Premierului Victor Ponta i-a venit prin luna august, cand cancelariile occidentale erau scandalizate de anvergura furtului la referendum, o idee indrazneata, menita sa mai calmeze spiritele, dupa cum afirma mai multe surse din PSD. In consecinta, i-a comunicat ambasadorului american, Mark Gitenstein, ca ar intentiona sa o propuna pe Laura Codruta Kovesi, actual procuror general, la functia de sef DNA in locul lui Daniel Morar tocmai pentru a dovedi lumii occidentale ingrijorate de soarta statului de drept din Romania ca USL respecta independenta justitiei. Insa propunerea putea ascunde foarte bine si o micuta capcana.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Odata eliberata comanda Parchetului General, USL avea in sfarsit posibilitatea sa numeasca rapid pe cineva dispus sa ingroape rapid si cat mai adanc dosarul anchetarii fraudelor de la referendum. Altfel, USL trebuia sa astepte pana in 2 octombrie, cand expira legal mandatul. Pana atunci, cine stie cat de sus mai ajung anchetele. Un puternic baron local PSD, Liviu Dragnea, a fost deja pus sub acuzare, fiind suspectat de comiterea mai multor fraude la referendum.

Nu stim daca Victor Ponta o mai doreste sau nu pe Kovesi la DNA in locul lui Morar. Cert este ca zvonurile au inceput sa circule din nou dupa sedinta USL de la Murghiol. Potrivit site-ului DC News, "in urma consultărilor dintre liderii coalitiei aflate la guvernare, a prins contur ideea de a sustine propunerea Laurei Codruta Kovesi în functia de procuror sef al DNA (...) Acordul USL pentru Kovesi ar demonstra că Uniunea nu încearcă să subordoneze Justitia si ar fi un argument pentru partenerii europeni si americani că România respectă valorile democratice".

Pe 15 septembrie, cand s-ar fi discutat varianta Kovesi, USL a adoptat insa o rezolutie de o gravitate fara precedent pentru niste partide aflate la guvernare. Prin pozitia exprimata in acest document, USL anuleaza practic bunele intentii, cate or fi fost, transmise de Victor Ponta celor de afara. Rezolutia reprezinta o presiune evidenta exercitata asupra procurorilor in contradictie flagranta cu mesele de export.

"Conducerea Uniunii Social Liberale este solidară cu Secretarul General al PSD, Liviu Dragnea, cu primarii şi militanţii noştri vis-a-vis de acţiunea politică declanşată de unii procurori DNA împotriva acestora. Considerăm inacceptabilă o acţiune de poliţie politică care urmăreşte inducerea unei stări de teroare în rândul membrilor şi simpatizanţilor USL. Vom depune toate eforturile pentru a demonstra adevărul şi pentru a veni în apărarea Secretarului General al PSD Liviu Dragnea, a primarilor, a militanţilor şi a cetăţenilor în această operaţiune de hărţuire fără precedent. Ne autodenunţăm ca fiind cu toţii implicaţi în campania de la Referendum", se arata in documentul adoptat de USL la Murghiol.

Ce inseamna ca USL "va depune toate eforturile pentru a demonstra adevarul" si pentru a veni in apararea lui Dragnea? Cum e posibil ca niste partide aliate la guvernare sa-si asume pe fata rolul de scut impotriva justitiei? Cine mai crede in aceste conditii ca numirile la PG si DNA vor urmari altceva decat demonstrarea "adevarului USL"? Si apoi, cum poti sugera ca o vrei pe Kovesi la DNA, iar pe de alta parte sa o acuzi de "politie politica"? In realitate, nu cred ca Victor Ponta chiar se gandeste la varianta Kovesi, ci face un joc personal. Stie ca Dan Voiculescu si Crin Antonescu vor decide numele pe care Mona Pivniceru le va propune la capatul concursului anuntat luni pe site-ul Ministerului Justitiei.

Rezolutia adoptata de USL pe 15 septembrie reprezinta un gest politic de o gravitate prea putin subliniata in dezbaterile publice. Greu de crezut ca Dragnea si eventual alti cativa baroni locali PSD sau PNL au reusit, de capul lor, sa oblige conducerea USL sa adopte pozitii publice riscante, asta cu doua zile inainte de vizita lui Victor Ponta la Bruxelles unde s-a dus sa-i convinga pe oficialii europeni ca, la capitolul justitie, totul e ok.

Ca nu-i deloc OK o arata iarasi rezolutia USL. Revin si subliniez: rezolutia-scut in jurul penalilor din partid este in contradictie totala cu bunele intentii declarate la Bruxelles sau ambasadorului SUA la Bucuresti. Ceva imi spune ca lideri USL la varf s-au temut de fapt ca anchetele in cazurile Dragnea, Dobre, Rus, Athanasiu, Dobritoiu jr pot ajunge mai sus. Toti acesti oameni acuzati ca au comis fraude la referendum n-au actionat de capul lor. Cineva i-a coordonat, le-a dat ordine, i-a instigat.

Toti acesti oameni pot depune, la o adica, marturie. Vorba lui Rus: poate ca n-au chef sa-si petreaca batranetile la puscarie. Din acest motiv, preluarea controlului politic asupra PG si DNA este o prioritate pentru conducerea USL. Tot din acest motiv, Comisia Europeana urmareste cu maxima atentie subiectul, pledeaza pentru transparenta procesului de selectie a viitorilor procurori-sefi si impune standarde de recrutare. Mizele sunt uriase.

Insa una transmite premierul Victor Ponta in plan intern (solidaritate cu penalii pana in panzele albe) si alta le promite partenerilor europeni (justitie libera si independenta). Una face in Parlament, unde parlamentarii PSD si PNL blocheaza anchetele procurorilor impotriva fostilor ministri Dobre si Borbely, alta spune in afara tarii.

De pilda, in ziua in care Ponta se afla la Bruxelles, Parlamentul a amanat din nou cazul senatorului Mircea Diaconu, pe care instanta l-a declarat in stare de incompatibilitate si trebuia sa paraseasca de mult Parlamentul. In tara, premierul Ponta afirma ca situatia sa "este o mare nedreptate" iar faptul ca a ajuns si la urechile celor de la Bruxelles este rezultatul unor "rautati". I-o fi spus si presedintelui Comisiei Europene ca, in Romania, legea se negociaza in Parlament, ca deciziile justitiei nu fac in realitate doi bani in ochii USL? Ca un semn de minima bunavointa, Parlamentul ar fi trebuit sa constate pur si simplu incetarea mandatului in cazul Diaconu, cum s-a intamplat in cazul Andon.

Cand merge la Antena 3, premierul denunta faptul ca toate cele 11 conditii puse Romaniei de Comisia Europeana ar fi teme clocite de paraciosi cu suflet hain de la Bucuresti si varate pe gatul unor papagali portocalii ca Barroso si Reding. Cand ajunge la Bruxelles, Ponta gaseste brusc tonul potrivit le spune celor inca dispusi sa-l asculte cam ce vor sa auda.

Expert in dublu limbaj, maestrul aburelii, Victor Ponta trebuia in mod normal trimis la o plimbare prin Grand Place sau Cismigiu insa are noroc in viata. Partenerii sai politici, Antonescu si Voiculescu, sunt complet nefrecventabili, pusi la index in lumea buna, iar adversarii sai mult prea slabi si fara perspective ca sa mai conteze in mod pragmatic pentru partenerii externi. Iar cu cineva tot trebuie, din pacate, sa stai la masa, sa discuti si sa negociezi chiar daca azi iti promite lapte si miere iar maine iti vinde gogosi.