In istoria mai veche a Romaniei, domnitorii neascultatori erau comandati la Inalta Poarta, sa dea socoteala. Istoria se repeta, la vremuri noi, cu metode vechi. Prim-ministrul Romaniei da seama la Bruxelles. Ambasadorul Romaniei la Berlin e "comandat" la raport de Angela Merkel. Cancelarul german e ingrijorat de derapajele de la fundamentele statului de drept si valorile europene, care ar fi survenit prin suspendarea presedintelui Basescu. E o pozitie de maxima intransigenta, care ar reclama o unica masura. In ce priveste politica interna cu proiectie europeana a guvernului Merkel, aceasta masura pare a nu se aplica tot atat de consecvent.

Dani RockhoffFoto: HotNews.ro

O serie de profesori si reputati juristi germani au facut plangere la Curtea Constitutionala de la Karlsruhe "contra statului german reprezentat prin guvernul sau federal, iar acesta reprezentat prin cancelar si cancelaria federala". Plangerea vizeaza nerespectarea drepturilor fundamentale prevazute in Constitutie, prin adoptarea legii fondurilor de salvare europene si a Euro-pactului fiscal.

Nu e prima oara cand plangerile curg la Curtea Constitutionala din Karlsruhe. In septembrie 2011, cand Parlamentul german a adoptat prima lege a fondului European de salvare (ESM) si a ajutorului pentru Grecia, acestea tot au trecut de filtrul constitutional si au fost promulgate de fostul presedinte Christian Wulff. Un presedinte "favorit" al lui Merkel, care dupa un an si jumatate a trebuit sa demisioneze, caci procuratura a demarat o ancheta impotriva sa.

Daca ratiuni majore europene o cer, se pare ca nici o ratiune juridica sau nejuridica din lume nu poate stopa escaladarea la infinit a "fondurilor de salvare" europene si adoptarea unor "euro-pacturi fiscale" decise doar de politicieni si bancheri, fara ca poporul platitor –in ultima instanta-, sa aiba vreun cuvant. Referendumul popular e o adevarata "sperietoare", in Germania, desi politica in probleme europene se face pe banii contribuabilului si il priveste in mod direct.

Plangerea de neconstitutionalitate "impotriva politicii europene a Republicii Federale Germania (Bundesrepublik Deutschland) pentru nerespectarea drepturilor fundamentale" prevazute in diverse articole ale Legii fundamentale [n.r. Grundgesetz, care reprezinta Constitutia Germaniei] este facuta in numele a cinci profesori doctori in stiinte politice si juridice, din diferite orase ale Germaniei (Dr. phil. Bruno Bandulet, Bad Kissingen, Prof. Dr. rer. pol. Wilhelm Hankel, Königswinter, Prof. Dr. rer. pol. Wilhelm Nölling, Grönwohld, Prof. Dr. iur. Karl Albrecht Schachtschneider, Berlin, Prof. Dr. rer. pol. Dr. h.c. Joachim Starbatty, Tübingen).

Imputernicitul de caz e profesorul universitar in stiinte juridice Dr. iur. Karl Albrecht Schachtschneider (n. 1940). Decan la Universitatea din Erlangen-Nürnberg, profesorul Schachtschneider are o serie impresionanta de lucrari si carti in domeniul juridic. Una dintre ultimele sale contributii este "Ilegalitatea politicii de salvare a Euro" (Die Rechtswidrigkeit der Euro-Rettungspolitik – ed. Kopp, septembrie 2011). Atat in cartea numita, cat si in plangerile sale la Curtea Constitutionala, profesorul argumenteaza, cu litera legii si paragrafele ei, ca politica de salvare a Euro calca in picioare Constitutia germana si tratatele europene in vigoare.

Uniunea monetara europeana, in formula ei actuala, a esuat, considera Schachtschneider. Politicienii si eurocratii tes insa in continuare pachete de salvare gigantice, pentru a prelungi agonia Euro. Astfel, platitorii de impozite din tarile Europei intra in datorii de sute de miliarde, pe care le vor mosteni si generatiile care vin.

Politicienii europeni declara ca „nu exista alternativa“. Profesorul Schachtschneider si altii ca el considera pasii politici facuti pana acum in aceasta directie o abatere de la Drept. El considera Mecanismul de Stabilitate al Euro (ESM), care urmeaza sa inlocuiasca in 2013 Facilitatea de Stabilizare Financiara Europeana (EFSF) nu numai lipsite de motivare economica, ci si lipsite de o baza contractuala si constitutionala.

Uniunea Europeana a devenit o „federatie de transfer“ monetar, fara ca uniunea politica sa se fi produs. Nu exista nici "cetateanul european" in sensul propriu al cuvantului, caruia sa i se impuna prin legi facute de politicieni si birocrati cerinte care stau in contradictie cu drepturile sale fundamentale stipulate in fiecare din Constitutiile nationale.

Profesorul critica incercarile de a egaliza conditiile de viata din Europa prin transferuri uriase de bani si fara a se lua in considerare prestatiile oamenilor si diferitelor popoare, ceea ce, in opinia sa, poate duce la o Europa a "despotiei blande" si la o "dictatura a birocratilor".

Prin plangerea adresata de expertii condusi de profesorul din Nürnberg in 29 iunie 2012, la Curtea Constitutionala din Karlsruhe, noile legi germane cu proiectie europeana (printre care si cea a Euro-pactului fiscal, care a trecut prin Parlament) sunt la ultima instanta care le va considera, sau nu, de drept. Presedintele Germaniei Joachim Gauck a declarat ca, daca Curtea Constitutionala germana isi da OK-ul, el semneaza promulgarea acestor legi.

Isi face cineva sperante ca "intreg Aliotmanul se impiedica de-un ciot" - pentru a-l cita pe Baiazid catre domnitorul roman Mircea, din Scrisoarea a III-a a lui Eminescu? Eu, personal, mai putin. Profesorul Schachtschneider si altii ca el, buni cunoscatori ai "literei legii" germane si europene, sunt si ei "un ciot" in calea unui tavalug care scapa puterii de perceptie a celor mai multi.