Apartenenţa la Uniunea Europeană este în interesul naţional al Marii Britanii. Ne-am asumat angajamentul de a juca un rol central într-o Uniune Europeană puternică şi stabilă. Apartenenţa la UE este esenţială pentru felul în care noi creăm locuri de muncă, ne dezvoltăm relațiile comerciale și ne protejăm interesele în întreaga lume. Ne permite să facem parte dintr-o piaţă unică de aproape cinci sute de milioane de oameni, cu un PIB total de 11 trilioane de lire sterline (aproximativ 13 trilioane de euro), în interiorul căreia tranzacţionăm, călătorim şi muncim liber.

David LidingtonFoto: Hotnews

Arhitectura europeană este suportul colaborării cu partenerii noștri cei mai apropiaţi, pe probleme transfrontaliere precum schimbările climatice, dezvoltarea internațională, migraţia şi activităţile infracţionale. Mai mult, ne permite să avem o voce mai puternică pentru a promova în întreaga lume.valorile democraţiei, piaţa liberă şi drepturile omului.

Totuşi, Europa de azi are nevoie de reforme mai mult decât oricând. Europa se poate mândri cu realizări importante, dar are și defecte, prin urmare trebuie să-şi ajusteze abordarea pentru a face față provocărilor prezente și viitoare. Trebuie să deschidem Uniunea către pieţele globale. Trebuie să fim mai dinamici şi să reducem poverile administrative şi legislaţia pentru a permite Europei să crească și să genereze noi locuri de muncă. Avem nevoie de un buget comunitar alocat eficient, care să ofere valoare adăugată. Trebuie să ne protejăm interesele prin continuarea procesului de extindere a Uniunii şi printr-o politică externă eficace, cum ar fi politica de promovare a democrației în nordul Africii.

Criza euro este un alt element care remodelează Uniunea Europeană. Noi înţelegem nevoia statelor din Zona Euro de a accelera integrarea economică şi fiscală, ca o urmare logică a uniunii monetare. Regatul Unit nu se va opune acestui proces ci va încuraja și sprijini pașii care trebuie făcuți în această direcție, asigurând integritatea pieţei unice şi contribuind la reglementarea mai eficace a sectorului financiar.

Aceste măsuri relevante pentru Zona Euro conduc spre o ”geometrie a variabilelor” mai aprofundată, în sensul dezvoltării de grupuri de state membre care să colaboreze pe diverse politici de interes comun. Aceasta ar permite UE să funcționeze mai eficient, la fel ca o rețea flexibilă, nu ca un bloc unic rigid. Această viziune este împărtășită de o mare parte din Europa, și a fost reconfirmată la Londra săptămâna aceasta şi de preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Criza din Zona Euro a ascuţit dezbaterile despre viitorul Europei, iar Marea Britanie nu face excepție de la regulă. Dar implementarea oricărei schimbări trebuie să respecte principiile democrației și legitimității. Imaginea pozitivă a UE a pierdut teren pe tot cuprinsul Europei de la 52% în 2007 la 31% în 2011. În lipsa fundamentelor care să susțină democrațiile naționale, este și mai important ca UE să poată răspunde apelurilor legitime pentru o mai mare responsabilitate, transparență, eficiență și probitate.

Pe măsură ce Uniunea continuă să se dezvolte, trebuie să ştim clar când o decizie este mai bine să fie luată la nivel național sau local, pentru a fi mai aproape de persoanele direct afectate, sau când aceasta trebuie luată la nivelul Uniunii sau la nivel internațional, cu respectarea principiul subsidiarității și a rolului parlamentelor naționale.

Acum este momentul să facem această analiză în Marea Britanie. Joi, 12 iulie, am lansat în Parlamentul britanic o evaluare a ceea ce se întâmplă în UE și a efectelor asupra Marii Britanii. Acest demers face parte din Angajamentul Coaliției, agreat în 2010. Având în vedere importanţa deciziilor, trebuie să ne asigurăm că, la fel ca şi în alte state membre, dezbaterea națională va fi una profundă, analitică și bine informată. Acest principiu este fundamental într-o democraţie.

Nu va fi o discuţie pe tema apartenenţei noastre la UE. Nu se pune problema ca Marea Britanie să se desprindă din Uniune ca urmare a acestui exercițiu. Vom solicita partenerilor noştri europeni şi globali să ne împărtăşească din experienţa şi cunoaşterea lor în diferitele domenii în care Uniunea este activă.

Va fi cea mai completă şi detaliată analiză posibilă despre impactul prerogativelor UE pentru Marea Britanie și cetățenii ei. În acest fel ne asigurăm că dezbaterea națională se derulează în cunoştinţă de cauză, și totodată, ne sprijină în dezvoltarea politicilor publice. Procesul necesită timp pentru a fi bine îndeplinit şi se va finaliza până la sfârşitul lui 2014.

La fel cum Ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, analizează în cadrul Grupului pentru Viitorul Europei care este direcţia viitoare a construcţiei europene, şi evaluarea noastră va aduce o contribuție importantă la dezbaterea despre viitorul UE.

Editorial remis HotNews.ro de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti