Pentru cine n-are timp si nici chef de multe cifre:

- doua institute care au lucrat mult cu USL in trecut

- ca si pana acum, raport de 2-la-1 in favoarea demiterii

- conform ambelor sondaje, USL sta foarte bine ca intentie de vot, in jurul cotei 60%.

Detaliat:

Sondajul ARP: 9-11 iulie, prin telefon.

Sondajul Avangarde: 7-11 iulie, fata-in-fata.

Explicatie: Prin telefon este mai ieftin - asa se fac de altfel majoritatea sondajelor in Romania sau oriunde pe glob, si asa s-au efectuat toate sondajele de pana acum privind referendumul de demitere.

Fata-in-fata este mult mai scump si mai dificil dar permite o acuratete un pic mai mare. Detalii privind diferenta metodologica in multe locuri pe Internet, precum aici.

ARP: marja de eroare 2,6%

Avangarde: marja de eroare 2,9%

Scor la referendumul de demitere:

ARP: 69,7% DA in randul celor care au o opinie, 73% DA in randul celor decisi sa vina la vot (care sunt, la randul lor, 61% din respondenti).

Avangarde: 67% DA in randul celor siguri ca o sa vina la vot (care sunt, la randul lor, 56% dintre respondenti).

Observatia 1: sondajul ARP nu a fost ponderat pentru a lua in calcul toata populatia de etnie maghiara.

Observatia 2: pentru cine crede in teorii elaborate ale conspiratiei: in mod evident cele doua sondaje nu au fost produse pentru a fi livrate "impreuna". Diferentele dintre rezultate sunt semnificative, metoda de realizare fiind probabil principalul motiv.

Alte elemente picante:

1. Sondajul ARP este primul sondaj facut public in care MRU este contrapus lui Crin Antonescu intr-o cursa prezidentiala ipotetica. Rezultatele sunt Crin Antonescu 54,7%; MRU 24,6%; DD 12,7%.

2. In ambele sondaje, TB are increderea a o cincime dintre romani.

Concluzii:

1. USL trebuie sa depuna un efort masiv pentru a mari gradul de mobilizare al populatiei. Dupa cum am explicat aici, o rata de participare reala la nivelul populatiei din tara de 55-60% inseamna, prin prisma listelor electorale din tara, o participare de 48-51%. Am folosit "55%-60%", adica procentul celor decisi/siguri ca vin la referendum conform sondajelor de mai sus, pentru ca nu stim cati din oamenii care nu sunt siguri ca vin la referendum vor si veni...

2. PDL/TB lucreaza pe baza altor sondaje care nu sunt facute publice, ceea ce dezechilibreaza perceptia situatiei.

Post-scriptum: Alianta PSD+UNPR.

UNPR a strans 200 de mii de voturi la votul politic (CJ) de la locale... in judetele in care a candidat singura, adica jumatate din total. De vazut daca vor depune acelasi efort organizatoric si la referendum.

Citeste articolul si comenteaza pe blogul Sociollogica