Dan Diaconescu, domnul acela amuzant de la OTV, doreste sa cumpere pe persoana fizica pachetul majoritar de actiuni de la mega-fabrica Oltchim. In acest scop s-a prezentat la licitatia organizata de guvern. Avea pregatita si o societate comerciala, cu numele de Puterea Poporului, Dreptate si Demnitate S.A., dar din motive necunoscute a preferat varianta vangheliana a persoanei fizice. In fond, de ce nu, vorbim de niste actiuni, e la moda acum sa cumperi actiuni, cica esti investitor. Problema e ca domnu' Dan chiar a castigat licitatia, oferind pretul de 45 de milioane de euro. De fapt, unde e problema? Ca doar el actioneaza in interesul poporului, scrie Ovidiu, pe blogul La coltu' strazii.

Ar fi o problema daca domnu' Dan nu ar avea banii. In caz ca nu plateste in zece zile, pierde garantia de 130.000 de euro si se reia licitatia. Asa, ca simplu chibit, eu cred ca nu are bani. A venit domnu' Dan cu actele cu 10 minute intarziere si spera sa fie descalificat, sau ca unul dintre competitori sa faca o contestatie. El ar fi ramas cu publicitatea, ceilalti cu fabrica, win-win. Insa din motive care ne scapa oferta sa a fost admisa, iar competitorii nu au avut nimic de comentat. Asa ca are domnu' Dan o belea pe cap: cum sa scape fara sa piarda banii? Desigur, sa nu piarda banii dar sa apere interesul poporului.

Un alt circar, domnu' Victor, se agita amenintand ca daca domnu' Dan nu scoate banii va fi anchetat penal pentru inselaciune. Asta e greu de dovedit, cred ca domnu' Dan rade de se prapadeste. I-ar placea sa fie anchetat, sa vezi ce emisiuni senzationale in direct ar face de la sediul parchetului. Ar arata ca el e persecutat politic si de regimul Basescu - vezi dosarul de santaj - si de regimul USL. Ca doar el reprezinta interesul poporului.

Prin alte birouri, diversi domni cu morga se agita ca de ce se face circ. Ca a gresit guvernul, ba a gresti domnu' Remus de la privatizari - lasa ca si domnu' Remus asa bine se simtea in direct la televizor in dialog cu domnu' Dan! - ca cine si mai cine. Asa mult se agita ca domnu' Crin s-a simtit dator sa spuna ca nu se pune problema schimbarii lu' domnu' pe care l-a pus el la ministerul economiei, ca acest a actionat in interesul poporului.

Domnu' Adriean de la PDL nu a scapat ocazia de a mai da nitel in guvern, ca doar se prefigureaza ratarea inca unei privatizari a Oltchim. A cata sa fie, a patra, a cincea? Dar cine le mai tine numarul? Parca si pe vremea lu' domnu' Adriean au incercat o data. Tot in interesul poporului.

Domnu' Victor s-a suparat rau astazi si a schimbat sensul agitarii. Acum spune ca domnu' Adriean, pe care nu se sfieste sa-l numeasca hot, ar fi in spatele lu' domnu' Dan si ca oferta e o manevra de a impiedica aflarea adevarului despre Oltchim. Asa ca va veni guvernul, imediat ce se rateaza privatizarea, si va face ordine. Nu mai privatizeaza nimic, in sase luni pune fabrica pe picioare. In interesul poporului, desigur.

Pana la urma, domni Victor, Remus, Crin si Adriean, impreuna cu numerosi alti domni care isi dau cu parerea pe langa ei, par a fi adevaratii circari. Se contrazic in declaratii de la o zi la alta, nu sunt in stare sa arate o viziune coerenta asupra situatiei, se balbaie, nu au solutii. Fac glumite pentru a-si acoperi nepriceprea si spera sa scoata capital politic din ceea ce a devenit o uriasa diversiune. Deja domnu' Dan pare om serios, care chiar actioneaza in interesul poporului.

Ce avem de fapt cu domnu' Dan? Ce nu ne place la el? El face spectacol. Ar fi chiar amuzant ca dupa 9 zile si 23 de circ chiar sa scoata banii. Ar face domnii Victor, Remus, Crin si Adriean stop cardiac de emotie. Dar sa zicem ca nu era domnu' Dan, ci alt afacerist local. Ioan Nicolae, Dan Voiculescu? Ar mai fi ras cineva? Cu siguranta nu. Insa pe langa mafiotii astia, domnu' Dan e benign. Sa nu uitam asta, ca tot vorbim de interesul poporului.

Fabrica in sine pare moarta: 750 de milioane de euro datorii; furnizorul principal - Arpechim - inchis si oricum cu tehnologie invechita; angajati prea multi; capuse fara numar. Cum sa faci ceva profitabil din asta? A, poti sa lasi statul - adica fraierii de contribuabil - sa plateasca datoriile, atunci devine profitabila. Ar fi oare in interesul poporului?

Nu stim nici cum de a ajuns domnu' Dan sa participe la licitatie cu o garantie ridicola. De ce privatizarea nu a fost de la inceput gandita sa atraga investitori strategici, cu interes de dezvoltare in domeniu, nu cu interes mediatic. Domnu' Dan e circar, el a vazut o oportunitate de spectacol, se pricepe, s-a bagat. E vina lui? Asa functioneaza capitalismul, fiecare isi urmeaza interesul. Cum ramane insa cu interesul poporului?

Simplu: domnu' Dan face subscriptie publica si vinde fabrica inapoi la popor, ca doar a promis. Nu radeti, ca sunt unii care chiar cred. A avut 10% voturi la alegeri locale, doar pentru ca e domnu' Dan. Va fi tot pe acolo la parlamentare, va avea reprezentanti alesi, el insusi va fi in Parlament. Daca domnu' Victor se mai face mult de ras, sunt sanse ca USL sa nu obtina visatele 50% din mandate, caz in care domnu' Dan va fi propulsat la guvernare de manevrele lu' domnu' Traian, in interesul suprem al poporului,

Si pana la urma, ce-i rau in asta? Domnu' Dan e baiat de-al nostru, din popor. Nu se incurca cu ideologia, etica, retorica sau gramatica. El face ce trebuie facut, urmeaza interesul poporului!

Comenteaza pe blogul La coltu' strazii.