Romania este una dintre tarile cu cel mai mare potential agricol din Europa. Exista multe probleme dar situatia s-a imbunatatit considerabil in ultimii 5 ani. Acum acest sector este considerat unul dintre cele mai importante motoare ale economiei tarii, scrie Ilias Papageorgiadis, pe blogul lui.

In timp ce preturile imobiliare au scazut din 2008, fermele agricole, terenurile si padurile au inregistrat preturi in crestere. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca aceste proprietati n-au participat la cresterile de preturi artificiale din 2002 - 2008. In plus pretul mare al comoditatilor a facut ca planurile de afaceri ale investitorilor sa fie mai stralucitoare.

Fiind implicat in acest sector din 2005, am urmarit evolutia accestuia. Daca cineva mi-ar cere 8 sfaturi inainte de a investi, acestea ar fi:

1. 95% din 'terenurile compacte de vanzare' nu sunt compacte

Aceasta informatie nu este neaparat una negativa pentru un investitor. Insa in momentul cand primesti o informatie despre o proprietate, incearca sa afli realitatea din spatele cuvintelor. De obicei, in realitate, oamenii ofera 'un proiect de achizitie' ce va avea nevoie de ani pentru a se concluziona. Mii de oameni din tara spun ca pot compacta un teren. Mai putin de 30 pot face asta cu adevarat.

2. Un pret scazut este de obicei o pacaleala

Daca vrei sa cumperi 5-10 hectare, poti gasi persoane ce au nevoie de bani si sa platesti doar 600-800 Euro/hectar. Dar terenurile cu adevarat compacte costa cel putin 2.000-2.500 Euro/hectar (multe dintre ele trecand de 4.000). Sansele sa o iei de la capat si sa compactezi acel teren de 600 Euro/hectar pentru a crea o proprietate compacta de 1.000 hectare: aproximativ 0,0001%.

3. Majoritatea terenurilor (inca) nu au documentele in ordine

Din diferite motive, majoritatea proprietatilor agricole din Romania nu au documentele in ordine. Daca vrei sa fi curajosul care le va compacta, va trebui sa platesti masuratori, cadastru, etc., sperand ca la final totul va fi in ordine si nu vei deveni 'tinta sigura' pentru niste baieti destepti.

4. Cere documentele si insista

Vorbind in general, multe persoane nu vor vrea sa arate documentele proprietatii. Multi dintre ei nu inteleg principiile dupa care se deruleaza o afacere. Au propriile 'reguli'. Unii dintre ei au intentii rele (vor sa te fure), in timp ce altii nu au incredere in nimeni. Acest fapt se datoreaza punctului 5

5. Exista foarte multi intermediari in aceasta afacere

Daca te-ai intrebat ce s-a intamplat cu toti acei hoti din era de aur 2005-2008, nu mai trebuie sa-i cauti. Aproape toti 'lucreaza' in acest sector (unii lucreaza si in sectorul de Energie Regenerabila). Urasc documentele, formalitatile, controalele etc. Vor bani si pot aduce daune oricarei tranzactii din lacomie. De aceea proprietarii nu au incredere si nu prezinta documentele.

6. Ai grija la concesiuni

Concesiunile sunt ca o doamna frumoasa la 45 de ani. Nu poti fi sigur ca frumusetea este naturala sau rezultatul operatiilor estetice. Ai foarte mare grija cu aceste proprietati. Multi castiga foarte multi bani dar altii pierd tot la fel de mult. Doar un avocat bun te poate proteja.

7. Infrastructura

Cum ai acces la terenuri? Ai sistem de irigatii? Care este fertilitatea solului? Care sunt termenii pentru exploatarea padurii ce ti-a fost prezentata? Cine verifica echipamentul fermei? Atentie la detalii.

8. Echipa ta, implicarea ta

Daca vrei sa investesti in potentialul agricol al Romaniei, alege colaboratorii corecti, mai ales cand vine vorba despre avocati, consultanti etc. Fi pregatit pentru multe dezamagiri si fi sigur ca daca nu te implici personal nimic nu va merge conform planului.

Fermele, terenurile agricole si padurile din Romania pot fi o mina de aur pentru investitorii seriosi si atenti. Sau un dezastru pentru cei ce nu sunt atenti. Voi din ce categorie faceti parte?

Comenteaza pe Romania vazuta de mine.