Cati dintre romanii aflati in tara spun ca ar vota DA?

(toate sondajele spun acelasi lucru, le citez pe cele mai recente)

  • Avangarde, 16-21 iulie: 40%
  • CCSB, 18-21 iulie: 41,4%

Nu toti vor veni la referendum. Unii primari nu-si vor mobiliza alegatorii. Unii dintre votantii "DA" nu se vor prezenta la vot din motive felurite. Cativa - nu foarte multi - vor fi demobilizati chiar de existenta boicotului.

As dori totusi sa precizez ca toti acesti oameni sunt persoane care nu au deloc incredere in Traian Basescu si care sunt foarte nemultumiti de performanta sa in al doilea mandat. Asta nu de ieri, de azi, ci de doi ani si jumatate. Demobilizarea in randurile lor nu va avea proportii catastrofice, pentru ca pentru ei personal este important sa voteze pentru demitere.

Cati din romanii aflati in tara spun ca ar vota NU?

(toate sondajele spun acelasi lucru, le citez pe cele mai recente)

Avangarde, 16-21 iulie: 18,3%

CCSB, 18-21 iulie: 19,5%

Toate procentele (40, 41, 18, 19) sunt calculate din totalul celor aflati in tara.

Cati romani cu drept de vot se afla in tara?

Pana in 2009 emigrasera cel putin 2,1 milioane de persoane (multumesc, klahert) iar datele privind nivelul remitentelor sunt contradictorii (vezi nivelul mai ridicat al remitentelor din ianuarie 2012 comparat cu anii anteriori). Un raspuns de "16 milioane" la intrebare este moderat, intrucat vorbim pana la urma de o estimare.

Din diaspora ne putem astepta la o participare asemanatoare cu cea de la referendumul anterior: 70 de mii de votanti. Chiar daca ea ar fi dubla, nu s-ar schimba practic nimic.

Nu voi da o predictie, ci doua scenarii:

Scenariu minimalist (mobilizare relativ slaba in randul celor care voteaza DA, boicot aproape perfect in randul celor care intentioneaza sa voteze NU).

Voteaza DA: 25% din populatia aflata in tara = 25% din 16 milioane = 4 milioane persoane.

Voteaza NU: 1% = 160 mii persoane.

Voturi din diaspora = 70 mii.

Prezenta conform listelor: 23,1%; DA 95%, NU 5%.

Scenariu maximalist (participare mare in randul celor care voteaza DA; boicotul afecteaza doar pe jumatate din cei care ar vota NU)

Voteaza DA: 38% din populatia aflata in tara = 38% din 16 milioane = 6,1 milioane persoane.

Voteaza NU: 9,5% = 1,5 milioane persoane.

Voturi din diaspora = 70 mii.

Prezenta conform listelor: 42%; DA 79%, NU 21%.

PS: aici o analiza de acum 12 zile a lui Turambar care lua in calcul boicotul. Cifrele sunt undeva la mijloc fata de estimarile de mai sus.

Comenteaza pe blogul Sociollogica