tudor pentru ca echipa noilor liberali sa fie in formatie completa.

P.S.Off topic: sunt dator cu cateva precizari, le consider importante. Cel putin intr-un punct, Cristian Sima bate campii cu gratie. Zice la un moment dat ca jurnalistul Cristian Tudor Popescu il critica deoarece a fost refuzat la HotNews.ro. E total fals. HotNews.ro nu l-a refuzat, dimpotriva. Noi i-am propus, acum cativa ani, un fel de colaborare care nu s-a concretizat din varii motive. Prin urmare, nu CTP a venit spre noi, ci noi facusem un pas catre el. Oricat de critic am fost fata de CTP in perioada referendumului, cand l-am numit un Ion Iliescu al presei romanesti din cauza unui editorialul nefericit in care cerea procurorilor sa opreasca anchetele, sunt obligat sa restabilesc adevarul. Ii transmit si pe aceasta cale regretul ca e pus in aceasta situatie neplacuta si ca poate conta mai departe pe buna noastra credinta.